Jump to content
Sign in to follow this  
St.Michal

Irish red ale plytkie odfermentowanie

Recommended Posts

Witam,

w srode uwazylem Irish Red Ale'a wg. nastepujacej receptury:

 

Słód pilzneński 1,7 kg

Słód monachijski 2,20 kg

Słód karmelowy jasny 0,15 kg

Słód karmelowy ciemny 0,15 kg

Chmiel Marynka, granulat, 20 g

Chmiel Lubelski, granulat, 20 g

Jęczmień palony 50g

drozdze safale s-04

 

Przedluzylem druga przerwe w 71-73 stopni o jakies 15-20 min.

Poczatkowe blg 12,5. Zadalem drozdze kolo 2 w nocy, piana pojawila sie po kilkunastu godzinach. Po 24h zeszla, zmierzylem blg okolo 5. Po jakichs 12-24h zmierzylem blg ponownie i jest dalej 5. Teraz moje pytania:

 

1) Czy to mozliwe, ze przez przedluzenie drugiej przerwy piwo nie otfermentuje do nizszego blg?

2) Czy brak piany znaczy, ze fermentacja burzliwa sie juz calkowicie zakonczyla i nie ma co liczyc na spadek blg?

 

Z gory dzieki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłeś w środę, więc nie minął jeszcze nawet tydzień. Cierpliwości. Drożdże zawsze zwalniają na końcu - mówi się, że ostatnie 20% cukru z brzeczki fermentuje 80% czasu. Odstaw wiadro w kąt i do środy do wieczora nawet nie zaglądaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ten termometr to tragedia,piwo zrobisz (nawet b.dobre),ale nie ma co myśleć o sterowaniu treściwością za pomocą tego wynalazku ;).

mi wychodziły zawsze wytrawne,a próbowałem na słodko zacierać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tym to faktycznie można mierzyć jedynie temperaturę herbaty, czy jeszcze gorąca, czy już nie.

Porażka na całej lini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jestem tradycjonalistą, a dodatkowo nie wierzę elektronice za parę złotych dlatego używam termometrów alkoholowych lub rtęciowych.

Możesz kupić i porównać z wynikami innego termometru, żeby zweryfikować pomiar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z analogowych bardzo dobry (i trwały!) jest taki w plastikowej obudowie, dostępny w BA. Mam, używam, polecam.

 

Te francuskie żółte są też raczej dokładne, ale bardzo łatwo się w nich rozwarstwia płyn w kapilarze - i termometr do wyrzucenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Te francuskie żółte są też raczej dokładne, ale bardzo łatwo się w nich rozwarstwia płyn w kapilarze - i termometr do wyrzucenia.

Nie od razu do wyrzucenia ;) Obwiązujesz go dokładnie sznurkiem i kręcisz, kręcisz, aż siła odśrodkowa "połączy" rozwarstwiony płyn. Z tym akurat o którym piszesz (mam taki) tego nie próbowałem, ale stare "lekarskie" w ten sposób dawało radę zreanimować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otoz chcialbym podac rozwiazanie zagadki z tematu.

 

Fermentor stal przy drzwiach balkonowych, ktore byly lekko uchylone. Gradient temperatury byl tak duzy, ze przy dnie fermentora bylo 10 stopni, przy pokrywie 20. Drozdze bedace juz przy dnie najnormalniej w swiecie zwolnily. Przestawilem fermentor w inne miejsce pokoju, gdzie mniej wiecej temperatura jest wyrownana na poziomie ok. 22 i fermentacja ruszyla znowu ;)

 

Dzieki wszystkim za sugestie i pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Te francuskie żółte są też raczej dokładne' date=' ale bardzo łatwo się w nich rozwarstwia płyn w kapilarze - i termometr do wyrzucenia.[/quote']

Nie od razu do wyrzucenia :) Obwiązujesz go dokładnie sznurkiem i kręcisz, kręcisz, aż siła odśrodkowa "połączy" rozwarstwiony płyn. Z tym akurat o którym piszesz (mam taki) tego nie próbowałem, ale stare "lekarskie" w ten sposób dawało radę zreanimować :)

Posiadam dwa te żółte i też mi się kiedyś odłączył fragment płynu w jednym z nich. Myślałem, że już po jabłkach, schowałem go do szuflady i używałem drugiego aż do ostatniej warki gdzie przez pomyłkę wziąłem ten "uszkodzony" i dokonała się magia: w trakcie mierzenia podnoszący się słupek wsiorbał to co zgubił wcześniej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.