Jump to content
Sign in to follow this  
Saks

Refermentacja w butelkach do szampana

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie czy ma ktoś doświadczenie z refermentowaniem, kondycjonowaniem piwa w butelkach po szampanie?

Szczególnie interesuje mnie:

- pozbywanie się szerokiego kapsla z osadem drożdżowym. Jak to sprawnie wykonać?

- czy i czym uzupełnić ewentualne braki przed korkowaniem?

- praktyka korkowania: korek do szampana i drutowanie? czy klasyczny korek i szeroki kapsel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem okazjonalnie Tripla w "szampanówkach" używałem do tego korków plastikowych i drutowania. Nie sprawiło mi to żadnych problemów, prosta robota.

Share this post


Link to post
Share on other sites

josefik powiedz mi czy po przefermentowaniu pozbywałeś się osadu drożdżowego wraz kapslem?

Czy od razu korkowałeś docelowo plastikowym korkiem?

 

Zależy mi też na naturalnych korkach do szampana, jeśli ktoś wie gdzie można je zakupić będę wdzięczny za informacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

od biedy mogły by wystarczyć korki walcowe fi 24 x 40mm wysokości, o ile by były dekielki blaszane zabezpieczające korek przed wrzynaniem się drutów.

Taki jest korek z 0,7 litrowej butelki Duvela (fi 25mm x 43mm) średnica wylewu jak w butelkach szampanowych 18mm

 

http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa=3&podgrupa=15&kat=265&produkt=375&session=aaa9f7a69148d08388054b06460cde36

 

PS oczywiście niezbędna do tego by była korkownica, natomiast korek plastikowy nabija się ręcznie :)

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taką opcje też biorę pod uwagę, zakorkować tradycyjnie i na to zakapslować. Z takim rozwiązaniem spotkałem się w butelkach 0,7litra Lindemans'a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na profesjonaliach ktoś miał piwo zakorkowane i zakapslowane. Po zdjęciu kapsla korek zaczynał powoli się samoczynnie wysuwać :)

 

ja też się przymierzam do szampanówek. Mam już spory zapas butelek od igristoje, planowałem zatkać z osadem plastyczanym korkiem. Zastanawiałem się nad usuwaniem osadu przez wymrażanie ale mi się nie chce...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Saks

 

- pozbywanie się szerokiego kapsla z osadem drożdżowym. Jak to sprawnie wykonać?

Po skończonej fermentacji wtórnej butelki odwraca się do góry dnem by drożdże osadziły się na kapslu, następnie zamraża się szyjkę i ostrożnie usuwa się osad drożdżowy uwięziony w lodzie.

 

- czy i czym uzupełnić ewentualne braki przed korkowaniem?

Nie całą warkę rozlać do szmpanówek tylko zostawić rezerwę i przefermentować tradycyjnie. Następnie zlać znad osadu i użyć do uzupełniania.

 

- praktyka korkowania: korek do szampana i drutowanie? czy klasyczny korek i szeroki kapsel?

Korek do szampana i drutowanie. Kapsle używa się do re-fermentacji.

 

Więcej szczegółów i zdjęć na ten temat można znaleźć tu.

Edited by rysmis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moon dobrze wszystko opisał Remuaż i Degorżowanie to sporo pracy. Zastanów się czy warto.

Dodatkowo korki są specjalne do szampana, dużo większa średnica no i specjalna korkownica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@rysmis link który podałeś niestety nie działa.

 

@Wesoły, znasz może źródło naturalnych korków do szampana i możesz coś więcej powiedzieć o korkownicy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

szczerze mówiąc nie wiem czy nie prościej wyklarować żelatyną, albo jakimś preparatem, nagazować w kegu i rozlać z kega. Wiem ze nie to nie to samo ale efekt może być zadowalający, a na pewno mniej pracy.

 

Szczerze mówiąc to myślałem że butelki zamraża się na tyle że ten korek lodowy nie wyskakuje i się te drożdże usuwa/zeskrobuje z dna i korkuje bez strat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie nie chodzi o to by złapać króliczka, ale go gonić :D

piwo łatwiej kupić w sklepie niż je warzyć, a są podobno tacy wariaci co je robią w domu sami ;):D;)

 

Taką opcje też biorę pod uwagę, zakorkować tradycyjnie i na to zakapslować. Z takim rozwiązaniem spotkałem się w butelkach 0,7litra Lindemans'a.

Nie wiem czy dobrze zostałem zrozumiany- nie chodziło mi o "winiarskie" pełne zakorkowanie i zamknięcie kapslem, tylko "szampańskie" gdzie korek (zwykły cylindryczny- walcowy) jest włożony do połowy i zabezpieczony dekielkiem (jak w większości butelek szampana i win musujących) i drutowaniem.

Wtedy nie trzeba specjalnych korków z grzybkiem.

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites
szczerze mówiąc nie wiem czy nie prościej wyklarować żelatyną, albo jakimś preparatem, nagazować w kegu i rozlać z kega. Wiem ze nie to nie to samo ale efekt może być zadowalający, a na pewno mniej pracy.

 

Szczerze mówiąc to myślałem że butelki zamraża się na tyle że ten korek lodowy nie wyskakuje i się te drożdże usuwa/zeskrobuje z dna i korkuje bez strat...

Poza tym nie wiem po co jest potrzebne kilkukrotne wymrażanie. Cześć moich piw ma malutki osad i jest mocno klarowna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.