Jump to content
Sign in to follow this  
Srecky

Tripel długa fermentacja

Recommended Posts

Witam.

 

Mam na burzliwej Tripla. Dwunasty dzień trwa ewidentna fermentacja burzliwa.

Start na 17°Blg po trzech dniach przy 15°Blg dodałem 0,5 kg cukru trzcinowego i 0,5 kg kandyzowanego białego. Moje dwie pierwsze warki na T-58 i Wyeast 1084 skończyły po odpowiednio 4 i 9 dniach. Za to ten szatan na Wyeast 3787 leci prawie 2 tygodnie i końca nie widać. Cierpliwością nie grzeszę i zaczyna mnie ów stan niepokoić. To piwo kiedyś skończy? Coś jest nie tak, czy ten typ tak ma?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Że tak spytam, przed Triplem coś robiłeś na tych drożdżach, czy poszły prosto z saszetki (kupiłeś activator czy propagator)? Generalnie dobrze jest rozruszać drożdże na czymś słabszym. Lepiej było np. zrobić Belgian Pale Ale i zebraną gęstwę użyć do Tripla. Teraz musisz się uzbroić w cierpliwość, bo zagoniłeś drożdże do bardzo ciężkiej pracy, ale THG to twardziele, powinny dać radę. Może podnieś temperaturę trochę, belgi lubią ciepełko ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No poszły na pierwszy ogień te THG, że nie ta kolejność to już wiem... ;) Ale rozumiem, że drożdżaki przetrwają ten bój...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwolę sobie powrócić z pytaniem o butelkowanie.

Tripel wystartowany 19.12, a od 10.01 na lekko wymuszonej cichej. Dzisiaj prezentuje 3°Blg. I mimo, że to już bardzo mocny zjazd z Blg początkowego (17 + kilo cukru) to jednak cały czas jakby gazuje w balonie, co chyba wskazuje na jakąś akcję. Boję się trochę granatów jednak już chętnie bym go zabutelkował. Będę wdzięczny za radę doświadczonej braci piwnej co robić. Jeszcze czekać czy lać w butle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Jacer. Poleję do butelek. Dużo czasu spędzam na samouczeniu, szperaniu i czytaniu, jednak żadne wcześniejsze piwa tak się nie zachowywały jak ten Tripel, który sprawia wrażenie jakby jeszcze chciał coś dojeść - stąd moje wątpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spokojnie bym butelkował, tylko jak jacer napisał, nie przedobrzyć z cukrem czy tam inną glukozą

No właśnie... Ma być "Mocne nagazowanie" - planuję 3,5g glukozy na butelkę - będzie OK?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spokojnie bym butelkował' date=' tylko jak jacer napisał, nie przedobrzyć z cukrem czy tam inną glukozą[/quote']

No właśnie... Ma być "Mocne nagazowanie" - planuję 3,5g glukozy na butelkę - będzie OK?

Ja daję zazwyczaj 2,4gcukru /0,5l, w końcu to tripel i ma długo leżakować

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie... Ma być "Mocne nagazowanie" - planuję 3' date='5g glukozy na butelkę - będzie OK?[/quote']

Ja daję zazwyczaj 2,4gcukru /0,5l, w końcu to tripel i ma długo leżakować

No właśnie "długo" to znaczy ile?

Edited by Jacki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tripla trzeba oczywiście trzymać, ale i młody potrafi być zdumiewająco smakowity :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni.

Czyli nie rok przynajmniej, tylko pół roku maksimum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy nie przerażajcie adeptów piwowarstwa (szczególnie tych niecerpliwych).

Tripel wcale nie musi czekać aż tak długo aby był smaczyny. To prawda, że należy mu dać trochę więcej czasu niż pszenicy ale już po 2-3 miesiącach potrafi być bardzo smaczny.

Swoją drogą po 5-6 też jest wyśmienity :)

 

 

Pozdrawiam,

 

ps. Duvel jest wypuszczany do sprzedaży trochę ponad 6 tygodni od zabutlelkowania i będzie to mniej więcej 10 tygodniu od rozpoczęcia warzenia.

 

Lukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja swojego zacząłem bo paru dniach spijać... a co zabawniejsze mam wrażenie że teraz po paru miesiącach jest gorszy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
No rok przynajmniej. Zasada jest prosta ile balingów tyle tygodni.

Czyli nie rok przynajmniej' date=' tylko pół roku maksimum.[/quote']

To może dam radę... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Póki pracuje, to go zostaw w spokoju, mój zszedł do 2 Blg z 20.

Hmmm... Poszedł do butelek. Najwyżej będziemy odgazowywać. :)

Tym czasem Wasze zdrowie Milk Stoutem butelkowanym 29.01! Przedni, jestem pod samo-wrażeniem. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat Tripla wraca jak bumerang...

Po 3 dniach od butelkowania zajrzałem do jednej butelki 0,3 - testowo.

Piwo jest dramatycznie słodkie, tak jak by pić brzeczkę przed fermentacją. Dodam, że ewidentnie ma 3°Blg (na czystej wodzie mam wskazanie jakieś -0,5).

Zacierane 40 min w 62°C i 30 min w 72°C.

Będę wdzięczny za informację czy wg Waszego doświadczenia ten smak się jakoś poukłada? Czy zostaniemy w stylu miodu pitnego? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Łukasz.

Tripel potrzebuje czasu a po 3 dniach, to chyba jeszcze nawet cały cukier nie został przerobiony na "bąbelki". Z czasem się ułoży. Jak odfermentował do 3 blg, to nie powinien być bardzo słodki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Jest słodkie bo nie skończyła (albo i nawet nie zaczęła się) refermentacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do zakończenia refermentacji to jeszcze daleko. Ale piwo nie jest "trochę" słodkie. Smakuje jakbym dodał 5kg cukru do butelek...

No pożyjemy, zobaczymy. Na długi, majowy weekend będzie jak znalazł. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.