Jump to content
Sign in to follow this  
dziedzicpruski

lekkie piwo belgijskie i drożdże

Recommended Posts

nie wiem o co chodzi z piwami belgijskimi.poza witem nie piłem żadnego i chciałem spróbować.

kompletnie nie interesują mnie piwa mocne,chciałem zrobić jakieś lekkie piwo (tak do 11- 12 blg),zacierać na słodko i zadać drożdże belgijskie ,no i tu pytanie ;jakie z tych dostępnych ? .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekkie i belgijskie? Nie występują takie w przyrodzie ;)

 

Z drożdży ja najbardziej lubię Belgian Strong Ale; słyszałem tez dużo ciepłych słów o Abbey II

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lekkie i belgijskie? Nie występują takie w przyrodzie ;)

No jak nie? A piwo Dori? Tj. Belgian Pale Ale.

Dori robiła na WLP550 Belgian Ale. Chyba to samo co 3522 Belgian Ardennes - na tych robiłem rok temu kilka warek i mogę polecić.

 

Ale chyba muszę się zgodzić, że prawdziwe belgi to tak od 16°Blg ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no wiem,ale chciałem zrobić jakieś piwo na drożdżach belgijskich ale właśnie jakieś nie mocne,chodzi o poczucie czym są te "belgi" ,wyjdzie jak wyjdzie,tylko sie miotam z tymi drożdżami ,jakich użyć .

chodzi o jakieś aromatyczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetestuj przepis Dori o którym pisał Stasiek, moja wersja właśnie "bluka" obok ;)

Zapachy z fermentora super, drożdże Wyeast Belgian Ale. Wcześniej robiłem piwka na Trappistach i też są fajne. Najsłabsze piwo na THG miało co prawda 15°Blg (coś jak pszeniczny koźlak ale na belgijskich drożdżach) ale myślę, że lżejsza wersja też by była super. Przynajmniej dla kogoś komu takie aromaty odpowiadają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma czegoś takiego jak belgijskie lekkie piwo. Jeśli już to wit, albo po prostu lager. W Belgii piwa "zaczynają" się od 6% alk. obj., ja jestem po degustacji ale 27 °Blg 12% alk. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie piszą tam głupot, tylko piwa w stylu BPA można policzyć na palcach jednej ręki.

No dobra, dwóch ;). Z resztą BJCP to to nie wyrocznia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BPA zrobione w dolnej granicy stylu,teraz chciałbym jakieś ciemne,szukam i nic nie znajduje (jakiś przepis na ciemne belgijskie piwo),czy jak zrobię dosyć mocne (jak dla mnie),myślę o 15-16 blg z duża ilością słodów karmelowych (może zasyp na jakiegoś portera),to czy drożdże ale belgijskie(takie kupiłem) będą pasować ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
...teraz chciałbym jakieś ciemne,szukam i nic nie znajduje (jakiś przepis na ciemne belgijskie piwo),czy jak zrobię dosyć mocne (jak dla mnie),myślę o 15-16 blg z duża ilością słodów karmelowych (może zasyp na jakiegoś portera),to czy drożdże ale belgijskie(takie kupiłem) będą pasować ?

Spróbuj może coś podobnego do dubbla, tylko o ekstr. początkowym takim jak chcesz.

Właśnie dziś będę butelkował "Belgijską brunetkę" 13°Blg o składzie:

 

pilzeński - 3000g

monachijski I - 500g

Abbey Malt - 300g

Carabelge - 300g

Cararoma - 200g

Specjal B - 250

płatki jęczmienne - 200g

 

Do tego 25g marynki, 15g lubelskiego i 10g cascade.

 

Drożdże Wyeast Belgian Abbey.

 

Jak wyszło się okaże za jakiś czas. :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak wyszło się okaże za jakiś czas. :smilies:

Będzie to dość długi czas. Nasze piwo z dużym udziałem słodów karmelowych ciemnych zaczęło być pijalne po roku leżakownia. ( nasza warka 21 )

 

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i zrobiłem 6 warek,najmocniejsze miało 15 blg,masa karmelowego,leży nieruszane,zapomniałem o nim,zrobiłem też pal ale,ale w dolnej granicy,coś koło 11blg i po 3 misiącach można pić z przyjemnością,jest pełne w smaku (zacierane na słodko),ma zapach raczej słodowy,od drożdżowy czuć jakimiś przyprawami;cynamon i goździki-coś jak szarlotka trochę.ponoć czuć jeszcze banany,ale ja tego nie czuje.

zrobiłem też 2 wity (wyszły lepsze niż na dedykowanych i suchych) i dwa poza stylowe,raczej karmelowe,jedno jeszcze nie da się pić(karmele się przeżerają),drugie jak najbardziej i oba są super lekkie,tak 10-11 blg .

 

użyłem Wyeast Belgian Ale,nie powaliły mnie,ale zawsze to jakaś odmiana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zacierane na słodko

Jakieś szczegóły tego zacierania? Też jestem na etapie eksplorowania piw belgijskich, więc chętnie poznam szczegóły.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

"zacieranie na słodko" czyli jak się domyślam w górnych temperaturach max 72°C kiedy to jeden enzym się wyłącza ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle to i ja wiem ;) Myślałem o całym schemacie zacierania tego piwka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to pal ale 10 min w 66,podnoszenie do 72-12 min i 72-40 min,nastawne blg 11 ,końcowe blg około 2blg.

następne podobnie,końcowe blg 3.

kolejne stała w 67-68, 60 min i podnoszenie do 72,końcowe blg 2,2 .

żadne nie miało etapu podgrzewania do 78.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.