Skocz do zawartości

[konsumpcja warki] przelewanie szklanki zimną wodą


lkkl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Wiele źródeł, w tym część etykiet, zaleca przelanie szklanki zimną wodą przed nalaniem trunku - czy to z butelki, czy to z kraniku. Niestety nie domyślam się czemu ma to służyć. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to jej schłodzenie (na wzór wygrzewania filażanek do kawy). Ma to jednak mało sensu gdyż pojemność cieplna cienkiej szklanki jest mniejsza od porcelanowej filżanki, pomijam już tutaj ilość trunku której przecież nie można porównywnać do miniaturowej espresso.

 

Jest mi ktoś w stanie rozszyfrować ten zwyczaj/zalecenie?

 

lkkl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak szklanka jest mokra to nie słychać jak piwo skrzypi podczas nalewania i nie zlecą się sępy piwne :D.

 

A tak na serio to wg. mnie chodzi o:

1)kurz w szklance

2)nalewane do mokrej szklanki piwo mniej się pieni

Edytowane przez grzechu_k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To proste. Szklanki umyte mocnymi środkami do mycia są tak głdkie, że piana się nie klei do ścianek. Po wypłukaniu szklanki i wlaniu piwa, i powolnemu piciu na ściankach szklanki zostaje piana. Ponadto piana nie siada całkowicie.

Piana musi być.

Edytowane przez wena
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.