Skocz do zawartości

Ukko warzy...


ukko

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 10

 

pilzneński - 3,8 kg

pszeniczny 0,2 kg

 

63°C - 20 min

72°C - 40 min

 

Chmielenie

 

Maryńka 25 g - 60 min

Sybilla 10 g - 15 min

Sybilla 5g - 5 min

 

Drożdże

 

Saflager S-23 zadane w 12°C

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 11

 

Belgian Dark Strong Ale 20,5 Blg

 

pilzneński słód 6 kg

monachijski typ II 1kg

cara crystal 0,75 kg

pszeniczny 0,25 kg

 

Zacieranie

 

63 °C - 30 min

72 °C - 50 min

 

Gotowanie: 80 min

 

Maryńka 20 g - 75 min.

Cukier trzcinowy 0,5 kg - 20 min

Styrian Goldings - 15 g - 15 min

Styrian Goldings - 5 g - 5 min.

 

Fermentacja:Wyeast Trappist High Gravity 3787 - 7 dni

 

2 dni w temp. 24-25 °C

poźniej 21-23°C

 

Fermentacja cicha: 2 tygonie w 18-19 °C

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 12 - AIPA

 

4,65 kg pilzneński

1 kg wiedeński

0,25 kg Carared

0,1 CaraCrystal 120 EBC

 

Zacieranie

 

67 C - 60 min

 

Chmielenie

 

Chinook 30g - 60 min

Chinook 20 g - 30 min

Wilamette 20 g - 10 min

Citra 20 g - 1 min

 

Na zimno 10 g Citra, 10 g Chinook

 

Fermentacja - Safale US-05 - 7 dni burzliwa

Cicha:14 dni, chmiel zadany na zimno na tydzień przed końcem cichej w ilości:

Chinook 10 g

Citra 10 g

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 13 - WITBIER

 

słód pilzneński - 2,3 kg

płatki pszenne - 1,2 kg

płatki owsiane - 0,4 kg

slód pszeniczny - 0,4 kg

słód zakwaszający - 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

65 C - 60 min

72 C - 30 min

 

Chmielenie - 60 min

 

Hallertau Spalt Select 20 g - 60 min

Wilamette - 10 g - 10 min

Curacao 10g - 15 min

Kolendra 7g - 15 min

Curacao 10g - 5 min

Kolendra 7g - 3 min

 

Fermentacja:drożdze Safbrew s-33

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka nr 14 - Dunkelweizen

 

Słod pszeniczny jasny - 2 kg

Słód pilzneński - 1,3 kg

Monachijski - 0,6 kg

Zakwaszający 0,2 kg

Czekoladowy - 0,05 kg

 

Zacieranie

 

47 C - 15 min

52 C 15 min

63 C- 15 min

72 C - 40 min

 

Chmielenie - 70 min

 

Hallertau Tradition 15 g - 70 min

Hallertau Tradition - 15 g - 10 min

 

Fermentacja 19 C - drożdże WB -06

 

Po tygodniu fermentacji zlano do butelek z dodatkiem 120 g glukozy.

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 15 - Red Ale

 

 

Składniki:

Słód Pale Ale – 3 kg

Słód pilzneński – 1 kg

Słód karmelowy Carared – 0,5 kg

Słód karmelowy Cara Crystal – 0,2 kg

 

Chmiel East Kent Goldings – 30g

Chmiel Fuggles – 30g

Mech irlandzki

 

Zacieranie

 

67 C – 60 min

próba jodowa negatywna już po 45 min, podgrzanie do 76 C celem filtracji

 

Chmielenie;

 

30g Fuggles - 60 min

Mech irlandzki - 20 min

20g East Kent Goldings - 15 min

5g - EKG - 10 min

5g EKG - 5 min

 

Chłodzenie 2 godziny, zadanie drożdży(po rehydratacji) Safale S-04 w temp 28 st C, temperatura szybko opadła na 21 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wygląda na to że drugi z rzędu kwasiżur na cichej :( Przyczyny mogą być trzy: fermentor jako źródło zakażenia po ostatniej infekcji, kranik lub wężyk. Pierwsza opcja mało prawdopodobna, dezynfekowałem wiadro ACE dwukrotnie i bardzo dokładnie, zarysowanteż specjalnie nie ma. Kranik też chyba nie bo robiłem wcześniej dunkelweizena bez cichej i rozlewałem nim prosto do butelek, wszystko było ok. Zostaje opcja wężyka, tak czy inaczej trzeba chyba wymienić część sprzetu, fermentor po kilkunastu warkach ma prawo być już trochę wysłużony,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak mówi zgoda. I z tego powodu ostatnimi czasy zrezygnowałem z cichej na rzecz wydłużonej burzliwej.

Mało tego. Zastanawiam się czasem, czy nie fermentować w wiadrach z kranem, by bezpośrednio lać piwo w butelki i tylko dostrzyknąć odpowiednią ilość roztworu cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak mówi zgoda. I z tego powodu ostatnimi czasy zrezygnowałem z cichej na rzecz wydłużonej burzliwej.

Mało tego. Zastanawiam się czasem, czy nie fermentować w wiadrach z kranem, by bezpośrednio lać piwo w butelki i tylko dostrzyknąć odpowiednią ilość roztworu cukru.

Wszystkie swoje warki fermentuję na burzliwej i cichej w wiadrach z kranikiem.

Trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej higienie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to że drugi z rzędu kwasiżur na cichej :( Przyczyny mogą być trzy: fermentor jako źródło zakażenia po ostatniej infekcji, kranik lub wężyk. Pierwsza opcja mało prawdopodobna, dezynfekowałem wiadro ACE dwukrotnie i bardzo dokładnie, zarysowanteż specjalnie nie ma. Kranik też chyba nie bo robiłem wcześniej dunkelweizena bez cichej i rozlewałem nim prosto do butelek, wszystko było ok. Zostaje opcja wężyka, tak czy inaczej trzeba chyba wymienić część sprzetu, fermentor po kilkunastu warkach ma prawo być już trochę wysłużony,

 

Ja rozbieram kranik na czynniki pierwsze po każdej warce i daję go na parę minut do kreta.

Fermentatory mam od początku i jak na razie wymieniłem tylko jeden ( usterka mechaniczna )

Do dezynfekcji używam OXI a w szczegulnych wypadkach kreta i od 2 lat infekcji brak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pobrałem dziś próbkę piwa i co ciekawe nie ma kwasu ale zapach jest podejrzany, podobny jak przy infekcji którą miałem przy witbierze.

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 6 dniach cichej podejrzany zapach octowo-winny się ulotnił, pachnie nawet ładnie owocami więc trzymamy dalej, może coś jeszcze będzie z tego piwa...Każda warka mnie na swój sposób zaskakuje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam nie zaglądam do piwka podczas fermentacji , jedyna interwencja to zlanie na cichą.

 

Ja też normalnie nie zaglądam ale tym razem zrobiłem wyjątek bo warka była "podejrzana". Grzebanie w fermentorze rzeczywiście może się źle skończyć. Jeżeli chodzi o zlewanie na cichą to obydwa wiadra mam w trakcie zamknięte a wężyk przeciskam przez otwór przeznaczony na rurkę fermentacyjną więc ingerencja jest znikoma.

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka 16

 

Marcowe 13 Blg

 

 

Pilzneński 4 kg

Monachijski 0,6 kg

Caramunich II - 0,2 kg

 

Zacieranie:

 

64 C - 20 min

72 C - 30 min

 

Chmielenie:

 

Spalt Select 25 g - 60 min

Saaz 15 g - 20 min

 

Fermentacja

 

Saflager S-23 w 10 C

Po 12 dniach zlane na cichą - 7 C

 

Piwo odfermentowało do ok 5 Blg. Przez kilka dni Blg nie zmieniło się, objawy fermentacji również całkowicie ustały. Mały dylemat w kontekście niedługiego butelkowania, gdyż Blg troszkę chyba za wysokie. Przy wsypywaniu słodów zapomniałem od razu zgasić palnik i zacier na starcie trochę się ogrzał w wyniku czego mogło ulec zniszczeniu trochę B-amylaz, piwo jest bardzo dobre ale rzeczywiście dosyć mocno treściwe w smaku. Poczekam jeszcze do końca cichej, zobaczymy co dalej.

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 17 - Hefe Weizen + pszeniczne malinowe

 

Pszeniczny - 3 kg

Pilzneński - 1 kg

Carahell - 0,25 kg

 

zacieranie:

 

44 - 10 min

52 - 10 min

63 - 20 min

72 - 25 min

 

Chmielenie:

 

Lubelski 25 g - 60 min

 

Drożdże - WB-06

 

15 l piwa zabutelkowano ze 100 g glukozy

Pozostałe 5 litrów uzupełniłem syropem malinowym Herbapol 0,7 l i 5 l wody źródlanej. Niestety, po 7 dniach fermentacji dały o sobie znak objawy infekcji(sprawcą muszki owocówki zwabione dużą ilością słodkiego syropu) i eksperyment wylądował w kanale. Weizen w butelkach bez zastrzeżeń.

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 18 - Stout Owsiany

 

 

Pale Ale - 3,8 kg

Płatki owsiane Sante - 1 kg

Caraaroma - 0,4 kg

Carafa II - 0,3 kg

Jęczmień palony - 0,2 kg

Biscuit - 0,1 kg

 

Zacieranie jednotemperaturowe - 67 C (do negatywnej próby), następnie wsypanie Carafa II i jęczmień palony

Mash-out w 78 C - 5 min

 

Gotowanie: Maryńka 30 g - 60 min

 

Drożdże: safale S-04

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Po przerwie wracam do zapisków. Od ostatniej zapisanej warki było kilka, postaram się uzupełnić w najbliższym czasie. Było Świąteczne, Koźlak, Blond, Dunkelweizen, Helles, Witbier Póki co warka nr 25 - czyli das Experiment :)

 

 

„Sampo” – piwo w stylu sahti

 

Słód pilzneński – 3,4 kg

Monachijski II – 1 kg

Żytni – 0,5 kg

Pszeniczny – 0,3 kg

Karmelowy Strzegom 100-180 EBC – 0,3 kg

6 gałązek jałowca

15 g jagód jałowca (zmielonych)

Chmiel Lubelski – 20 g (szyszki)

Drożdże Piekarnicze

 

Zacieranie jednotemperaturowe 68-69 C

 

Fliltracja przy użyciu gałązek jałowca i szyszek chmielu Lubelski

Poczas filtracji odebrałem 1l brzeczki (starter)

Wysladzanie wodą o temp 80-85 C

Gotowanie: brak

Jagody jałowca –do zacierania

 

 

Drożdże zadane w temp ok 30 C

Fermentacja burzliwa 20-22 C: 7 dni

Cicha: 7 dni

Butelkowanie: ¾ szklanki cukru

Edytowane przez ukko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże Babuni fermentują jak szalone, z 13,5 Blg zostało niewiele ponad 2 i chyba już wiele nie zejdzie. Chyba zrezygnuję z cichej bo niebawem jadę na wczasy i chciałbym otworzyć piwo po powrocie. Jedyne sahti jakie piłem, czyli z Pinty było bardzo mętne więc chyba zabutelkuje po burzliwej. Zastanawiam się cały czas nad ilością cukru do refermentacji. W recepturze z netu (nieco ją zmodyfikowałem)jest podane 3/4 szklanki cukru na 5 galonów piwa (mnie wyszło ciut więcej, 22 litry)Z tego co kojarzę to sahti niepowinno być zbytnio nagazowane...Zobaczymy też czy nie przypląta się jakaś infekcja, brzeczka nie była gotowana i nie ma w niej chmielu. Do tego lato więc prawdopodobieństwo spore. Chociaż gdzieś wyczytałem że nawet lekka infekcja sahti lactobacillusem mieści się w granicach stylu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.