Jump to content
Sign in to follow this  
ukko

Ukko warzy...

Recommended Posts

Po pierwszej udanej warce, pocątkiem Nowego Roku zamierzam kontynuować przygodę z gotowaniem...Oczywiście z zacieraniem :) W planach weizen, oto moja chyba niezbyt skomplikowana receptura:

 

Słody

 

słód pilzneński 1,5kg

 

słód pszeniczny 2,5kg

 

Słód Carahell Carahell ® 20-30 EBC 0,25g

 

Chmiel Lubelski 60g granulat

 

Drożdże Safbrew WB-06 11,5 g

 

Zacieranie:

 

 

- 44°C - 10 min

 

- 52°C - 15 min

 

- 63°C - 30 min

 

- 72°C - 40 min

 

Czas gotowania:

 

75 minut

 

Chmielenie:

 

Po 5min ? 30 g chmielu

 

Po 45 min ? 20 g chmielu

 

Po 70 min ? 10 g chmielu

 

Fermentacja

 

burzliwa 7 dni - 20-22°C

 

cicha 7 dni - 20-22 °C

 

Co do fermentacji cichej to zastanawiam sie czy nie zostawic w plastikowym fermentorze

 

refermentacja 200 g glukozy

 

Pewnie jest tu sporo niedociągnięć więc jestem otwarty na wszelkie uwagi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam nowego piwowara. Wg mnie za dużo chmielu jak na pszeniczne - ja bym dał tylko 25g lubelskiego na goryczkę a z reszty chmieli zrezygnował. Zrezygnował bym także w ogóle z cichej fermentacji - piwo ma być z definicji mętne. Ilość surowca do refermentacji lepiej oblicz dopiero po skończonej fermentacji bo nie wiadomo ile piwa wyjdzie i trzymać się sztywno 200g było by nierozsądne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam nowego piwowara. Wg mnie za dużo chmielu jak na pszeniczne - ja bym dał tylko 25g lubelskiego na goryczkę a z reszty chmieli zrezygnował. Zrezygnował bym także w ogóle z cichej fermentacji - piwo ma być z definicji mętne. Ilość surowca do refermentacji lepiej oblicz dopiero po skończonej fermentacji bo nie wiadomo ile piwa wyjdzie i trzymać się sztywno 200g było by nierozsądne.

Zakładam że wyjdzie 20l ale oczywiście przyznaje Ci racje, na to przyjdzie czas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże są wszystkożerne więc chyba dałbym mniej glukozy, max 180 g. Chmielu zdecydowanie mniej, max 35 g, jeśli masz możliwość wybierz Perle zamiast Lubelskiego (mym zdaniem jest dużo fajniejszy). Fermentacja cicha? Zrezygnuj. Ostatnio dochodzę do wniosku, że fermentacja cicha jest bez sensu (zwłaszcza przy weizenach), na WB-06 pamiętam, że pszenica wyszła mi dramatycznie klarowna. No to tyle z mych podpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
na WB-06 pamiętam, że pszenica wyszła mi dramatycznie klarowna.

Robiłem 4 na tych drożdżach (to czwarte jeszcze w fermentatorze:) ) i żadne nie było klarowne. Przy takim zasypie i planach (pszeniczne) zamiast cichej proponuję (jeśli przy moim skromnym doświadczeniu mogę cokolwiek radzić:) ) wydłużyć burzliwą o jakiś tydzień lub dwa i powinno być OK.

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
na WB-06 pamiętam' date=' że pszenica wyszła mi dramatycznie klarowna.[/quote']

Robiłem 4 na tych drożdżach (to czwarte jeszcze w fermentatorze:) ) i żadne nie było klarowne. Przy takim zasypie i planach (pszeniczne) zamiast cichej proponuję (jeśli przy moim skromnym doświadczeniu mogę cokolwiek radzić:) ) wydłużyć burzliwą o jakiś tydzień lub dwa i powinno być OK.

:)

Widzę że zdania co do klarowności różne, coż wyjdzie wszystko w praniu. Z chmieleniem moze faktycznie wrzuce 25-30g Perle lub Hallertau. A jak doradzilibyście ,wrzucić całośc czy dzielic lepiej na 2-3 razy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak doradzilibyście ,wrzucić całośc czy dzielic lepiej na 2-3 razy?

Za pierwszym razem całość, jak radzi Bielok, a przy następnej warce (taki sam zasyp) podziel na dwie porcje - będziesz wiedział jaka jest różnica :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wielokrotnym przekładaniu terminu ruszyłem z warzeniem weizena. Ferulikowa trwała kilkanaście minut,podobnie białkowa. Dłuższy przystanek przy 63'C (30 min) i 72'C (40 min) dalej na 76 i do filtracji. Początek filtracji był dość ciężki ale spodziewałem się tego przy pszenicy, całość filtracji nie zajęła mi jednak dłużej niż 1,5h. Po 5 minutach wrzenia wsypalem cały słoiczek chmielu Perle 30g i gotowałem tak przez godzine. Schłodzenie brzeczki poszło w miare szybko (ujemna temp na balkonie), następnie zaszczepiłem 11,5 g drozdzy safbrewWB-06. Czekam na dalszy rozwój wydarzeń...Mogę powiedziec że druga warka jest już za mną.

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3 - Marcowe 14°Blg

 

Zasyp:

-słód pilzneński 3,2 kg

-słód monachijski 0,8 kg

-słód caramunich 0,2 kg

 

Zacieranie

-63°C : 40 min

-72°C : do negatywnej próby jodowej

 

Chmielenie 75 minut

-30 g Hallertau Spalt Select na początku

-10 g Tettnanger 10 g na 20 min przed końcem

 

Drożdże:

-Saflager W-34/70 w temp.12°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

W środę będe warzyć witbiera i to będzie moja 4-ta warka. Zamierzam uwarzyć dwie warki w niedługim przedziale czasowym po to by wychwycić ewentualne błędy i potem je wyeliminować i otrzymać w miarę optymalną wersję. W zasadzie to mocno będę się wzorować na recepturze dori . Zamierzam użyć jednak suchych drożdży Safbrew S-33 gdyż nie mam jeszcze doświadczenia z drożdżami płynnymi i zastanawiam się czy kleikować płatki- w sklepie sieci Euro dostałem płatki błyskawiczne ze Szczytna 3,50/400 g

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Płatków błyskawicznych w ogóle nie trzeba kleikować.

Tak też zrobię.

 

Po dłuższych przemyśleniach dam chyba tylko płatki pszenne(rezygnując z mąki i owsianych -jak jest podane w recepturze dori) i być może zrobię krótką przerwę w 44-45°C . Do środy jeszcze trochę czasu...Jak coś nie wyjdzie to mam jeszcze surowce na drugą warkę.

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatecznie przepis na WIT-a wygłąda tak:

 

-słód pilzneński - 2,2 kg

-słód pszeniczny - 1 kg

-płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg

-płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg

 

Kleikowanie:pomijam

 

Zacieranie:

 

-15 min. w 44°C

-90 min. w 65°C

-72°C - do negatywnej próby

 

Chmielenie: 60 min.

 

-na początku wrzenia 20g Maryńki

-kolendra i curacao na dwa razy: 15 min i 5 min przed końcem

 

Fermentacja burzliwa:

 

-Safbrew S-33 11,5 g w temp 22-23°C

 

Fermentacja cicha: 2 tygodnie

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie witka przebiega pomyślnie poza tym że musiałem chwilowo się przesiąść na termometr rtęciowy. Po 90 min próba pozytywna, następnie podjazd na 72°C i czekamy na negatywny wynik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtracja...morderstwo, po 4 godzinach mordęgi gotuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtratorem z BA...ostatni raz. Od następnej warki koniecznie muszę sprawić sobie filtrator z oplotu. W ogóle ta warka to najcięższa z wszystkich dotychczasowych. Mam nadzieje że było warto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 - Witbier II

 

Słód pilzneński 2,3 kg

Słód pszeniczny 0,5 kg

Płatki pszenne 0,8 kg

Płatki owsiane 0,4 kg

 

Zacieranie:

 

65°C - 60 min

72°C - 30 min

 

Chmielenie:

 

Maryńka 20g na początku

7g kolendry i 10g curacao - 15 min przed końcem

7g kolendry i 10g curacao - 5 min przed końcem

 

Fermentacja:

 

Safbrew S-33 22°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 - Pale Ale

 

Słody:

 

Pale Ale 3,7 kg

Carahell 0,2

Płatki jęczmienne 0,1

 

Zacieranie jednotemperaturowe 67°C - 60 min

Podgrzanie do filtracji - 76°C

 

Chmielenie: 60 min

 

Marynka 30g

Lubelski 30g - na 15 min przed koncem

 

Drożdże

 

Safale s-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obawiam się że będzie pierwsza warka wylana w kanał, niestety. Widocznych oznak fermentacji nie było, poza "syczeniem" i bąbelkami na powierzchni. Po 24 h zmierzyłem Blg i zeszło z 11 do 4...ale...zlewając piwo zauważyłem w cieczy martwą muszkę :beer: Fermentor miałem szczelnie zamknięty, rurkę zaślepioną zrobiłem jedynie kilka małych dziurek igłą. Do środka zaglądałem delikatnie 2 razy, wtedy musiało się to stać, lub podczas zlewania z gara po schłodzeniu. Nie mam pojęcie ile takich "prezentów" może tam być. Póki co, spróbowałem i nie ma kwasu, piwko jest smaczne. Ale nie daje większych szans tej warce ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po trzech dniach na burzliwej (choć nie wiem czy to słowo jest odpowiednie bo fermentacja nie była zbyt efektowna) zlałem na cichą. Zeszło z 11 do 3,5°Blg czyli wygląda na to że proces przebiegł prawidłowo i nic się nie dzieje. Zobaczymy co będzie dalej, otworzę wieko za ok 2 tygodnie, może nie będzie tak źle. Zapach i smak na razie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7 - Weizen II

 

pilzneński 2 kg

pszeniczny 2 kg

 

44°C - 10 min

52 C - odebranie 1/3 zacieru

 

dekokt: podgrzewamy do 63 C (5 min)

następnie 72 C (20 min)

podgrzanie do 95 C

 

zwrot dekoktu, uzyskanie temp 63 C (przerwa 10 min)

72 C - 15 min

podgrzanie do 76 C, filtracja

 

Drożdże WB 06 zadane w temp 17°C

fermentacja burzliwa 19°C

fermentacja cicha: brak

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8 - Szaman Pszeniczny

 

pilzneński 1,2 kg

pszeniczny 2,8 kg

 

44°C - 10 min

52 C - odebranie 1/3 zacieru

 

dekokt: podgrzewamy do 72°C (20 min)

podgrzanie do 95 C

 

zwrot dekoktu

 

63°C - 15 min

72°C - 25 min

76°C - filtracja

 

Chmielenie

 

13 g Sybilla - 60 min

 

Fermentacja burzliwa- WB-06 18-19°C

Fermentacja cicha - brak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 - "Spontan Ale"

 

Z resztek powstało coś takiego:

 

3,7 kg - pilzneński

0,285 kg - Pale Ale

0,15 kg - słód prażony

 

Zacieranie

 

62°C - 20 min

72°C - 40 min

76°C - filtracja

 

Chmielenie: 60 min

 

Maryńka 28 g - w 1 min. gotowania

Sybilla 12 g - w 50 min gotowania

 

Fermentacja: Safbrew S-33 22°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.