Jump to content
marbelka

cukromierz z biowinu

Recommended Posts

kupiłem winomierz z biowinu-na którym pisze,że jest to cukromierz-areometr wyskalowany w stopniach Ballinga

Na dołączonej ulotce jest tabelka z której można odczytać jakie jest stężenie alkoholu w zależności od stopni Blg

Blg -- stężenie alkoholu %

 

1 0,0

2 0,1

3 0,5

4 1,0

5 1,5

6 1,9

7 2,5

8 3,1

9 3,5

10 3,9

11 4,5

12 5,2

13 5,7

14 6,2

15 6,7

16 7,3

17 7,8

18 8,3

19 8,8

20 9,6

21 10,6

22 10,4

23 11,2

24 11,8

25 12,5

26 12,9

27 13,3

28 14,1

29 14,7

30 15,5

 

Coś mi jednak nie pasuje ta tabelka,bo ,po pierwsze-skoro z 10Blg (po fermentacji do "zera") ma wyjść 3,9 % alk , to dlaczego z 20Blg wynik nie jest podwojony?(patrz tabelka)

po drugie - na 1 procent alkoholu w jednym litrze potrzeba 17 gram cukru-jest to napisane w prawie każdej książce o winiarstwie,więc 100gram cukru w jednym litrze,czyli 10Blg,powinno dac ok 5,88% alk obj

uwzględniając ciężar wł alkoholu etylowego 0,7936 daje to ok 4,66 % wag - to skąd na tej tabelce przy 10Blg 3,9% alk ?

A może ja czegoś nie rozumię? dlatego ten post-może ktoś mi to wytłumaczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie

 

Tu jest przybliżony wzór do obliczania zawartości alkoholu w piwie, trzeba znać nie tylko gęstość początkową ale i końcową, bo nie odfermentuje ci do zera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kupiłem winomierz z biowinu-na którym pisze,że jest to cukromierz-areometr wyskalowany w stopniach Ballinga

Na dołączonej ulotce jest tabelka z której można odczytać jakie jest stężenie alkoholu w zależności od stopni Blg

Blg -- stężenie alkoholu %

 

1 0,0

2 0,1

3 0,5

4 1,0

.........

 

27 13,3

28 14,1

29 14,7

30 15,5

 

Coś mi jednak nie pasuje ta tabelka,bo ,po pierwsze-skoro z 10Blg (po fermentacji do "zera") ma wyjść 3,9 % alk , to dlaczego z 20Blg wynik nie jest podwojony?(patrz tabelka)

po drugie - na 1 procent alkoholu w jednym litrze potrzeba 17 gram cukru-jest to napisane w prawie każdej książce o winiarstwie,więc 100gram cukru w jednym litrze,czyli 10Blg,powinno dac ok 5,88% alk obj

uwzględniając ciężar wł alkoholu etylowego 0,7936 daje to ok 4,66 % wag - to skąd na tej tabelce przy 10Blg 3,9% alk ?

A może ja czegoś nie rozumię? dlatego ten post-może ktoś mi to wytłumaczy?

Nie do końca to jest tak jak piszesz przeczytaj dokładnie a wyjdzie ci to samo co podał ci link olo333

 

tutaj jest cała instrukcja.

Edited by Z_bychu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymieniona instrukcja może dać duże odchyłki przy robieniu wina, nie ma zastosowania przy robieniu piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy winie jest troche inaczej.

Oczywiście że tak, od Blg samego soku odejmuje się 4 na niecukry (proporcjonalnie mniej przy dodatku wody z cukrem), sama fermentacja nieraz kończy Blg na minusie, generalnie jest sporo liczenia, żadna instrukcja tego nie załatwi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://www.wiki.piwo.org/index.php/Obliczanie_zawarto%C5%9Bci_alkoholu_w_gotowym_piwie

 

Tu jest przybliżony wzór do obliczania zawartości alkoholu w piwie, trzeba znać nie tylko gęstość początkową ale i końcową, bo nie odfermentuje ci do zera.

Ok-jeżeli nie odfermentuje do zera,ale np.początkowe Blg było 12 a końcowe Blg jest 2, to odfermentowało 10 Blg,dzieląc to przez 1,938 daje to ok 5,16%-z tabelki wynika ,że z 10 Blg jest 3,9 alk-ale zostawmy tabelke-może ona jest dla win i uwzględnia jakieś inne gęstości

Czy gęstość brzeczki piwnej 12Blg oznacza,że jest w niej odpowiednik 120gr cukru/litr a 2Blg 20gr/litr? wydaje mi się,że nie,bo -jak pisałem w pierwszym poście-z przefermentowanego 100gr cukru/litr wychodzi 5,88%alk obj lub4,7%wag

Skąd bierze się przelicznik 1,938,który jest we wzorze w linku,który mi podałeś?

Nie myślcie,że się czepiam głupot-po prostu chcę wiedzieć dokładnie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze to w instrukcji stoi, że w tabelce uwzględniono wpływ obecności niecukrów w moszczu.

 

Po drugie "1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. "

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga

 

Po trzecie

 

Jeżeli interesuje cię metodologia obliczeń to tu masz link

http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/fermcalc_alcohol.html

Edited by cyfronik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok-jeżeli nie odfermentuje do zera,ale np.początkowe Blg było 12 a końcowe Blg jest 2, to odfermentowało 10 Blg,dzieląc to przez 1,938 daje to ok 5,16%-z tabelki wynika ,że z 10 Blg jest 3,9 alk-ale zostawmy tabelke-może ona jest dla win i uwzględnia jakieś inne gęstości

Gdybyś się faktycznie trzymała (mam nadzieję że dobrze odmieniam czasownik, uzupełnij profil;) ) tej instrukcji to powinnaś zrobić tak:

12°Blg - 5,2%

2 °Blg - 0,1 %

5,2% - 0,1% = 5,1%.

Wynik w sumie wyszedł podobny. Trzeba jeszcze pamiętać o 0,4 - 0,5% przy refermentacji, chyba, że pijesz niegazowane albo używasz rezerwy;)

 

edit: chyba jednak źle odmieniłem te czasowniki - przepraszam, to nie było zamierzone :D

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za wytłumaczenie mi tego problemu

- olo333-piszesz,że przy refermentacji nalezy pamiętać o ok 0,4-0,5%,chyba,że korżystam z rezerwy-czyżby rezerwa nie podnosiła stężenia alk ?przecież też zrefermentuje

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie podnosi, bo ma taką samą gęstość jak początkowo miała brzeczka (o ile jej nie dosłodzisz cukrem).

Dokładnie, po prostu po dolaniu i sfermentowaniu będziesz miał więcej piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się tu. Czy warto zaopatrzeć się w miniaturową - w stosunku do biowina - wersję cukromierza? Będzie to dokładne? Na pewno zaletą jest mała objętość płynu potrzebnego do pomiaru, tylko 20 ml.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im większy tym dokładniejszy będzie odczyt... Jak zależy Ci na małej objętości, to polecam refraktometr - wystarcza 1 kropla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego wielkość miałaby wpływać na dokładność? Zależy jak jest wyskalowany, czy są duże odstępy pomiędzy kolejnymi kreskami oznaczajacymi stopnie blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten mały z Biowinu ma małe odstępy i dość trudno jest odczytać wartość. Da się, ale lepiej mieć coś większego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego wielkość miałaby wpływać na dokładność? Zależy jak jest wyskalowany, czy są duże odstępy pomiędzy kolejnymi kreskami oznaczajacymi stopnie blg.

 

Jak chcesz zwiększyć odstępy między kreskami bez wydłużania skali czyli zwiększania rozmiaru przyrządu? :) No chyba, że ma mierzyć tylko w wąskim zakresie - w Browamatorze są takie dokładne, ale rozpiętość skali to 10Blg i kosztują swoje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podbijam temat. Nie do końca wiem jak obliczyć procent swojego pierwszego piwa (Pale Ale 12 Blg). Poprawcie mnie jeśli się mylę:

 

Ekstrakt początkowy przed zadaniem drożdży miałem prawie w punk - 12 blg. Po 10 dniach odfermentował mi do 3 Blg,

 

12 - 3 / 1.938 = 4,64 %

 

Czy dobrze liczę ? problem mam z ekstraktem początkowym, bo nie wiem czy to ten zaraz po wysładzaniu przed gotowaniem czy ten po chmieleniu już ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

4g/l przy założeniu  że drożdże przerabiają 16.5g cukru/l na 1%/l to 0,25%

Edit: Mój błąd, przecież zwykle sypiemy ok 8g/l a nie 4g/l do nagazowania... To faktycznie daje pół procenta alko.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki :) Już pomierzone, zapisane oraz pale ale wstawione na cichą.

Pierwsza warka zbliża się ku końcowi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Edit: Mój błąd, przecież zwykle sypiemy ok 8g/l a nie 4g/l do nagazowania... To faktycznie daje pół procenta alko.

Z tym "zwykle" to bym uważał. Ja osobiście z czasem doszedłem do wniosku, że dla większości piw nagazowanie w postaci ~2.0vol jest idealne. W praktyce jest to jakieś 40 gr. na 10 litrów, więc Twoja pierwsza sugestia. Patrząc po zapiskach innych piwowarów, niewiele osób gazuje piwa ilością 8g/l. Poza weizenkami oczywiście :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.