Jump to content
pedro22

Jak jest "objętość" słodu

Recommended Posts

Witam, tak się składa że do tej pory tego nie sprawdziłem, a będzie mi to potrzebne w ciągu najbliższych kilku dni do obliczenia kadzi zacierno - warzelnej. Chodzi o taką rzecz : ile wynosi łączna objętość określonej ilości wody i słdu. Mając np. 20 litrów wody, dosypujemy 5 kg słodu - jaką otrzymujemy objętość ? Być może jest tak, że po namoczeniu objętość ta spada, to wtedy interesuje mnie ta ostateczna objętość. Na podstawie tego obliczę sobie objętość wewnętrzego cylindra kadzi. Nie chciałbym zrobić zbyt dużego cylindra, bo mógłbym mieć potem problem z pomieszczeniem piwa w fermentorze. Zbyt mały cylinder też nie jest dobry, bo przy koźlaczkach nie zapełnię fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że 3 kg nieśrutowanego słodu mieszczą się na styk w 5 litrowej butli po mineralce. Po ześrutowaniu powinno wejść więcej, ale jak to będzie po kontakcie z wodą? Obstawiam, że objętość się zwiększy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak na zdrowy rozum - słód opada na dno w fermentorze - więc ma większą gęstość niż brzeczka. Nie może być inaczej - cięższe tonie jak kamień.

 

Inna na pewno będzie "gęstość nasypowa" - na sucho, bez wody - może być niższa niż 1 kg/l.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inna na pewno będzie "gęstość nasypowa" - na sucho, bez wody - może być niższa niż 1 kg/l.

I tak na pewno jest. Coś kojarzy mi się gestość ~0,75 kg/l dla słodu, ale skąd mi się to wzięło to nie mam pojęcia więc nie daję gwarancji że tak jest. Sprawdziłbym, ale mi się waga rozsypała :P

 

Edit: Teraz jak patrzę w sieci pojawiają się wartości nawet 0,336 kg/l, w co aż trudno by mi było uwierzyć...

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie chodzi mi o gęstość nasypową. Chodzi mi o objętość mieszaniny woda + słód. Na przykład wsypanie 1 kg cukru do 5 kg wody utworzy 5,4 litra mieszaniny (jeśli dobrze pamiętam, ale to nie jest istotne). Jaką objętość będzie miała mieszanina utworzona z 5 kg wody i 1 kg zaśrutowanego słodu ? - raczej bliżej 5 litrów, czy raczej bliżej 6 litrów - a może więcej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objętość słodu i wody podczas zacierania nie jest wyznacznikiem objętości kadzi zacierono - warzelnej ( zwłaszcza warzelnej).

Kupując lub budując kadź " uniwersalną" ważniejszym parametrem jest objętość warki, dodaj do tego zapas pojemności na: odparowanie, ewentualną pianę etc. i będziesz wiedział czego potrzebujesz.

My warząc warki 25-28 L używamy garnuszka o pojemności 44,5 L i wszystko się mieści bez problemu. :P

 

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, no rzeczywiście w 40 litrowym garnuszku można uwarzyć nawet 2 litry. Jeśli chodzi o kadź zacierno - warzelną (zwłasza zacierno) to już nie bardzo. Kadzie pracujące w systemie RIMS charakteryzują się minimalną i maksymalną ilością zacieru. W dużej mierze zależne jest to od wielkości cylindra wewnętrzego. Poczekam więc z przycinaniem cylindra do następnego 'klasycznego' zacierania i zmierzę zmianę objętości po wsypaniu słodu do wody - napiszę co się stało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś robiłem kilka pomiarów objętości w garze przed i po dodaniu słodów. Pomiar dokonywany miarką wkładaną do garnka więc zapewne obarczony sporym błędem, ale wyszło mi że po dodaniu 1kg słodu objętość wzrasta o ok 0,65-0,7l. Ja w arkuszu warzenia mam przyjęte 0,67l/kg i mniej więcej to się sprawdza.

 

Tak więc wg mojego doświadczenia:

Mając np. 20 litrów wody, dosypujemy 5 kg słodu - jaką otrzymujemy objętość ?

ok. 23,3l

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inna na pewno będzie "gęstość nasypowa" - na sucho' date=' bez wody - może być niższa niż 1 kg/l.[/quote']

I tak na pewno jest. Coś kojarzy mi się gestość ~0,75 kg/l dla słodu, ale skąd mi się to wzięło to nie mam pojęcia więc nie daję gwarancji że tak jest. Sprawdziłbym, ale mi się waga rozsypała :P

 

Edit: Teraz jak patrzę w sieci pojawiają się wartości nawet 0,336 kg/l, w co aż trudno by mi było uwierzyć...

Słód odważam do wiaderka z podziałką, więc mniej-więcej wiem ile tego wchodzi.

 

4kg słodu przed ześrutowaniem to ok. 6l. Po ześrutowaniu ~10-11l, więc okolice 0.4kg/l są jak najbardziej prawdopodobne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszamy tu dwie rzeczy: tj jaką objętość zajmuje słód (przed i po ześrutowaniu), oraz o jaka będzie objętość zacieru po dodaniu danej ilości słodu do wody.

Może dlatego coś mi się tu jednostki nie zgadzają? Jeśli chodzi o objętość zacieru, to mierzy się ją w litrach, a słód jest w podany w kg więc żeby z kg przejść na litry to ten mój współczynnik 0,67 musi być w l/kg.

 

Z kolei jeśli mierzymy objętość samego słodu, to rzeczywiście wtedy badamy ile kg wejdzie w daną objętość, więc wtedy chyba rzeczywiście jest to kg/l.

Dobrze piszę? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest dokładnie tak jak piszesz. I własnie chodziło mi o tę wielkość określaną w l/kg - to znaczy o ile litrów wzrośnie objętość zacieru po dodaniu kilograma słodu. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy kolejnym zacieraniu postaram się to sprawdzić dokładnie ale z tego co mniej więcej pamiętam 4kg słodu podnosi poziom (zwiększa objętość) mniej niż 2l. Czyli 1 kg zwiększa obj. o 0,4-0,5 l.

 

I jeszcze małe sprostowanie:

Na przykład wsypanie 1 kg cukru do 5 kg wody utworzy 5,4 litra mieszaniny

1 kg cukru zwiększy objętość o ok 0,6L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem w Promash coś takiego w ustawieniach:

0,95l wody + 0,45 kg słodu = 1,25 l

Ta ostatnia wartość jest ustawialna, ale nic tam nie zmieniałem więc to chyba domyslnie.

Takie wartości mniej więcej odpowiadają temu mojemu współczynnikowi 0,67l/kg. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli, jak mniemamy, chcesz obliczyć pojemność cylindra wewnętrznego, a nie kadzi w-z. Popraw nas jeśli się mylimy.

 

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites
My warząc warki 25-28 L używamy garnuszka o pojemności 44,5 L i wszystko się mieści bez problemu. :)

a to z powodu przyzwyczajenia ? pojemności fermentora czy jeszcze innych preferencji ?

W takim garze spokojnie ponad 40 l uwarzyłbym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli, jak mniemamy, chcesz obliczyć pojemność cylindra wewnętrznego, a nie kadzi w-z. Popraw nas jeśli się mylimy.

 

goroncopozdrawiamy

Dokładnie. Tak jak pisałem w pierwszym poście została mi jeszcze do obliczenia pojemność cylindra wewnętrzego kadzi zacierno - warzelnej. Już teraz mniej więcej wiem na czym stoję. Zrobię na razie dla pewności trochę wyższy, zawsze łatwiej odciąć parę centymetrów niż potem kleić. Dzięki z wszelkie informacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopię temat. Mam zamiar jutro uwarzyć porter bałtycki 25l 22 blg. Mam 11.2 kg słodu i nie wiem ile wody mogę użyć, aby po przełożeniu do wiadra filtracyjnego mi się to zmieściło. Wiadro standardowe 34l. Mam garnek 50l i już myślałem że dam sobie spokojnie 3l na kg słodu, aż potem mnie olśniło, że ogranicza mnie przecież kadź filtracyjna.

Myślę że jak dam 2l na kg słodu to powinno wejść ale może to zbyt zachowawcza ilość? Może mogę dać np 2.3l i też się zmieści ?

Jak w temacie, o ile 1 kg słodu podnosi objętość zacieru? Może ktoś ma jakieś nowsze informacje na ten temat.

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. Mam to na kompie a nie wiedziałem, że jest tam taki kalkulator. Jak by co to według tego arkusza 1kg słodu podnosi objętość zacieru o 0,85 l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

Przy dwóch litrach na kg słodu właściwie wychodzi ci z wiadra górą. Pomijając fakt, że 2 l/kg to jest baaaardzo gęsto.

Dam radę, poprzedni porter też podobnie robiłem (20,5l) ale w garnku 27l. To była masakra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem Barley Wine zasyp 10kg, stosunek słód woda 1:2,4 garnek 42L filtracja fermentor 33L spokojnie weszło.

wyszło 23L 23,3BRIX wydajność ok.89% wg.BT 

Edited by pingwin71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weszło. Wiadro 34,5L. Dałem 22,5l wody i 10,8 kg słodów. Wiadro ma skalę tylko do 21L. Po przelaniu wyglądało to tak.

post-15266-0-74769600-1480975327_thumb.jpgpost-15266-0-85933600-1480975361_thumb.jpgpost-15266-0-70965200-1480975399_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat pojemność wiadra filtracyjnego praktycznie nie stanowi problemu i zupełnie niepotrzebnie projektowaleś pod nią gęstość zacieru.Po prostu ładujesz do pełna zacier do wiadra, spuszczasz trochę filtrat i otrzymujesz miejsce na to co ewentualnie nie weszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja trochę z innej bajki.

Zacząłem się zastanawiać jakie wybicie mogę osiągnąć.

Buduję z kega 50l kadź zacierno-filtracyjną. Jako kadź do warzenia służyć będzie keg 100l.

Jakie wybicie może z tego wyjść?

Jeśli zasypię kega do pełna słodem (stosunek 1kg słodu na 3l wody), to jakiego wybicia mogę oczekiwać?

Wiem, że zależy to od stylu piwa, po prostu nurtuje mnie to pytanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.