Jump to content
Sign in to follow this  
tomuso

Mieszadło magnetyczne vs pompka powietrzna (akwarium)

Recommended Posts

Jestem na etapie robienia starterów, jak wyczytałem na forum temat rzeka.

 

Jednak jest jedno ale... nie widziałem w postach czy ktoś z Was robił startery przy wykorzystaniu pompki do napowietrzania akwarium?

 

W załączeniu fotka. Do pompki podłączamy czysty/sterylny przewód i zanurzamy w słoiku. Pod spodem pompki jest filtr (ewentualnie można pomyśleć nad wzmocnieniem filtru, np coś ala filtr HEPA w odkurzaczach)

 

Cena pompki w okolicach 11 PLN :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja próbowałem i zrezygnowałem ze względu na problemy z pianą wyłażącą z kolby, trzeba by mieć jakieś duże naczynie z zapasem na pianę.

 

Są też problemy ze sterylnością - musiałbyś dokupić filtr powietrza in-line na wężyk, i najlepiej specjalny kamień napowietrzający z nierdzewki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

.....czyli muszę zrobić mieszadło magnetyczne.

Nie musisz. Ja zrobiłem i nie używam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

.....czyli muszę zrobić mieszadło magnetyczne.

Nie musisz. Ja zrobiłem i nie używam.

Rzeczywiście nie musisz. Wystarczy jak od czasu do czasu (pewno im częściej tym lepiej) zawartością kolby energicznie

potrząśniesz, wymieszasz ją.

I tutaj najpraktyczniejszym naczyniem jest tzw kolba stożkowa (erlenmajerka), byle dostatecznie dużej pojemności.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I tutaj najpraktyczniejszym naczyniem jest tzw kolba stożkowa (erlenmajerka), byle dostatecznie dużej pojemności.

No właśnie und hier liegt der Hund begraben. Kupiłem sobie 1-litrową i... nie używam. :) Jest kompletnie niepraktyczna. Sensowna pojemność zaczyna się chyba od 2L, a nawet gdybym znowu kupował, to 4L. W innym wypadku piana przy zagotowaniu szybko podchodzi do szyjki, miesza się ciężko, żeby nie dotknąć wylotu zatkanego folią alu. Efektywnie to w takiej kolbie można zrobić starter 0,5L, co mija się z celem.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Efektownie to w takiej kolbie można zrobić starter 0,5L, co mija się z celem.

Chyba efektywnie. :)

A dlaczego? Naszym zdaniem na pierwsze namnożenie drożdży z saszetki jest to pojemność zupełnie wystarczająca.

 

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Efektownie to w takiej kolbie można zrobić starter 0' date='5L, co mija się z celem.[/quote']

Chyba efektywnie. :)

Oczywiście miało być efektywnie.

 

A dlaczego? Naszym zdaniem na pierwsze namnożenie drożdży z saszetki jest to pojemność zupełnie wystarczająca.

Z tego co można wyczytać w różnych anglojęzycznych źródłach robienie startera poniżej 1L jest przeciwskuteczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego co można wyczytać w różnych anglojęzycznych źródłach robienie startera poniżej 1L jest przeciwskuteczne.

Przeciwskuteczne czyli jakie? Nieskuteczne? Dające wyniki odwrotne od oczekiwanych? Czy może znaczy o to, że robienie startera 1L jest całkowicie pozbawione sensu i lepiej zadać np. świeże drożdże z saszetki bez żadnych starterów?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego co można wyczytać w różnych anglojęzycznych źródłach robienie startera poniżej 1L jest przeciwskuteczne.

Przeciwskuteczne czyli jakie? Nieskuteczne? Dające wyniki odwrotne od oczekiwanych? Czy może znaczy o to' date=' że robienie startera 1L jest całkowicie pozbawione sensu i lepiej zadać np. świeże drożdże z saszetki bez żadnych starterów?[/quote']

Już nie pamiętam gdzie, ale czytałem, że w 0,5L starterze, po wsypaniu saszetki drożdży suchych będziemy mieć mniej drożdży niż w zrehydratyzownej saszetce suchych drożdży. To by świadczyło o tym, że jest to działanie przeciwskuteczne.

 

W przypadku płynnych drożdży przy takich Wyeastach, wygląda to tak, że z Propagatora trzeba zrobić 2L starter, żeby mieć taką ilość drożdży jak w Activatorze. Ja nie twierdzę, że robienie 1L startera jest pozbawione sensu, ja napisałem, że robienie stratera poniżej 1L jest bez sensu. Z tego co czytałem - lepiej wlać saszetkę drożdży płynnych niż robić starter 0,5L, a taki można zrobić w 1L erlenmayerce. Mniejsze ryzyko infekcji, a efekt tak samo kiepski. Powinno się zrobić starter 1-2L, a jeszcze lepiej najpierw 1, a potem 2L. Zupełnie inaczej sprawa wygląda z mieszadłem, wówczas stater 1L odpowiada bodaj 4L.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zupełnie inaczej sprawa wygląda z mieszadłem, wówczas stater 1L odpowiada bodaj 4L.

Czyli wychodzi na to że robienie 0,5l startera w litrowej kolbie na mieszadle ma sens.

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
czytałem - lepiej wlać saszetkę drożdży płynnych niż robić starter 0,5L, a taki można zrobić w 1L erlenmayerce.

Też tak słyszałem. Ale jednak:

 

- słyszałem to z ust amerykanina, a oni mówiąc "saszetka" mają chyba na myśli raczej Activator

- po drugie jeżeli saszetka jest stara, to może być w niej wielokrotnie mniej drożdzy, wtedy dojście do wyjściowej liczebności jest jakimś postępem.

- instrukcja propagatora mówi o 2L starterze, bo zakładają, że nabywca nie posiada mieszadła magnetycznego. Z mieszadłem starter może być ze 2 razy mniejszy.

 

Sam jednak nie robię starterów mniejszych nic 1L. Robię startery 1L w 1L kolbie stożkowej, z pianą nie mam problemów bo robię je na mieszadle, więc się nie pieni. Sterylizuję w szysbkowarze, więc j.w.

 

Startery większe od 1L robię w 1.5 i 2.5L słojach po piklach. Dla mnie ograniczeniem jest rozmiar szybkowara, żeby naczynie dało się łatwo wysterylizować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 0,5l erlenmajerce (0,4L startera) na mieszadle w ciagu 5 dni wyhodowalem wystarczajaca ilosc pszenicznych drozdzakow z jednej butelki Schneider Weisse na 26L brzeczki. Fermentacja skonczyla sie w 3 dni....

Edited by alkos

Share this post


Link to post
Share on other sites
W 0,5l erlenmajerce (0,4L startera) na mieszadle w ciagu 5 dni wyhodowalem wystarczajaca ilosc pszenicznych drozdzakow z jednej butelki Schneider Weisse na 26L brzeczki. Fermentacja skonczyla sie w 3 dni....

Dlatego chodzi za mną to mieszadło, ale chyba jestem zbyt leniwy, żeby coś takiego wykombinować, no i szkoda mi kasy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba nie. Za dużą pojemność i ciężko w nim wysterylizować brzeczkę.

Pojemność na 2l startera akurat. A brzeczkę sterylizuję nie w balonie tylko gotuje w garnku.

A balon sterylizuję chemikaliami i płuczę wodą. Tak jak każdy fermentor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolba poj. 1 litra wystarczy z powodzeniem do zbudowania startera (do zaszczepienia tych 22 litrów brzeczki nastawnej), bo przecie starter można budować etapowo: opróżnić saszetkę Wyeasta do ulokowanej w kolbie ~0,4 litra wyjałowionej brzeczki . Gdy ta zostanie wykorzystana, a drożdże się namnożą i opadną na dno kolby, piwo z kolby dekantujemy, a na jego miejsce wlewamy kolejną porcję przygotowanej obok, jałowej brzeczki. Taki zabieg możemy powtórzyć kolejny raz , albo i dwa by w końcu mieć w kolbie pokaźną ilość gęstwy.

Gotowi do szczepienia, raz jeszcze dodajemy do gęstwy świeżej, jałowej brzeczki i żwawo fermentujący starter wprowadzamy do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
no i szkoda mi kasy.

Na magnesik czy na wentylatorek? :)

Magnesik to bym gdzieś znalazł, ale wentylatorek, zasilacz to bym chyba musiał kupić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolba poj. 1 litra wystarczy z powodzeniem do zbudowania startera (do zaszczepienia tych 22 litrów brzeczki nastawnej), bo przecie starter można budować etapowo: opróżnić saszetkę Wyeasta do ulokowanej w kolbie ~0,4 litra wyjałowionej brzeczki . Gdy ta zostanie wykorzystana, a drożdże się namnożą i opadną na dno kolby, piwo z kolby dekantujemy, a na jego miejsce wlewamy kolejną porcję przygotowanej obok, jałowej brzeczki. Taki zabieg możemy powtórzyć kolejny raz , albo i dwa by w końcu mieć w kolbie pokaźną ilość gęstwy.

Gotowi do szczepienia, raz jeszcze dodajemy do gęstwy świeżej, jałowej brzeczki i żwawo fermentujący starter wprowadzamy do fermentora.

Z mojego punktu widzenia takie działania są bezsensowne ze względu na zwiększoną ilość przelewań. Po to kupiłem Erlenmayerkę, żeby wysterylizować w niej brzeczkę, szybko ją schłodzić i zadać drożdże - minimum kontaktu z niesterylnym powietrzem, z innymi naczyniami itd. W przeciwnym wypadku rzeczywiście lepiej zastosować słoik po ogórkach, który jest darmowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W przeciwnym wypadku rzeczywiście lepiej zastosować słoik po ogórkach, który jest darmowy.

Kolba stożkowa jest jednak lepsza: ma stosunkowo wąski wlot nad stanem czystości którego dość łatwo zapanować. Łatwiej też energicznie mieszać jej zawartością, o co chodzi w tym temacie.

Jeżeli bardzo obawiamy się zainfekowania startera podczas operacji przelewania, to polecam palnik typu "lut-lampa" do muśnięcia płomieniem wylotu kolby.

Ta metoda ma i tę zaletę, że nie wprowadzamy do brzeczki ze starterem 1,5 litra "piwa starterowego" o innym niż docelowe charakterze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A balon sterylizuję chemikaliami i płuczę wodą. Tak jak każdy fermentor.

Przy robieniu starterów trzeba bardziej się starać niż przy fermentacji, łatwiej o zakażenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Magnesik to bym gdzieś znalazł, ale wentylatorek, zasilacz to bym chyba musiał kupić.

Wentylatorek to nie majątek, a poza tym pogadaj wśród znajomych i rodziny - może ktoś będzie wyrzucał stary komputer lub zalegają mu jakieś części (niesamowite skarby można dostać od rodziny i znajomych :)). Zasilacz też u kogoś pewnie znajdziesz (antenowy, stara ładowarka, zasilacze od sprzętów AGD itp.) Ja do mojego mieszadła kupiłem tylko obudowę - reszta to śmieci pozbierane po całym domu.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.