Jump to content
Sign in to follow this  
mirfak

Jakie ekstrakty ew. brewkity

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zrobić Pilsa podobnego w smaku do tego z Bierhalle oraz coś na smak Gniewosza Ciemnego.

Czy coś z ekstraktów lub brewkita możecie polecić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdziwy pils to będzie problem jak pisze coder, zwłaszcza bez zacierania. Ale możesz spróbować zrobić lagera przez nachmielenie np. dwóch ekstraktów WES jasnych 1,7 kg i zadanie do nich drożdży dolnej fermentacji np. S-23. Pod warunkiem oczywiście, że dysponujesz pomieszczeniem o odpowiedniej temperaturze i cierpliwością.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakim sensie Pils jest trudny? Czy chodzi o temperaturę fermentacji?

 

Bitter kojarzy mi się z piwem gorzkim, natomiast Gniewosz Ciemne jest lekko słodkawe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudny na początek bo nie ukryjesz w nim popełnionych błędów. A przy warzeniu z ekstraktów jest jeszcze problem skąd wziąć odpowiedni ekstrakt - nie wiadomo jaki mają skład. Np. ten z WES-a w kolorze bardziej przypomina marcowe niż pilsa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A gdybym kupił Pilsa z brewkita + ekstrakt jasny?

Nie wyjdzie Ci z tego pils. Do tego musiałbyś dokupić jakieś sensowne drożdże (za suche to już wydatek 12-16zł - płynne około 30zł), nachmielenie będzie raczej przeciętne. Kolor, jak kolega wyżej wspomniał, nie będzie jasny a zbliżony do tego ( ;) )

Nie chcesz pobawić się na pierwszej warce już z zacieraniem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie może na początek inny styl? Bitter wcale nie jest bardziej gorzki od pilsa, więc może warto w tym kierunku ? A może jakiś stout ?

To będzie Twoja pierwsza warka, czy kolejna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem baaaardzo początkujący ;)

Właśnie zlałem pierwszą warkę do butelek - pszeniczne z podanego wyżej linku.

 

 

Ostatnio bardzo mi smakuje Gniewosz Ciemny - szukam coś w tym stylu, ale nie wiem co to jest (może być bardziej nachmielone).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie zlałem pierwszą warkę do butelek - pszeniczne z podanego wyżej linku.

Właśnie pszenicę chciałem zaproponować ;) to może zrób sobie jakiegoś bezstylowca. Weź ekstrakt jasny i bursztynowy, nachmiel mocno na goryczkę troszkę na aromat i drożdże górnej fermentacji to będziesz krócej na efekt czekał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
to może zrób sobie jakiegoś bezstylowca. Weź ekstrakt jasny i bursztynowy, nachmiel mocno na goryczkę troszkę na aromat i drożdże górnej fermentacji

A jak sypnie garstkę jęczmienia palonego na 10 min to będzie prawie IRA ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak sypnie garstkę jęczmienia palonego na 10 min to będzie prawie IRA ;)

ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam.

Ależ to bardzo fajne drożdże ;) Co Ci w nich nie podeszło ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam.

Myślę, że elroy na prośbę wymieni na US-05, ale to by trzeba elroya zapytać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam.

Ależ to bardzo fajne drożdże ;) Co Ci w nich nie podeszło ?

zawsze na nich mam tak, że fermentują potem przestają, mieszam podgrzewam i już jest zupełne zero fermentowania, wysoki blg, butelkuje, miesiąc jest dobrze a potem ni z gruchy ni z pietruchy zaczynają dofermentowywać... I to nie raz te łajzy mi za każdym razem tak robią

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie od kilku dni mam w piwnicy European Lager (Coopers na drożdżach W34/70) na cichej (temp. ok 10°C ). Zobaczę co z tego wyjdzie. ;)

Jeśli jesteś bardzo początkujący i masz problemy.... logistyczno-organizacyjne :) to brew kity są dosyć sensownym rozwiązaniem. Polecam English Bitter Coopersa - fajne się je pije. Podobno dobry jest Real Ale. Możesz też pomyśleć nad Australian Pale Ale (też Coopers) lub innym piwem fermentowanym w "domowych" temperaturach. Może Dark Ale jak lubisz ciemne??

Ten zestaw też wydaje się również być ciekawy.

Oczywiście możesz pobawić się zestawami z ekstraktów do "samodzielnego chmielenia". - pisał o nich wczoraj olo333.

Myślę też usilnie nad takimi "metodami".

Wracając do brew-kitów. Jest ich ogromny wybór. Zabawa świetna i wciągająca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam.

Ależ to bardzo fajne drożdże :) Co Ci w nich nie podeszło ?

zawsze na nich mam tak' date=' że fermentują potem przestają, mieszam podgrzewam i już jest zupełne zero fermentowania, wysoki blg, butelkuje, miesiąc jest dobrze a potem ni z gruchy ni z pietruchy zaczynają dofermentowywać... I to nie raz te łajzy mi za każdym razem tak robią[/quote']

dziwne bo raczej zawsze je wszyscy polecali szczególnie dla początkujących, ja zrobiłem 3 warki z 1 paczki i wszystkie ładnie odfermentowały , pierwsza była w dość wysokiej temp ok 22°C i szły jak szalone, teraz robiłem w temp 17-18°C i ładnie zaszły z 12 do 2,5°Blg (1/2 paczki na 20l bez startera)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

nie wiem czy można tu wklejać komercyjne linki, jeśli nie to skasuję. Co sądzicie o takich zestawach, nadadzą się dla początkującego:

1. http://browamator.pl/szczegoly.php?Muntons_---_Continental_Pilsner_30_kg_---_Klasa_Gold&przedm=6199923&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod

2. http://browamator.pl/szczegoly.php?Geordie_---__Mild_---_15_kg&przedm=184104&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod

3. http://browamator.pl/szczegoly.php?Brewferm_Diabolo_-_belgijski_brew-kit_15_kg&przedm=1350879&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod

4. http://browamator.pl/szczegoly.php?Brewferm_PILS_-_belgijski_brew-kit_15_kg&przedm=1405409&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod

 

Proszę o opinie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muntonsy mają dziwny posmak (prawdopodobnie od ich drożdży). Następnym razem "robiąc" Muntonsa dam porządne drożdże. Ale ogólnie piwa Muntonsa są dobre.

Geordie - nie znam. Nie będę ich kupował.

Brewferm - zastanawiam się nad jakimś z ich piw. Interesuje mnie Triple i Diabolo.

Podobno firma dobra i wychodzą dobre piwa (http://www.hbkitreviews.com/search-Brewferm.html).

Opinie na temat brew kitów na tej stronie:

http://www.hbkitreviews.com/homebrew-kit-categories.php

Share this post


Link to post
Share on other sites
dziwne bo raczej zawsze je wszyscy polecali szczególnie dla początkujących,

u początkującego, który nie ma pełnej piwniczki nie zdążą poleżeć tyle żeby się przegazować :) po za tym było sporo wątków typu "mój stout zszedł z 12 na 5 i co dalej?"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.