Skocz do zawartości

Keg czyszczenie.


misiu36100

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

kilka linków, zainteresował mnie temat polerowania KO jako taki.

 

http://www.nierdzewka.com/techn/art_techn/pdf/polerowanie_i_szlifowanie.pdf

http://www.investa.pl/oferta/stal_nierdzewna_szlifowanie_polerowanie.html

http://www.suebob.com/index.php?option=com_content&view=article&id=54 (jedyne co by się przydało to "przełożyć" na polskie warunki oznaczenia tarcz (#5, #2) )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie dzisiaj wszyscy tacy kłótliwi (świąteczna gorączka?).

 

A co do polerowania to mam jedno pytanie: PO CO?

Podczas używania taki keg się uświni, potem doczyścić to to masa roboty, do tego jakakolwiek ryska lub obicie działa na nas nieco deprymująco.

 

I taka opowieść z życia wzięta

W zeszłym roku postanowiłem wypolerować sobie felgi aluminiowe. Zrobiłem jedną - wyglądała super. Zostawiłem na jakiś czas robotę (kilka tygodni) i gdy wróciłem felga już nie wyglądała tak pięknie (leżała tylko w piwnicy). Wyczyściłem ją, przeleciałem jeszcze raz pastą polerską i pomyślałem, że będę to musiał robić za każdym razem gdy ubrudzę koła, z tym że dostęp będę miał dużo gorszy - felgi na samochodzie i założona opona. Podarowałem sobie temat.

 

Parafrazując powiedzenie kolegów z forum: Browar to nie muzeum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nierdzewność polega na utworzeniu warstwy tlenku, tak właśnie maja nowe KEGi.

Obracam KEGami na tyle dużo, że widzę różnicę pomiędzy KEGiem wyprodukowanym w 2006-2009r a wyprodukowanym np. w 1996r. Różnica polega na zmatowiałej powierzchni, co świadczy o wytworzeniu się tlenków. Kegi z lat 2005-2010 są najczęściej lśniące. Moim zdaniem nie warto inwestować w polerowanie, bo i tak z czasem powierzchnia zmatowieje..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam,

 

Tak sobie czytam stary temat i pomyślałem, że może jeszcze kogoś czasem to interesuje, to odpiszę...

 

Kegi są wykonane ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej (AISI 304 lub AISI 316L) - nie jestem pewny, choć myślę, że raczej nierdzewnej.

"Nierdzewność", jak ktoś raczył był to nazwać, nie polega na wytworzeniu żadnej warstwy tlenków w tym przypadku, tylko na odpowiednich dodatkach stopowych stali (w tym przypadku 18% chromu i 10% niklu o ile pamiętam dobrze).

Kegi w obrocie są mocno eksploatowane, podejrzewam więc, że aby wszelkie uszkodzenia powierzchni nie rzucały się mocno w oczy, wykonuje się nowe kegi najczęściej matowe i jest to celowy zabieg producentów.

 

Jeżeli chodzi o szlifowanie i polerowanie nierdzewki, to słusznie ktośzauważył, że skutek ostateczny zależy od tego, czym się ją poleruje. Jeżeli użyjemy materiałów ze stali "czarnej" (np. szczotki ze zwykłego drutu) lub materiałów, które były używane wcześniej do obróbki stali "czarnej" (np. kamieni szlifierskich lub tarcz ściernych użytych choć raz na stali czarnej), wtedy powierzchnia nierdzewki nam skoroduje. Wynika to z faktu, że przy szlifowaniu lub polerowaniu powierzchni drobinki stali czarnej wkomponowują się w powierzchnię polerowanej nierdzewki i to one później korodują właśnie.

 

Do szlifowania lub polerowania nierdzewki można używać wszelkich środków zdatnych do polerowania innych rodzajów stali (szczotki druciane, kamienie szlifierskie, papier ścierny, pasty polerskie) pamiętając tylko o tym, co napisałem powyżej.

 

Od samego czasu nierdzewka nam się w żaden sposób nie powinna zmatowić, ani pokryć żadnymi tlenkami. Może się jedynie ubrudzić lub porysować - ewentualnie pod wpływem bardzo agresywnych środków może dojść do korozji (w miejscach mających kontakt z bardzo agresywnymi środkami powinno się stosować stal wyższej jakości - np. kwasoodporną AISI 316L).

 

 

Takie tam pitu-pitu...ale Święta znowu się zbliżają i czas najwyższy butelkować...

 

Pozdrowił,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kegi są wykonane ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej (AISI 304 lub AISI 316L) - nie jestem pewny, choć myślę, że raczej nierdzewnej

 

Kwasoodpornej

 

Ale się szybko do mnie przypiął :-D

 

...a no właśnie...wszędzie, gdzie sprawdzam piszą: stal nierdzewna (w domyśle AISI 304). Nie wiem, czy się nie mylisz czasem. Skąd masz tą informację?

 

Pozdrowił,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej, :) przy czyszczeniu dezynfekcji kegów stosuje się roztwory m. in. roztwory kwasów wiesz jak te kegi wyglądały po kilku takich cyklach.

Ze stali nierdzewnej to masz beczułki 5l, poszukaj na forum co się z nimi dzieje przy przebywaniu jedynie w lekko kwaśnym środowisku jakim jest piwo.

Mam warzelnie ze stali nierdzewnej /niekwasoodpornej/ i fermentatory z kwasoodpornej i kegów. Różnicę widać przy codziennym użytkowaniu.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie racja...w końcu do dezynfekcji prawie wszędzie używają związków chloru...a to jak na zwykłą nierdzewkę ciut za mocne związki.

 

...z drugiej strony w komercyjnych browarach używają instalacji piwnych, tankofermentorów, zbiorników piwa gotowego (BBT) i wielu innych zrobionych ze zwykłej nierdzewki (304), do mycia stosują oprócz ługu sodowego (ten akurat nie jest szczególnie groźny), kwasów i jakoś to wszystko daje radę. Może różnica polega jedynie na dokładnym wypłukaniu chemii po użyciu...bo tam płukanie jest na wysokim poziomie...a u nas w domach to różnie z tym może być.

 

O tych kegach 5l to też czytałem i dwie rzeczy mi przychodzą do głowy:

1. Dezynfekcja chlorem i słabe płukanie.

2. Lipna stal (nie tyle, że zły gatunek, co raczej wykonanie - stal ryżowa :) ). Dla poparcia tej drugiej wątpliwości podam taki przykład: widziałem w tym roku zamontowane w fabryce czekolady 70 sztuk kołnierzy Dn100 Pn16 ze stali nierdzewnej (304) - grubość #20mm, przez które przeciekała woda. Nie przez uszczelkę, czy spaw, tylko przez sam materiał. Dopóki tego nie zobaczyłem, to za Chiny nie chciałem uwieżyć. No ale jak się okazało, kołnierze były właśnie z Chin (stal ryżowa)...no i teraz jeśli chodzi o jakość wykonania pewnych rzeczy, to uwierzę we wszystko.

 

Pozdrowił,

Edytowane przez Cieniowit
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Niestety nie zgodzę się.

 

Pracuję w firmie budującej instalacje spożywcze i tutaj akurat mam pewność 100%.

Montowałem w tym roku w browarze na Dolnym Śląsku dwa zbiorniki BBT plus do nich instalacje (w tym produktowe) oraz instalację do linii napełniającej puszki, a w tym momencie montuję cztery tankofermentory i dalsze instalacje do nich. Wszystko w stali nierdzewnej AISI 304.

Tamte wcześniejsze instalacje hulają już kilka miesięcy, a ponadto starsze instalacje w tym browarze też są ze stali 304...i nie ma się do czego przypiąć. Żadnej korozji.

Do mycia używają zarówno zasad, jak i kwasów, ale później całość jest BARDZO dokładnie płukana.

 

Pozdrowił,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kegi też są z 304 - jak dobrze poszukacie niektóre mają wybitą cechę 1.4301

 

ogółem do spożywki stosuje się 304 - ma porównywalne właściwości (przy zastosowaniu do spożywki) a jest sporo tańsza od 316 i łatwiej się obrabia. Z 316 zwykle jest zrobiona armatura - zawory złączki itp.

 

a te beczki 5 litrowe są po prostu ze zwykłej magnetycznej stali tylko są polakierowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kegi też są z 304 - jak dobrze poszukacie niektóre mają wybitą cechę 1.4301

 

ogółem do spożywki stosuje się 304 - ma porównywalne właściwości (przy zastosowaniu do spożywki) a jest sporo tańsza od 316 i łatwiej się obrabia. Z 316 zwykle jest zrobiona armatura - zawory złączki itp.

 

a te beczki 5 litrowe są po prostu ze zwykłej magnetycznej stali tylko są polakierowane.

 

Zgodzę się Wiktor ale też stal stali nierówna, pisze jedynie z własnych obserwacji, garnki moje warzelne wykonane są z nierdzewnej niby garnki niemieckie /znając życie pewnie chińskie/. Wiec różnica w gatunku tej stali a tej z kegów jest znacząca. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodzę się Wiktor ale też stal stali nierówna, pisze jedynie z własnych obserwacji, garnki moje warzelne wykonane są z nierdzewnej niby garnki niemieckie /znając życie pewnie chińskie/. Wiec różnica w gatunku tej stali a tej z kegów jest znacząca. :)

 

to jak z miedzią z marketów, tańsza parę złotych na metrze niż w sklepie hydraulicznym, niby ta sama, ale po 3 latach pruj ściany bo się zrobiło z niej sito....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.