Jump to content
coder

Refraktometr

Recommended Posts

Zostałem poproszony o podzielenie się swoimi doświadczeniami z refraktometrem, zrobię to więc na forum dla pożytku ogólnego. Trzeba pamiętac o paru sprawach:

 

- jak robimy pomiar gorącej brzeczki, łatwo o zafałszowanie, kropla brzeczki którą kładziemy na płytce, zanim domkniemy klapkę wyparowuje trochę wody, może to zawyżyć pomiar nawet o 1 Brix. Lepiej odebrać ze 100 ml, trochę schłodzić i dopiero robić pomiar.

 

- płytka i pipetka muszą być wymyte, czyste i suche. Odrobina pozostałości wody lub spirytusu może zafałszować pomiar.

 

- w trakcie fermentacji brzeczka czasem się sedymentuje, szczególnie w wyższych fermentorach c-c, pomiary robione w trakcie burzliwej fermentacji należy traktować z rezerwą.

 

- nie zanurzać refraktometru, próbkę brać np. pipetką

 

- Przed rozpoczęciem fermentacji odczyty refraktormetru w Brix moga być przeliczane na Plato (Blg) wg wzoru:

 

Brix/1.04=Degrees Plato.

 

Po rozpoczęciu fermentacji wg. bardziej skomplikowanych wzorów:

 

1. Alcohol By Volume

ABV=(277.8851-277.4(SG)+0.9956® +0.00523(R2)+0.000015(R3)) X (SG/0.79)

 

2. Specific Gravity

SG=1.001843-0.002318474(OG)-0.000007775(OG2)-0.000000034(OG3)+0.00574

®+0.00003344(R2)+0.000000086(R3)

 

Accuracy: .2° Plato/ 0.0008 SG/ .25% ABV

 

Where:

ABV=Percent Alcohol by Volume

SG=Specific Gravity of the Beer (In SG units)

R=Refractometer Reading of the Solution (In Brix)

OG=Original Gravity of the Beer (In Degrees Plato)

 

Zamieszczam w surowej formie, żeby czegoś nie pomieszać - opisy po angielsku, a potęgi wyrażone liczbami, np. OG2 = OG do kwadratu, jeżeli coś nie jest jasne, to spróbuję przetłumaczyć.

 

Oczywiście ww. przeliczenia robi też ProMash

 

Ogólnie refraktometr to przydatne urządzenie, używam go intensywnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ogólnie refraktometr to przydatne urządzenie, używam go intensywnie.

Do czego szczególnie? Wysładzanie? Zastanawiam się nad zakupem, ale nie wiem na ile ulepszy to moją technologię. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ogólnie refraktometr to przydatne urządzenie' date=' używam go intensywnie.[/quote']

Do czego szczególnie? Wysładzanie? Zastanawiam się nad zakupem, ale nie wiem na ile ulepszy to moją technologię. :)

Zapewne ulatwi zycie. Od dluzszego czasu sie zastanawiam nad zakupem, jakos pobieranie 150ml probek, chlodzenie sprawdzanie temperatury, wpatrywanie sie w splawik przestaje mnie bawic ;) Szukam szybszego sposobu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Refraktomertu używam do wszystkiego, przy wysładzaniu, warzeniu, do kontroli postępów fermentacji. Ułatwia pomiar, nie marnuje się tyle piwa. Wygoda.

 

Do przeliczeń zrobiłem sobie własny programik, ale na browar.biz widziałem gdzieś ktoś dokładnie wyjaśniał jak to zrobić w ProMash-u (Mark33?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też używam refraktometru na każdym etapie warzenia i bardzo sobie to chwalę. Jeśli chodzi o obliczenia Blg podczas procesu fermentacji to używam ProMash'a i jest to dość łatwe, ale jak ktoś woli bez instalowania to polecam jeden z dostępnych w sieci kalkulatorów. Wystarczy wpisać w google: refractometer calculator i otrzymamy dość sporą kolekcję np.: http://onebeer.net/refractometer.shtml. Warto zweryfikować wyniki z innym kalkulatorem lub wzorami codera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście używam refraktometru od 3 sezonów do pomiaru brzeczki przy wysładzaniu oraz wstępnie ekstraktu całej brzeczki przed gotowaniem. PO ochłodzeniu dokonuje już dokładnego pomiaru termoareometrem ze skala 0,1Blg. Podczas fermentacji również łatwiej mi obetrzeć spirytusem dokładny termoareometr niż dokonywać pomiaru refraktometrem i przeliczanie w jednym z dostępnych kalkulatorów.

Wg moich doświadczeń błąd odfermentowanej brzeczki mierzonej refraktometrem wynosi około 0,2Blg, dla mnie to sporo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak za pomocą ProMash obliczyć brzeczkę odfermentowaną?

Czy nawet za pomocą tego programu (http://www.slobrewer.com/mobile/refract.html)?

Jak sobie nie poradzisz z tym programami' date=' mogę Ci podesłać mój program, prosty jak cep.[/quote']

Jak freeware, to może będziesz chciał zamieścić dla szerszego grona ?:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
refraktometrem nie można dokonywać pomiarów po fermentacji, gdyż alkohol fałszuje pomiar

Z grubsza o tym jest ten wątek - nie tyle fałszuje pomiar, co trzeba wprowadzić odpowiednią, dość skomplikowaną poprawkę do obliczeń

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak freeware' date=' to może będziesz chciał zamieścić dla szerszego grona ?:)[/quote']

A mogę jakoś wrzucić tu zip-a?

Na forum niestety nie.

Podeślij proszę na elroy @ piwo.org, plik będzie dostępny na http://www.piwo.org/pliki

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wkońcu coś po polskiemu :)

 

Mom pytanie do autora -na jaki cukier przelicza: glukoza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Program jest dośc toporny, bo powstaje metodą pączkowania, w miarę potrzeb.

Ma 3 przyciski Oblicz:

 

1. Pierwszy od góry liczy średnią ważoną, możemy wyliczyć co dostaniemy po połączeniu wody o różnych temperaturach czy brzeczki o róznych Blg.

 

2. Środkowy przelicza odczyty refraktometru fermentującej brzeczki na Blg. Trzeba wpisać dane w pola Gęstość początkowa i Odczyt refraktometru

 

3. Dolny wylicza ile cukru (równoważnik glukozy) jest w brzeczce do refermentacji. Trzeba wpisać dane w pola Gęstość początkowa, FG (końcowa) i Ilość litrów (rezerwy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugi rok używam refraktometru przy robieniu piwa i wina, w tym czasie wyrobiłem sobie o nim zdanie. Przed rozpoczęciem fermentacji pomiary są idealne, szybkie. Po rozpoczęciu fermentacji zaczynają się schody, wyniki są zafałszowane. Istnieją przeliczniki mające te zafałszowania zniwelewać, ale w mojej ocenie nie są skuteczne. Próbowałem przeliczać przy pomocy różnych wzorów, sięgałem do różnych żródeł, wyniki różniły się, być może robiłem coś żle. Zwróciłem uwage, że na wyniki pomiaru ma również wpływ gaz powstający w czasie fermentacji, nie wiem na czym to polega, przeliczniki nie są w stanie uwzględnić gazu. Myśle, że przed fermentacją nie ma nic lepszego niż refraktometr, po rozpoczęciu fermentacji refraktometru nie użwam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po rozpoczęciu fermentacji zaczynają się schody, wyniki są zafałszowane.

Na początku używania refraktometru zrobiłem parę prób, porównując wyniki z areometrem, zgadzały się całkiem dobrze. Oczywiście po przeliczeniu moim programem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie neguje, że istnieją możliwości przeprowadzenia poprawnych przeliczeń, ja podszedłem do tematu troche niedbale, uznałem że jest to niepotrzebna zawracanie sobie głowy. Dla mnie sens użycia refraktometru jest wówczas, gdy dam pare kropli na szkiełko, popatrze w wziernik i wiem wszystko. Po co mam siadać do komputera lub korzystając ze wzorów liczyć "na piechote", gdy ten sam cel osiągne wrzucając cukromierz do piwa patrząc jak głęboko zanurza się.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jescze uwaga co do pomiarów gotującej się brzeczki: przed pobraniem próbki brzeczkę należy zamieszać, a próbkę schłodzić.

Tu łaśnie refraktometr pokazuje swoją wyższość, potrzebuje tylko kilka kropel, wystarcza pobrać brzeczke na czubek łyżki przelać na talerzyk schłodzenia następuje momentalnie, ilość brzeczki jaką trzeba schłodzić do pomiaru cukromierzem zajmuje czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
CODER sprubuję z Twoim programem. JK

A ja jak już kupiłem Beersmitha, to używam jego Refractometer tool, ale wyniki powinny być identyczne. On jest o tyle lepszy, że liczy i dla unfermented i dla fermenting wort.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.