Jump to content
Sign in to follow this  
natrix

bardzo długa fermentacja cicha

Recommended Posts

Witam!

Mam dylemat...

W sierpniu warzyłem piwo, Pale Ale 12°Blg, 21 VIII poszło na cichą i później z powodów rodzinnych, remontowych, przeprowadzkowych i zawodowych nie przelałem go do butelek. Jest zamknięte w fermentatorze, do środka jeszcze nie zaglądałem. Stoi w piwnicy, temp. w sierpniu około 17-18 °C teraz około 10°C i mniej. ZAstanawiam się, czy jeśli nie będzie oznak zakażenia itp. jest jeszcze snes lać w butelki czy nie? Butelek mam sporo, więc problemu nie ma, koszt to parę złotych za glukozę i kapsle, tylko czy takowe coś będzie jeszcze warte pracy przy nalewaniu czy nie? Miał ktoś kiedyś podobny przypadek?

 

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak chyba uczynię, warto jeszcze uspokoić sumienie czyjąś dodatkową radą :okey:

Dzięki wielkie za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zajrzyj, spróbuj, powąchaj - jak jest dobre to do butelek. Gdzieś tu był temat kto trzymał najdłużej piwo w fermentatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daj znać jakie efekty:D

Ewentualni zrób zdjęcia:D jeśli jakiś potwór Ci się zalęgł:okey:

przygotuj sobie pochodnię do odstraszania przed otwarciem pokrywy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak myśl czy nie dodać trochę drożdży ?

Drożdże prawie zawsze dodaję, po kilka ziarenek. Tym razem może być kłopot o tyle, że przeprowadzka zdewastowała moje zapasy i została mi tylko saszetka WB-06. Do końca miesiąca raczej zakupów też nie zrobię (brak płacidła :P ) ale coś wymyślę :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Mam pytanie, moja warka była tydzień na burzliwej, a na cichej będzie ok. 3-4tygodni. Czy mu to nie zaszkodzi? Dobrze się nagazuje?

Czy po tych 3-4 tyg. będzie wystarczająca ilość drożdży w butelkach, aby przerobiły cukier?

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

raczej nie powinno być z tym problemu, ja rozlewałem kiedyś z Baronem piwo które dość długo stało na cichej i się nagazowało;

oczywiście bezpieczniej byłoby dodać drożdży do refermentacji, jeżeli posiadasz te same drożdże wykorzystałeś do fermentacji to zrób starter i dodawaj do butelki po trochu, wraz z surowcem do refermentacji

uzupełnij profil o miejsce zamieszkania, może jakiś bardziej doświadczony piwowar by Ci pomógł z tymi drożdżami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Ważyłem dry stouta

piwo miałem ok 3 tyg. na cichej i rozlałem do butelek. Do refermentacji użyłem cukru (płaska łyżeczka na 0,5l). Dzisiaj spróbowałem piwo po 2 tygodniach i nagazowanie bardzo słabe i piana może miała z 3 mm. Czy możliwe że się jeszcze nagazuje?

Bo ogólnie w smaku dobre wyszło, tylko mało gazu.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płaska łyżeczka to znaczy ile gramów? 2 tygodnie to trochę mało żeby piwo się dobrze nagazowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie, że się nagazuje. Gdzie magazynujesz butelki, w piwnicy ??? Ile dodałeś surowca do refermentacji ??? Stout to piwo górnej fermentacji, dlatego też w zimnym pomieszczeniu potrzebuje więcej czasu na refermentację. Mój Irish Red Ale potrzebował 3 miesięcy w 10°C. Także trochę czasu to musi potrwać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wsypałem 4g cukru do każdej butelki. Piwa stoją cały czas w temperaturze 20 stopni. Poczekam 2 tygodnie i wtedy spróbuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wsypałem 4g cukru do każdej butelki. Piwa stoją cały czas w temperaturze 20 stopni. Poczekam 2 tygodnie i wtedy spróbuję.

A więc pozostaje Ci tylko czekać i czekać. Spróbuj za 2 tygodnie a potem znowu za 2. Nie martw się, że w tym momencie jest słabo nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.