Jump to content
Sign in to follow this  
kenar1985

1 raz xCoopers International - European Lager 1.7kg Fermentacja POMOCY

Recommended Posts

Witam Zrobiłem wczoraj 1 raz swoje piwko Coopers International - European Lager 1.7kg mam kilka pytań

Po jakim czasie powinno zacząć bulgotać w fermentatorze

Przysłali mi tylko jeden fermentator na 2 czekam i czekam siec zrobiłem w fermentatorze z kranikiem obrazu i co teraz proponujecie

Czy po tygodniu od razu do butelek czy jak

2-di fermentator maja miprzesłać niestety bez kranika i otworu wiec trochę się martwię i nie wiem co zrobic

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie dobrze. Daj mu 10 dni, może 12. Jak skończy fermentować to przelej na klarowanie, też ze 2 tygodnie. Potem do butelek. Rurką się nie przejmuj, to jest tylko zawór, jak CO2 uchodzi gdzieś bokiem, to nie będzie bełkotać.

 

Na razie - czekaj i czytaj forum. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bulgotać powinno zacząć w ciągu jakichś 6-8h od zadania drożdży ale to nie jest regułą, paczka mogła być uszkodzona albo drożdże stare także może się to wydłużyć.

Co do posiadania jednego wiadra to się nie przejmuj, jeśli nie zdążą Ci dosłać drugiego do rozlewu to wydłuż fermentację burzliwą i od razu do butelek - pilnuj tylko Blg żebyś nie miał granatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bulgotać powinno zacząć w ciągu jakichś 6-8h od zadania drożdży ale to nie jest regułą, paczka mogła być uszkodzona albo drożdże stare także może się to wydłużyć.

Co do posiadania jednego wiadra to się nie przejmuj, jeśli nie zdążą Ci dosłać drugiego do rozlewu to wydłuż fermentację burzliwą i od razu do butelek - pilnuj tylko Blg żebyś nie miał granatów.

A w jaki sposób ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz

zouważyłem ze w rurce zaczynaja sie robic małe pecherzyki powietrza takie kropeczki wiec chyba jest ok szkoda ze 2 pojemnik przyslą bez dziurki wiec zastanawiam sie co zrobic by potem dobrze to nalewać mam rurke no butelkowania i dobrze by było nalewać do butelek z pojemnika z kranikiem a w zestawie lagera pisze 7 dni i do butelek co sadzicie ?? Dzieki za pomoc

Edited by kenar1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam jeszcze w tym fermentatorze odrazu reduktor odadoę czyli zleje do pojemnika bez kranika tam jeszcze ile i potem jak tez powoli przelać za pomoca weżyka znow do pojemnika z kranikiem i rozpuszczonym cukrem i butelkowanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po zakończeniu fermentacji burzliwej zlewamy delikatnie wężykiem z nad osadów do drugiego pojemnika na cichą .

Po 7 dniach zlewamy wężykiem do pojemnika z kranikiem ( ja wcześniej na dno leję rozpuszczony cukier ) i przez podłączony do kranu wężyk lejemy do butelek ( ja mam podłączoną rurkę do rozlewu )

ps . wężyk powinien być zdezynfekowany :okey:

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z kranika do butelek a cukier łyżeczką.

Razem z osadami z dna ?

Wszystkiego nie zassie, tym bardziej, że kolega ma "reduktor odadoę" :P:okey:

A nawet jak coś się tam dostanie do butelek to opadnie na dno z innymi osadami. Jak się nie ma co się lubi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym spokojnie poczekał na nowy fermentor i przelał na cichą.

A potem po 1-2tyg butelkował po przelaniu do tego z kranikiem.

"reduktor odadoę" - bomba. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyczytałem jeszcze ze jesli jest za dużo wody w rurce fermentatora to powietrze sie nie przebije a ja nalałem sporo wiec czy mogę na chwile wyjąc rurke i zlać trochę wody !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie mam pzyczyne sprawdzilem dokladnie jescze dwa razy wieko było w jednym miejscu nieszczelne i pod stałym naciskiem butelki zauważyłm ze poziom wody sie zmienia

Czy dla piwa nic sie nie stało

Zmieniłem wieko

 

Tak wygłądało piwko

 

MAm nadzieje ze bedzie OK

Edited by kenar1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda dobrze. Na fermentacji burzliwej fermentor nie musi być całkiem szczelny, powietrze nie jest aż tak szkodliwe dla piwa na tym etapie procesu :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja jak na razie na cichą przelewałem tak po prostu z wiaderka do wiaderka . Do tej pory piwka były bardzo dobre , ale teraz już wiem że robiłem to źle i nie miały prawa wyjść dobre :lol:

A tak poważnie czy takie przelewania naprawdę ma jakiś większy wpływ na jakość piwa?

A może ktoś zrobił taką próbę . Z jednej warki pierwszą cześć przelewał właśnie tak jak ja to robię , a drugą część delikatnie , żeby nic powietrza nie złapać . I czy już dojrzałe piwa czymś różniły się w smaku ?

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja jak na razie na cichą przelewałem tak po prostu z wiaderka do wiaderka . Do tej pory piwka były bardzo dobre , ale teraz już wiem że robiłem to źle i nie miały prawa wyjść dobre :lol:

A tak poważnie czy takie przelewania naprawdę ma jakiś większy wpływ na jakość piwa?

A może ktoś zrobił taką próbę . Z jednej warki pierwszą cześć przelewał właśnie tak jak ja to robię , a drugą część delikatnie , żeby nic powietrza nie złapać . I czy już dojrzałe piwa czymś różniły się w smaku ?

Pozdrawiam

Raz w ten sposób przelałem piwo - tak paskudnie potem smakowało kartonem, że nauczyłem się uważać aby nie napowietrzać gotowego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Panowie mam pzyczyne sprawdzilem dokladnie jescze dwa razy wieko było w jednym miejscu nieszczelne i pod stałym naciskiem butelki zauważyłm ze poziom wody sie zmienia

Czy dla piwa nic sie nie stało

Zmieniłem wieko

 

Tak wygłądało piwko

 

MAm nadzieje ze bedzie OK

Jak to robisz że się nie wylewa ? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może to nie było spowodowane złym przelaniem a np infekcją , a może jeszcze inną przyczyną .

Do tej pory uwarzyłem 8 warek zawsze tak przelewam i nigdy żadnego "kartonu" czy jakichś złych posmaków nie miałem

Share this post


Link to post
Share on other sites
A może ktoś zrobił taką próbę

A może sam przy następnej warce to zrobisz, połowę przelejesz wężykiem a połowę na swój sposób. Daj piwu poleżeć i porównaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Już nie dotykaj tego piwa, nic mu nie będzie!

Popieram, zostaw w spokoju, czekaj na drugi fermentator. Daruj sobie cichą, przy brewkitach nie jest konieczna, nie odmierzaj łyżeczką do butelek, tylko cały cukier (glukozę, ekstrakt) przeznaczony do refermentacji wymieszaj ze zlanym piwem i butelkuj.

Czekaj cierpliwie 4 tygodnie i ciesz się własnym piwem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.