Jump to content
Sign in to follow this  
zbylon

Jaki i ile chmielu do IPA ?

Recommended Posts

Witam po długiej przerwie.

Posiadam chmiele East Kent Golding i Magnum - szyszki. Mam zamiar dzisiaj uwarzyć coś w stylu IPA. W jakich proporcjach dodalibyście tych chmieli ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dałem na 23l finalne brzeczki:

 

25g Target 2008 granulat - 60'

30g EKG 2008 granulat - 30'

5g mchu irlandzkiego - 15'

30g EKG 2008 granulat - 10'

 

Na cichą 40g EKG 2008 granulat.

 

 

Target ma chyba podobną ilość alfakwasów co Magnum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym do chmielić moje Ipa na cichej, posiadam jednak chmiel w granulacie, czy będzie to stanowiło jakiś problem w czasie filtracji? Nie chce używać woreczka, bo boje się o infekcje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chciałbym do chmielić moje Ipa na cichej, posiadam jednak chmiel w granulacie, czy będzie to stanowiło jakiś problem w czasie filtracji? Nie chce używać woreczka, bo boje się o infekcje.

Ja wygotowałam woreczek, wrzuciałam do niego chmiel w granulacie, leżał w gąsiorze 2 tygodnie i nic się nie stało. Piwo dzisiaj butelkowałam i jest super!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, właśnie uwarzyłem IPA, będę chmielił na zimno. Czy rzeczywiście woreczek z chmielem musi być obciążony? Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, właśnie uwarzyłem IPA, będę chmielił na zimno. Czy rzeczywiście woreczek z chmielem musi być obciążony? Pozdrawiam

...i to porządnie! w przeciwnym razie będzie pływał po powierzchni zanurzony... no, może w 20% objętości... łyżka stołowa wyjałowiona i włożona do woreczka da radę (na moje...) 15 - 20 g. granulatu... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, właśnie uwarzyłem IPA, będę chmielił na zimno. Czy rzeczywiście woreczek z chmielem musi być obciążony? Pozdrawiam

ja nie obciążałam bo nawet o tym nie pomyślałam :). Ale worek był cały czas zanurzony i wypłynał dopiero po ok. 2 tygodniach, czyli tyle ile miało się chmielić. Chmielu było 21 gramów (granulat).

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli chcesz chmielic na zimno i chcesz uniknac posmak trawiasty to nahjepiej wrzucic duzo chmielu o wysokiej zawardosci oleji na krotszy czas.

chmiele o wyskiej zawardosci zazwyczaj maja duzo oleju.

 

wiec tak co najmniej 50g na 20L i trzymac z tydzien. lepiej nawet w cieplejszej temperaturze to wiecej arumatu/smaku wsiaknie w piwo.

 

posmaki trawiaste moga sie pojawic po 2 tygodniach.

slyszalem o przypadkach gdzie nawet po 3 tygodniach piwo nie bylo trawiaste.

ale pewnie to bylo przez to, ze chmiel byl w kegu i mial z 5 C. temperatura w ktorej malo z tego chmielu wychodzi.

 

jedyny minus to, ze im wiecej chmielu wrzucisz to wsiaknie piwo w niego i bedziesz mial mniej.

:):):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.