Jump to content
Sign in to follow this  
roberto_g

Jak długo leżakować w domu przed przeniesieniem do piwnicy

Recommended Posts

Witajcie,

 

Wydaje się temat tak oczywisty, że aż nie chciałem zakładać wątku tylko poszukać już w istniejących. Ale satysfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem, więc zakładam nowy wątek :-)

 

 

Zastanawiam się po ilu dniach po rozlewie znosić piwo do piwnicy.

 

Robię piwa górnej fermentacji.

Mam mieszkanie (22C) i piwnicę (0C - 20C). Aktualnie jest w piwnicy 5C, ale temperatura będzie systematycznie schodzić, mam nadzieję, że nie przekroczy 0C (przez ostatnie 10 lat nie przekraczało).

 

Aktualnie mam w domu Extra Stouta - już 5 dni w butelkach i zastanawiam się czy go już znosić, czy też ze względu na to że w piwnicy tylko 5C to potrzymać go jeszcze w domu.

 

Opinie ogólne z jakimi się spotkałem (nie wiem na ile prawdziwe) to:

- zwykle piwa dwa dni w domu, a potem do piwnicy

- nie dotyczy Pale Ale, bo Pale Ale to może być cały czas w pokojowej

- jak za zimno w piwnicy to trochę dłużej w domu (ale ile?)

 

 

Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i opiniami.

 

 

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymamy w cieple po to aby drożdze szybko rozprawiły się z powietrzem.

 

Ja trzymam od 3-8 dni - w zależności od tego kiedy zabiorę się za etykietowanie ;) potem do 15°C (górniaki) lub 10°C (dolniaki).

 

W Twoim przypadku zostawiłbym piwo w cieple na 3 tygodnie i dopiero potem przeniósł do piwnicy.

 

Pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

jak w piwnicy jest 10-15°C to ALE nagazuje się przez miesiąc??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

us-05 lub s-33

powinny podołać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jeśli ja mam 5C w piwnicy to całe nagazowanie muszę zrobić w domu, tak?

 

To ile zwykle trzymać piwa w domu? 3 tygodnie?

Czy też zależy od gatunku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz w piwnicy 5°C i temperatura jeszcze schodzi w dół to drożdże górnej fermentacji nie będą pracować w takiej temperaturze i piwo musi się nagazować w mieszkaniu lub innym pomieszczeniu, powiedzmy o temperaturze do 15°C. U mnie zwykle trwało to min. 2 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.