Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Warzenie z ekstraktem i słodami specjalistycznymi - zdjęcia.

Recommended Posts

Niedawno pomagałem kumplowi z jego pierwszą warką. Kupił zestaw Amber Ale z lokalnego sklepu piwowarskiego. Zestaw jest z ich receptury. Płynny ekstract sprzedają na wagę, $2.50 za 1 lb (0.45 kg) jeżeli przyniesiesz swój pojemnik ;)

 

 

 

1rt5j6.jpg

 

Amber Ale

-------------------

 

 

Słody:

 

6.0 lbs. (2.75 kg) LME (płynny ekstrakt słodowy)

 

0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 20

 

0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 40

 

0.5 lbs. (0.23 kg) Crystal 60

 

 

 

Chmiele:

 

1.0 oz. (28 g) Brewers Gold 7% AA, 60 min

 

1.0 oz. (28 g) Saaz 4% AA, 5 min.

 

 

 

Drożdże:

 

Fermentis US-05

 

 

 

 

 

 

 

72u88l.jpg

 

Słody wsypujemy do worka i wrzucamy do ok. 10L ciepłej wody. Powoli grzejemy wodę.

 

 

 

 

 

 

 

29wa0sw.jpg

 

Po ok. 30 min, zanim woda się zagotuje, wyciągamy słody z wody.

 

 

 

 

24n3bb5.jpg

 

Gotujemy warkę przez 60 min i dodajemy ekstrakt i chmiele. Nalezy dodać połowę ekstraktu na początku gotowania i połowę pod koniec (wychodzi jaśniejsze piwo). *

 

 

 

 

xpc392.jpg

 

Po gotowaniu, zamiast chłodzenia, wsypujemy ok. 4 kg lodu do fermentora.

 

 

 

15p258g.jpg

 

Na lód wlewamy gorącą brzeczkę.

 

 

 

mv2rtv.jpg

 

Dolewamy zimnej wody do 20L. Na pianę brzeczki sypiemy suche drożdże.

 

 

 

Warka była gotowa w 1 godz. i 55 minut, włącznie z posprzątaniem!!! :)

 

 

PS. Podobną warkę można by uwarzyć z 2 puszkami ekstraktu słodowego WES (3 kg), 0.75 kg słodu karamelowego jasnego, 25 g Marynki zamiast Brewers Gold i 25g Lubelskiego zamiast Saaz.

 

 

* Gdy gotujesz warkę 20L w wodzie 10L należy użyć połowę ekstraktu na początku gotowania i połowę pod koniec (5 min) tak żeby nie nastąpiło skaramelizowanie warki, a także aby zapobiec ciemniemu kolorowi i tzw. "twang" w smaku warki.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kranówka i lód ( który z kranówki prawdopodobnie powstał ) nie podnosi znaczne ryzyka infekcji ?

W Stanach raczej na pewno nie. ;) U nas teoretycznie też nie. W praktyce jest różnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kranówka i lód ( który z kranówki prawdopodobnie powstał ) nie podnosi znaczne ryzyka infekcji ?

Woda jest pitna, poza tym są specjalne filtry pod zlewem i w lodówce robiącej lód.

 

BTW, często się dodaje w "słodach specjalistycznych" słody które się "normalnie" zaciera, np. monachijski. Masz wtedy dwie możliwości: albo robisz mini-zacier przez 60 min, albo nie liczysz cukrów z monachijskiego, ale go dodajesz tylko dla smaku na "parzenie" tak jak crystal na 30 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.