Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Chlodzenie piwa podczas fermentacji

Recommended Posts

Jak myslicie ile lodu byloby potrzebne by schlodzic i utrzymac w mniej wiecej stalej temperaturze 20 litrow brzeczki?

 

 

 

 

Dori

Edit - zmiana tematu na bardziej szczegółowy

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez cały okres fermentacji to jednorazowo raczej nie ma szans.

Dori używa chyba pudełka styropianowego, więc może napisze coś na ten temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przez cały okres fermentacji to jednorazowo raczej nie ma szans.

Dori używa chyba pudełka styropianowego, więc może napisze coś na ten temat.

Już nie używam bo mam piwniczkę :). Ale całkiem dobrze sprawdzała się taka komora termoizolacyjna. Cztery PETy 1,5l z zamrożoną wodą wymieniane 1-2 razy dziennie pozwalają obniżyć temperaturę prawie o10 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak wygląda sprawa z utrzymaniem temperatury na stałym poziomie? Pytam sie ponieważ dzisiaj zrobiłem (30 minut) taka prowizoryczna komorę termoizolacyjną i chce jutro warzyć Lagiera a nie wiem czy będę miał czas aby co kilka godzin sprawdzać temp. czy aby nie spadła za nisko albo czy nie jest za wysoka.

Edited by ambus

Share this post


Link to post
Share on other sites
dla tych co nie mają czasu pozostaje chłodna piwnica albo lodówka , ustawiasz temp na termostacie i czekasz :)

piwnice mam ale tam jest obecnie 17°C

Share this post


Link to post
Share on other sites
piwnice mam ale tam jest obecnie 17°C

no to świetnie , trochę wspomożesz zamrożonymi petami , a zaglądac wystarczy 1 dziennie aby wymienic wkłady

Share this post


Link to post
Share on other sites
piwnice mam ale tam jest obecnie 17°C

no to świetnie ' date=' trochę wspomożesz zamrożonymi petami , a zaglądac wystarczy 1 dziennie aby wymienic wkłady[/quote']

Nie no aż tak mało czasu żeby zaglądać 1 dziennie to ja nie mam. Pewnie będę tam z 4 razy na dzień (niecierpliwość = dopiero 4 warka), gdyby mi tylko pozwolił na to czas to pewnie bym tam siedział od rana do wieczora :).

Share this post


Link to post
Share on other sites
koniecznie opisz jak przebiega fermentacja

Mija 18 godzina od dodania drożdży. Pojawiają się pierwsze krążki piany. W całej piwnicy unosi się zapach piwa ;) aż miło się tam przebywa. Temp. fermentacji - 8°C :o. Nie spodziewałem się, że można dzięki temu styropianowemu pudełku osiągnąć aż tak niską temperaturę. Może sie uda :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.