Jump to content

Recommended Posts

Chciałbym usystematyzować sobie jak powinno się wykorzystywać ten środek w naszej praktyce.

 

Mam pewien pogląd na sprawę, bo sprawa jest poruszana w wielu miejscach ale wolę się upewnić.

Mam 1 litr CLO2 + aktywator (H3PO4).

 

Chcę zrobić tak:

 

Roztwór aktywny (RA)

- zmieszać 50ml CLO2 + 1,2l wody

- dodać 5g aktywatora

Przechowywanie w butelce PET

 

Roztwór roboczy (RR)

- 100ml RA + 900ml wody

Przechowywanie w butelce PET

 

Dezynfekcja

Wlewam 500ml RR do zraszacza do kwiatów i tym traktuję: Fermentator, pokrywę, sprzęty, ręce, butelki i inne gadżety.

Pozostałe 500ml na przepłukanie wężyków.

 

Czy takie postępowanie będzie ok?

Jaki jest czas przechowywania i przydatności RA i RA?

 

edit: poprawka na RR

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile pamiętam, RR robi się w proporcji 1:10, a nie 1+10? Czyli 100 ml + 900 ml wody? Ale pewności nie mam, muszę sprawdzić, jak dojadę do domu.

RA trzymam, zdarza się, ze dwa miesiące, i działa. A RR rozrabiam jednorazowo przed działaniem, potem wylewam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a nie lepiej wlać gotowy roztwór do wiadra,w środku wszystko do dezynfekcji,po jakimś czasie wlać do peta,można to wykorzystać do mycia rąk,dodatkowego odkażania,jak wszystko gotowe,wylać .ja tak robie i jest ok.

czasem jak za bardzo wali chlorem,a nie chce mi się czekać,wlewam wrzątek i wypłukuje resztki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem to tak:

RA 200ml do plastikowej 5l. bańki, uzupełniam wodą i dodaję dwie paczki kwasku cytrynowego czyli 40g.

UWAGA nie przetrzymywać w słoikach ze stalową nakrętką, bo opary potrafią zjeść dekiel.

RR 100ml RA do dwulitrowego spryskiwacza ciśnieniowego, uzupełniam wodą i to wystarcza na spryskanie 50 butelek ustawionych pod kątem w skrzynkach przy ścianie, fermentora, wężyków itp.

Ręczny spryskiwacz wyrabia mięśnie dłoni i osłabia nerwy zjadając przy tym czas :smilies:

W tej chwili niczym nie chcę zastępować tego środka i chyba długo tak zostanie.

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zrobiłem to tak:

RA 200ml do plastikowej 5l. bańki, uzupełniam wodą i dodaję dwie paczki kwasku cytrynowego czyli 40g.

UWAGA nie przetrzymywać w słoikach ze stalową nakrętką, bo opary potrafią zjeść dekiel.

RR 100ml RA do dwulitrowego spryskiwacza ciśnieniowego, uzupełniam wodą i to wystarcza na spryskanie 50 butelek ustawionych pod kontem w skrzynkach przy ścianie, fermentora, wężyków itp.

Ręczny spryskiwacz wyrabia mięśnie dłoni i osłabia nerwy zjadając przy tym czas :smilies:

W tej chwili niczym nie chcę zastępować tego środka i chyba długo tak zostanie.

RA podobnie Tylko 2,5l leje do fermentora uzupełniam do 25l woda i zamaczam w tym butelki, wężyki , kapsle . Następnie na suszarkę

tylko nic nie ustawiam pod kątem :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Małe podsumowanie.

 

Poprawiłem jedynie stosunek RA do wody.

 

@coder - jaki jest okres "rozpadu" butelek? Ile mogę bezpiecznie trzymać RA i RR w butelkach, spryskiwaczu?

@anteks - jak długo potem używasz RR? Bo chyba nie wylewasz wszystkiego po jednej akcji.

 

Widzę, że mogę spokojnie używać tak jak założyłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno powiedzieć, u mnie baniaki /po oryginalnym clo2 lub płynie do spryskiwaczy/ 5l z roztworem aktywnym wytrzymują ok. 6 m-cy

potem kruszeją i pękają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak przechowywać CLO2 i roztwory?

Ma tu wpływ temperatura, nasłonecznienie na trwałość, okres przydatności do użycia?

 

Samo ClO2 ma określony przez producenta okres przydatności na rok od daty produkcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :okey:

 

Niestety walka z moim lenistwem jest jak walka z demonami. Jestem tak leniwy że nigdy nie chciało mi się wylewać CLO z spryskiwaczy. Efekt był taki że w małych spryskiwaczach po jakimś czasie CLO przeżerało sprężyki które pracują w roztworze, a w większych spryskiwaczach rdzewiał tok od pompki.

 

Przerzuciłam się ma metodę prostszą i niezawodną: ustawiam na podłodze 4 skrzynki (a właściwie tyle ile trzeba żeby rozlać piwo) za pomocą lejka wlewam do pierwszych 4 butelek po 200 ml CLO, pierwszą butelką z CLO potrzepuję, przelewam do pierwszej pustej i tak dalej seriami po 4 butelki. Po kilku minutach butelki sa zdezynfekowane, z ostatnich czterech butelek roztwór zlewam do peta.

 

Gdy butelkuje piwo, kapsle zawsze są zalane roztworem CLO, a pod kranikiem zawsze stoi wiadro do którego skapują jakieś pozostałości z kranika. Do tegoż wiadra też przechylam każda butelkę żeby sie pozbyć resztek CLO z butelek.

 

Idzie mi to dość sprawnie, nie wyobrażam sobie powrotu do spryskiwacza.

 

 

Edit:

Raportowałem pierwszy post wątku: Proszę przenieść do działu wsparcie piwowarskie lub opracowania.

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wszystkie informacje.

Praktyka pokaże jaki sposób okaże się najpraktyczniejszy.

 

@bielok - z działem nie trafiłem, to fakt

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak przechowywać CLO2 i roztwory?

Ja RA przechowuję w szklanej butelce (po Pysiu czy innym takim). Pod nakrętkę podkładam woreczek śniadaniowy - po tym, jak mi dwie nakrętki przeżarło na wylot :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właściwie zdublowałem wątek codera sprzed 3 lat :okey:

I jeszcze powiązana dyskusja.

 

Parę ciekawych uwag tam znalazłem.

- roztwory przechowywać w ciemnym miejscu

- do przemywania gęstwy drożdżowej 2ml RR + 400ml wody - na 24h

 

La RA przechowuję w szklanej butelce (po Pysiu czy innym takim). Pod nakrętkę podkładam woreczek śniadaniowy - po tym, jak mi dwie nakrętki przeżarło na wylot

To dziwne - te nakrętki są "podbite" gumową uszczelką i lakierowane. Cenne uwaga w takim razie.

 

Pozostała mi tylko jeszcze jedna nieścisłość.

Jaka jest wydajność RR?

Ile RR powinienem użyć na 2 fermentatory, 40 butelek, płukanie wężyków - obsługa dnia w browarze. Niestety nie mam bladego pojęcia jak to oszacować. Ile butelek, fermentatorów zdezynfekuje 1 litr RR?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na raz rozrabiam do 5 litrów RR (czasem mniej, jak mam mniej RA), czyli 0,5 l aktywnego wlewam do fermentora i dolewam do 5 l wodą. Z tego biorę z pół litra do zraszacza (do psiukania do butelek), trochę do garnuszka z kapslami. Do fermentora wrzucam wężyki i inne. Ta ilość spokojnie wystarcza na cały rozlew.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pewną ilość przeterminowanego o 10 miesięcy clo2 (producent podaje 1 rok jako termin przydatności). Trochę szkoda się tego pozbyć bo bardzo chwalę sobie ten środek.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z takim starociem? Czy może używanie go i liczenie na poprawne działanie to tylko i wyłącznie proszenie się o infekcję ? A może mniejsze rozcieńczenie załatwi sprawę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Pioturek zrób roztwór, jak będzie walić chlorem z niego to moim zdaniem jest ok.

 

 

 

Edit: literówki

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak przechowywać CLO2 i roztwory?

Ja RA przechowuję w szklanej butelce (po Pysiu czy innym takim). Pod nakrętkę podkładam woreczek śniadaniowy - po tym' date=' jak mi dwie nakrętki przeżarło na wylot ;)[/quote']

Nie wierzyłem że to możliwe, ale jednak :) Stalową nakrętkę opary roztworu aktywnego przeżarły na amen ;). Mam nadzieję, że przez to roztwór nie stracił właściwości (kontakt z powietrzem). Na przyszłość zastosuję ten woreczek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
@anteks - jak długo potem używasz RR? Bo chyba nie wylewasz wszystkiego po jednej akcji.

 

.

Stoi sobie to 2-3 tygodnie. Jak wyblaknie i przestanie "pachnieć" wylewam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam na RA baniek 4L po zimowym spryskiwaczu do szyb samochodowych. Stoi to sobie już 2 miesiące i nic.

 

Co do dezynfekcji to wlewam RR do fermentora - ok 1-1.5 L i zalewam wodą po menisk wypukły. Zakrywam pokrywą i tak sobie to czeka do rozlewu.

Zapomniałbym że przed rozlewem wlewam do fermentora ok 0.5 L bardzo gorącej wody (wczśniej wrzątek) w celu wypłukania, bo jakoś nie uafm tej calej biodegradacji do końca.

 

Tylko u mnie sterylizacja wygląda tak:

 

1. Mycie fermentora płynem do mycia

2. Zalewem na całą noc 1 szklankę ACE i dopełniam fermentor do pełna

3. Wylewam ACE i nalewam świeżej wody z Clo2

4. Trzymam to jakieś 3-4 godziny

5. Zalewem prawie wrzątkiem i płuczę tuż przed nalaniem brzeczki

 

Oczywiście wszystko dookoła traktowane Baktosanem w rozpylaczu, ręce często płuczę w Clo2 i pryskam baktosanem.

 

Wężyki do rozlewu zalewam w osobnym wiaderku i zawsze po warce trzymam je w lekkim roztworze Clo2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz mieć tanią wodę, skoro na umycie i dezynfekcję zużywasz jej 60-70 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po poczytaniu powyższych metod sterylizacji, z ciekawości pooglądałem swoją butelkę z ClO2.

Z 1 litra zostało jeszcze z 1/3, data produkcji 02.2009, trwałość 1 rok, ale po rozrobieniu jeszcze nieźle 'daje'. Używany od początku zabawy w warzenie (60+), stosowany do dezynfekcji wszystkiego - fermentory, sprzęt, pojemniki na drożdże i skosy, butelki (bez wyprażania itp.). Dodatkowo jakieś miodki, troszkę wina.

Użycie w takich ilościach nie było spowodowane korzeniami genealogicznymi wrośniętymi w Szkocję :) czy inne pokrewne krainy :) . Uważałem, że takie ilości są wystarczające do prawidłowego zdezynfekowania sprzętu - i tak było, wszystkie warki pijalne (tfffu, tfffu!).

Nie polecam oszczędzania na środkach do dezynfekcji, opisałem jako ciekawostkę :)

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy fermentor sterylizując Clo2 należy zalać do pełna (tak jak roztworem ACE), czy może wystarczy litr środka w wiadrze i mocne potrząsanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.