Jump to content
Sign in to follow this  
hoirack

Starter przy użyciu ekstraktu słodowego

Recommended Posts

Moje pytanie brzmi:

 

Jaką objętość brzeczki 8-10°Blg uzyskam z puszki 0,5 kg ekstraktu słodowego WES? tak mniej więcej. Pytam bo nigdy nie miałem do czynienia z puszkami. Mam problem taki że jestem aktualnie w akademiku i chcę przygotować startery na przedświąteczne warzenie w domu. Nie mam przy sobie ballingomierza.

 

Dziękuję :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zawsze zakładam, że ekstrakt słodowy zawiera 80% ekstraktu (głupio to brzmi :smilies:). Pół kilo zawiera więc 400 g ekstraktu. Jeśli chcesz uzyskać brzeczkę 8 °Blg, to na każdy kilogram gotowej brzeczki będzie przypadało 80g ekstraktu. Dzieląc 400g przez 80g otrzymujemy 5. Puszka wystarczy więc na 5 kg brzeczki 8 °Blg, czyli około 4,8 litra.

Oczywiście nie muszisz wykorzystywać całego ekstraktu, trzymany w lodówce nie zepsuje się przez kilka tygodni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki tego mi właśnie trzeba było :smilies:. A mam zamiar i tak zużyć cały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.