Jump to content
Sign in to follow this  
tkrowa

nieodfermentowalo :( ubilem drozdze ?

Recommended Posts

witam.

 

obecnie robilem 2 warke z zacieraniem (wczesniej 2 x berw kit).

1 warka PALE ALE wyszla rewelacyjna bez zadnych problemow.

 

2. warka (tez pale ale). opowiem:

 

Niedziela 5 grudzien zacieranie, wysładzanie, zadanie drożdży itd. oklo 12-13 BLG, temperatura w czesie fermentacji 20-21.

Pon 6 grudnia pracuje az milo.

Cz 9 grudnia juz prawie wogule nie pracuje

Pia 10 grudnia godz 15.00 przelewanie na cicha 3 BLG. (pojemnik + rurka umyte z oklo 2g pirosiarczanu sodu na 4-5l wody)

pia 10 grudnia godz 19:00 przelewanie do 2 pojemnika (bo w tym co przelalem nieszczelny kranik byl i zamiast wkladac raczki i dokrecic nakretke przelalem do 2 (pojemnik + rurka umyte z oklo 2g pirosiarczanu sodu na 4-5l wody)fermentatora).

Pon 13 grudnia 15:00 (nic nie bulgotalo, nawet woda w rurce sie nie ruszyla od piatku) 3 blg.

pon 13 grudnia 19:00 przelanie 0,3l piwa do malej buteleczki dodanie cukru do poziomu 5 BLG zakapslowanie.

 

plany:

18 grudnia otwarcie butelki z 0,3 piwa sprawdzenie czy jest piana i poziom BLG.

19 grudnia butelkowanie ze 140 g glukozy.

 

 

No i teraz pytania co zrobic jezeli w butelce nadal bedzie 5 BLG i 0 piany:

 

1. w winie piro ubija sie czasami drozdze mala iloscia bo i tak sa slabe. Czy przypadkiem nie ubilem drozdzy dezyfekujac szprzet podczas 2 x przelewania ?

2. Jezeli ubilem drozdze to zapewne nie wytworzy mi sie piana w piwie i wyjda siki nie piwo ?

3. Czy jezeli nastawie nowa warke (planuje tez 19 grudnia robic) to moge oklo 1l brzeczki pracujacej na nowych drozdzach wlac do tego piwa i przefermentuje mi reszte ?

4. jezeli mimo dodania 1l nie bedzie dalej fermentowac to butelkowac z glukoza. (bo wtedy przynajmniej jestem pewny ze bedzie piana w butelkach po lezakowaniu).

 

 

Wnioski.

1. Domyslalm sie i doczytalem (troche za pozno) zeby zawsze czekac do 1 BLG lub przynajmniej byc pewnym ze juz nie pracuje.

2. Nie dezynfekowac butli piro lub po dezynfekcji odczekac az troche sie przewietrzy i/lub odczekac az krople okapna tzn sie wysuszy sprzet.

 

 

Prosze o jakies informacje i wskazowki, mam nadzieje ze wszystko dokladnie opisalem.

Edited by tkrowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka kropel piro na pewno nie ubiło ci drożdży (ani w fermentorze ani w butelce). Jeśli piwo odfermentowało do 3BLG, to znaczy, że to już koniec pracy dorżdży. Historię z odfermentowaniem do 1BLG, możesz między bajki włożyć. Zwykle odfermentowuje nie więcej niż do 1/4 wartości startowej. W twoim przypadku jest to lekko ponad 3BLG i tego powinieneś się trzymać.

 

Przelewaj do butelek, zostaw na kilka dni w ciepłym, po czym przenieś do chłodnego. Po tygodniu piwo powinno być już przyzwoicie nagazowane. Po dwóch można na pewno śmiało pić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem w skrócie,nie panikuj, weź 2 głębokie wdechy i wyluzuj.

Jeśli liczysz , że po tygodniu re-fermentacji będą i bąbelki i piana to masz na to nikłą szansę.

Weź zabutelkuj normalnie po dłuższej cichej i się nie przejmuj (oparami i paroma kroplami roztworu drożdży nie wykończysz)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uff, ile pytań naraz ;)

Pon 13 grudnia 15:00 (nic nie bulgotalo, nawet woda w rurce sie nie ruszyla od piatku) 3 blg.

Tutaj mogłeś butelkować. 3BLG to całkiem dobry wynik. Czekanie aby piwo odfermentowało do 1BLG to mit ;)

Czy przypadkiem nie ubilem drozdzy dezyfekujac szprzet podczas 2 x przelewania

Nie, po płukaniu piro strząśnij jego resztki i tyle.

No i teraz pytania co zrobic jezeli w butelce nadal bedzie 5 BLG i 0 piany:

Chyba domyślam się, że testowo sprawdzasz jedną butelkę 0,33l. Ale dlaczego uparłeś się na 5BLG ? Dodajesz do niej tyle samo cukru/glukozy, jak do innych (objętościowo). Poza tym poczekaj jeszcze z tydzień, dwa - nagazowanie będzie lepsze. Dla świętego spokoju jako testową butelkę możesz wykorzystać plastikowy PET 0,33l po jakiejś wodzie. Na bieżąco będziesz mógl sprawdzać nagazowanie i klarowność.

Jezeli ubilem drozdze to zapewne nie wytworzy mi sie piana w piwie i wyjda siki nie piwo ?

Raczej nie ubiłeś drożdży. A jaki to szczep ?

Czy jezeli nastawie nowa warke (planuje tez 19 grudnia robic) to moge oklo 1l brzeczki pracujacej na nowych drozdzach wlac do tego piwa i przefermentuje mi reszte ?

Fermentacja już się raczej zakończyła, nie kombinuj ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no uspokoiliscie mnie troche ;)

 

fermentacja na SafeAle S-04 suchych

 

tak jak za 1 razem (i wtedy powaznie mialem 1 BLG po 4 dniach fermentacji).

 

 

ta butelka 0,33 to wlasnie testowa (a 5 BLG wyszlo bo dodalem 1 lyzeczke cukru do tego).

 

 

tak wiec w niedziele butelkuje calosc, potem lezakowanie standardowo pare dni w domku i do piwnicy.

 

 

thx za szybkie informacje i dam znac za pare tygodni czy wszystko bylo ok ;)

Edited by tkrowa

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

2g pirosiarczanu sodu na 4-5l wody? 100g na 5L powinno być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, z tego co pamiętam, to wg instrukcji jest 20g na 10L. Można pewnie więcej, ale szkoda "materiału". Mniej to pewnie ryzyko, ale też pewnie zadziała.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hm, z tego co pamiętam, to wg instrukcji jest 20g na 10L. Można pewnie więcej, ale szkoda "materiału". Mniej to pewnie ryzyko, ale też pewnie zadziała.

20g na 1L. Łyżka na litr. Roztwór 2%.

 

W piro bójczo działa SO2, więc im mniej piro -> mniej SO2 -> słabsze działanie dezynfekcyjne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no wszystko wyszło rewelacyjnie (zostały mi 2 butelki :D )

od tego czasu zrobiłem jeszcze 3 warki i rzeczywiści stężenie jest przeważnie 2-3 BLG.

 

pozdro i na zdrowie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.