Skocz do zawartości

Piwo górno-dolnej fermentacji


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Taki mi przyszedł pomysł na eksperyment.

W tej chwili burzy się na burzliwej mój Kolsch na us-05 w temperaturce ok 16°C.

Tak się zastanawiam czy po burzliwej nie wystawić go na balkon gdzie będzie jakieś 0-3°C i zadać trochę drożdży lagerowych, i zostawić na balkonie na miesiąc.

Zakładam że uzyskałbym coś w rodzaju aromatycznego ale, mocno wysyconego i klarownego.

Ma to sens?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak się robi Kolońskie - fermentacja na ciepło (w browarach komercyjnych nawet do 22°C) i potem krótkie (7-10 dni) lagerowanie w temperaturze ~1-2°C. W tym momencie już nic nie fermentuje, tylko piwo się klaruje. A drożdży trzeba dodać przy rozlewie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież piwo się "ładnie wysyci" podczas refermentacji. A w temp. 3°C drożdże raczej i tak pójdą spać, obojętnie czy lagerowe czy do górniaków.

 

Dodatkowo, nawet jeżeli jakieś by pracowały, to po przeniesieniu pojemnika do cieplejszego pomieszczenia (np. do rozlewu) w miarę ocieplania sie piwa CO2 będzie z niego uciekać, bo rozpuszczalność maleje ze wzrostem temperatury...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam czy po burzliwej nie wystawić go na balkon gdzie będzie jakieś 0-3°C i zadać trochę drożdży lagerowych, i zostawić na balkonie na miesiąc.

Po burzliwej lagerowe drożdże chyba nie będą miały co żreć skoro burzliwa się zakończy. Klarowanie to już inna sprawa, tu niska temperatura będzie na pewno na plus.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.