Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Piwo górno-dolnej fermentacji

Recommended Posts

Taki mi przyszedł pomysł na eksperyment.

W tej chwili burzy się na burzliwej mój Kolsch na us-05 w temperaturce ok 16°C.

Tak się zastanawiam czy po burzliwej nie wystawić go na balkon gdzie będzie jakieś 0-3°C i zadać trochę drożdży lagerowych, i zostawić na balkonie na miesiąc.

Zakładam że uzyskałbym coś w rodzaju aromatycznego ale, mocno wysyconego i klarownego.

Ma to sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak się robi Kolońskie - fermentacja na ciepło (w browarach komercyjnych nawet do 22°C) i potem krótkie (7-10 dni) lagerowanie w temperaturze ~1-2°C. W tym momencie już nic nie fermentuje, tylko piwo się klaruje. A drożdży trzeba dodać przy rozlewie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi chodzi bardziej o to by była cicha fermentacja w niskiej temp bo wtedy piwo powinno się bardzo ładnie wysycić CO2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież piwo się "ładnie wysyci" podczas refermentacji. A w temp. 3°C drożdże raczej i tak pójdą spać, obojętnie czy lagerowe czy do górniaków.

 

Dodatkowo, nawet jeżeli jakieś by pracowały, to po przeniesieniu pojemnika do cieplejszego pomieszczenia (np. do rozlewu) w miarę ocieplania sie piwa CO2 będzie z niego uciekać, bo rozpuszczalność maleje ze wzrostem temperatury...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak się zastanawiam czy po burzliwej nie wystawić go na balkon gdzie będzie jakieś 0-3°C i zadać trochę drożdży lagerowych, i zostawić na balkonie na miesiąc.

Po burzliwej lagerowe drożdże chyba nie będą miały co żreć skoro burzliwa się zakończy. Klarowanie to już inna sprawa, tu niska temperatura będzie na pewno na plus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.