Skocz do zawartości

Młynek do mielenia zbóż


hagar

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na nabycie śrutownika, ale na horyzoncie ukazało mi sie coś takiego:

 

http://www.euro.com.pl/wyposazenie-dodatkowe-do-robotow-kuchennych2/podglad-bosch-muz4gm3.bhtml

 

Ponieważ posiadam w/w robot kuchenny taki młynek mógłby byc niezłą alternatywą do Porkerta. Podstawowa zaleta to napęd - nie trzeba kręcic ręcznie :P

 

Czy macie doświadczenia z tym lub podobnym sprzętem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież to jest z plastiku :rolleyes:

Hmm... a jaki to ma wplyw na efekt końcowy czyli jakośc śrutowania bo domyślam się że żarna nie są plastikowe?

 

musiałbyś się przejść do sklepu i zobaczyć jak wyglądają żarna. A jakby się dogadać to może dali by Ci w sklepie na garści ziarna sprawdzić jak działa

Tak na pewno zrobie, choc obawiam się że szansy na wypróbowanie nie będzie, stąd moje pytanie czy ktoś miał z tym do czynienia. Nie zakładam że skoro to plastik to badziew bo wszystko obecnie to plastik i zdarzają się trwałe urządzenia, szczególnie sygnowage logo BOSCH. Zaletę ma dużą - to automat na który większośc z forumowiczów próbuje przerobic Porkerta :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja spotkałem się z pozytywną opinią na temat tego typu urządzeń na innym forum. Młynek był stosowany do mielenia kawy, wiec mie powinno być problemu z mieleniem jęczmienia, czy pszenicy. Akurat nie firmy bosh ale zelmer , ale mysle że te urządzenia są calkiem podobne. Jeżeli chcesz mogę poszukać zdjęć , ale z tego zo pamiętam żarna były pożądnie zrobione, ale nie wiem czy nie są zbyt małe w porównaniu do porkertowych.

 

Ps. Ktoś jeszcze pisał, że od kilku lat mieli ziarna na mąkę i nie ma problemu.

 

 

Edit :

 

linki do fotek:

http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/00/83/75/1300837523

http://img12.imageshack.us/img12/3533/mlynek1.png

http://img266.imageshack.us/img266/8281/fotka0186.jpg

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś myślałem, że może na śrutownik nadawałby się taki duży, sklepowy młynek do kawy z czasów komuny ale są nieosiągalne. :smilies:

Na Słowacji i w Czechach w każdym markecie przy wejściu można taki spotkać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś myślałem, że może na śrutownik nadawałby się taki duży, sklepowy młynek do kawy z czasów komuny ale są nieosiągalne. :smilies:

Może takie http://www.aroma.waw.pl/Mlynki/MlynkiSklepowe.htm

 

http://allegro.pl/mlynki-do-kawy-16877

 

Tylko ta cena :lol:

Edytowane przez Z_bychu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadszedł czas na nabycie śrutownika, ale na horyzoncie ukazało mi sie coś takiego:

 

http://www.euro.com.pl/wyposazenie-dodatkowe-do-robotow-kuchennych2/podglad-bosch-muz4gm3.bhtml

 

Ponieważ posiadam w/w robot kuchenny taki młynek mógłby byc niezłą alternatywą do Porkerta. Podstawowa zaleta to napęd - nie trzeba kręcic ręcznie :smilies:

 

Czy macie doświadczenia z tym lub podobnym sprzętem?

mi się nasuwają dwa pytania:

1. w jaki sposób filtrujesz?

2. czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę?

 

Jeżeli masz jakiś system filtracji gdzie mąka nie przeszkadza to sprawa się wyjaśnia.

Jeżeli wykorzystujesz metodę filtracji, gdzie łuska jest potrzebna i młynek śrutuje tak, że jest łuska to też nie ma problemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Earl, dzieki bardzo za info.

 

w jaki sposób filtrujesz?

filtratorem z oplotu lub wiadrem BA, mam oba rozwiązania

 

czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę?

Wyglada na to że nie bo w opisie jest mowa o płynnej regulacji mielenia, ale czekam na info od producenta.

 

wyobraźcie sobie piwowara który wchodzi do marketu z workiem 25 kg i mieli sobie przez pól godziny na tym młynku

hehe 25kg w pół godziny? niezłe tempo ;)

 

Wracając do młynka - jak na razie nie udało mi się tego fizycznie zobaczyc na oczy bo nigdzie nie mają. Jak tylko będę wiedział coś więcej wrzucę info. Wygląda że coś z tego może wyjśc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2. czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę?

Ostatnio śrutowałem na starym młynku do kawy, który działa na podobnej zasadzie (żarnowy), wydajność takiego młynka jest całkiem fajna bo kilo poszło w ok 7 minut z tym że trochę się młynek grzał. Grubość śruty też była dobra - wydaje mi się że warto się tym zanteresować

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w jaki sposób filtrujesz?

filtratorem z oplotu lub wiadrem BA' date=' mam oba rozwiązania

 

 

czy młynek mieli tylko i wyłącznie na mąkę?

Wyglada na to że nie bo w opisie jest mowa o płynnej regulacji mielenia, ale czekam na info od producenta.

Przy filtratorze z BA wymagana jest łuska jako warstwa filtracyjna. Nie wiem jak to wygląda z oplotem ale chyba wygląda to tak samo. Niech się wypowie ktoś kto ma doświadczenie z filtratorem z oplotu.

 

Jak mieli na różne frakcje to problem jest rozwiązany ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.