Jump to content
Sign in to follow this  
gagarin

utwardzanie wody

Recommended Posts

Sprawdź wodę w markecie. Może znajdziesz jakąś z odpowiednim składem.

Tutaj masz artykuł na co zwracać uwagę:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody

 

Ewentualnie nie zwracaj na razie uwagi jaką masz wodę. Zajmij się innymi zmiennymi przy Twoim warzeniu. No chyba, że woda jest paskudna, nie do wypicia.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie masz piwowarskiego użyj budowlanego. Ma trochę dodatków ale chyba nie są szkodliwe (użyłem go kilka razy bez efektów ubocznych), poza tym dodaje się tylko 1łyżeczkę na 20l. Musisz tylko przez pewien czas mieszać żeby gips nie związał w kamień na dnie. Gips piwowarski to po prostu uwodniony gips budowlany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co widzę dopiero zaczynasz przygodę z piwowarstwem (ja też). Na razie nie zwracam uwagi na wodę - moje piwa mają wiele niedoskonałości, na które mam wpływ w inny sposób. Chociaż bardzo mnie korci, żeby do pilsa kupić wodę destylowaną i pomieszać z moją kranówką. Z tego co zauważyłem zazwyczaj woda w wodociągu jest twarda i trzeba ją zmiękczać. Rzadko zdarza się woda miękka (co nie znaczy, że u Ciebie nie ma miękkiej).

Share this post


Link to post
Share on other sites

kranówa ma ponoć średnio tak z 10° niemieckich, a słyszałem że do Old Empire (po wypiciu, którego polubiłem IPA) używa się wody o twardości nawet powyżej 30°.. tak więc pomyślałem że nie zaszkodzi zastanowić się nad zwiększeniem zawartości CaO w wodzie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz dopiero popatrzyłem na Twoja lokalizację. Toruń to chyba nie jest miasto z miękka wodą. Skąd masz informację o twardości wody i ile ona wynosi?

Share this post


Link to post
Share on other sites
kranówa ma ponoć średnio tak z 10° niemieckich, a słyszałem że do Old Empire (po wypiciu, którego polubiłem IPA) używa się wody o twardości nawet powyżej 30°.. tak więc pomyślałem że nie zaszkodzi zastanowić się nad zwiększeniem zawartości CaO w wodzie..

Dodaj kredy, ona zwiększa alkaliczność wody. Jednak woda z Burton ma twardość pochodząca głównie od siarczanu wapnia. Jony siarczanowe specyficznie wpływają na smak, wydobywając aromat chmielowy.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

:)Witaj, bracie krzyżaku!:P

Do ALE biorę kranówę (bo się smaczna u nas zrobiła ;)) ale i tak chrzczę ją łyżeczką gipsu...

Ale gdybyś miał ochotę na pilsa - to bierz mięciutką z ujęć głębinowych (najczystsza przy Apatorze na Żółkiewskiego i przy szpitalu dziecięcym).

...czyżbyś z Gagarina?...;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
;)

...czyżbyś z Gagarina?...;)

Z Gagarina to akurat ja, a robię wszystko na kranówie jak leci (nawet Pilsa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm przecież nie ma problemu żeby na allegro kupić sobie siarczanu wapnia albo dowolnej innej soli więc otrzymanie wody o określonej twardości nie powinno być problemem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmm przecież nie ma problemu żeby na allegro kupić sobie siarczanu wapnia albo dowolnej innej soli więc otrzymanie wody o określonej twardości nie powinno być problemem.

Przypadkiem szczawian wapnia nie tworzy kamieni nerkowych? :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.