Jump to content
Sign in to follow this  
kika

Krążkowanie, dodawanie wysokich krążków???

Recommended Posts

Witam szanownym Piwowarów!

 

Mam pytanie dotyczące terminologii. W niemieckim tekście natknęłam sie na sformułowanie "Aufkräusen", co można dosłownie przetłumaczyć jako "krążkowanie", "dodawanie krążków". Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie. Czy spotkaliście się z takim określeniem? Nie bardzo wiem, do którego wątku dokleić takie pytanie, to wrzucam tutaj. Z góry dziekuję za pomoc :D

 

Kika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że chodzi o zebranie drożdży z powierzchni i zadanie takiej gęstwy.

 

Krążki to terminologia związana z fermentacją, ale niech się fachowiec dori wypowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam szanownym Piwowarów!

 

Mam pytanie dotyczące terminologii. W niemieckim tekście natknęłam sie na sformułowanie "Aufkräusen", co można dosłownie przetłumaczyć jako "krążkowanie", "dodawanie krążków". Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie. Czy spotkaliście się z takim określeniem? Nie bardzo wiem, do którego wątku dokleić takie pytanie, to wrzucam tutaj. Z góry dziekuję za pomoc :D

 

Kika

Napisz w jakim kontekście to użyto. W browarach przemysłowych możliwe jest zadawanie drożdży poprzez przeniesienie piany z innej fermentującej brzeczki.

W browarnictwie domowym 'krausening' oznacza dodanie startera - fermentującej (będącej w aktywnej fazie fermentacji - wysokich krążków) brzeczki zadanej drozdżami, do refermentacji lub wznowienia utkniętej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie o to chodzi, o wznowienie procesu fermentacji. Dzięki :D Wyglada na to, że w języku polskim brak jednego słowa określającego taką procedurę. Czy można użyć określenia "dodawanie krążków"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kika, nie mowie po niemiecku, ale w j. angiekskim w piwowarskiej terminologii "krausen" jest okresleniem piany, ktora powstaje podczas fermentowania piwa. To okreslenie prawdopodobnie zostalo przeniesione do angielskiego przez niemieckich piwowarow.

Wiec zgaduje tu ze

Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie

powinno brzmiec:

"Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie gornej piany z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za tak wyczerpujące informacje. A swoją drogą od literatury przeszłam do praktyki (na razie tylko degustacji) i nie mogę się nadziwić, jak smaczne może być piwo :D

Z ukłonami dla wszystkich Piwowarów

Kika

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to pasuje zabrać się za pierwszą domową warkę :D

Uzupełnij sobie profil i oczywiście zapraszamy do dyskusji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wydaje mi się, że chodzi o zebranie drożdży z powierzchni i zadanie takiej gęstwy.

 

Krążki to terminologia związana z fermentacją, ale niech się fachowiec dori wypowie.

Dori to "fachowiec" od super nowoczesnych technologii, a tam ani wysokich, ani niskich krążków nie uświadczysz :). A tak na serio - nie znam niemieckiego, ale znalazłam informację w "Piwowarstwie" Levisa&Younga, że Kräusening czyli krążkowanie to tradycyjna niemiecka forma fermentacji wtórnej, polega tak jak pisaliście na dodaniu do fermentacji wtórnej drożdży z innego piwa, będących w fazie "wysokich krążków".

W klasycznym (otwartym) systemie fermentacji, czyli takim jak np. w Browarze w Cieszynie czy też w naszych domowych fermentorach można wyróżnić następujące etapy fermentacji:

- faza rozmnażania drożdży zwana też okresem zasiania drożdży

- faza niskich krążków - gdy zaczyna się pojawiać na piwie piana, która z czasem przypomina bitą śmietanę

- faza wysokich krążków - wysokość piany osiąga maksimum, a wytrącające się żywice chmielowe nadają jej z czasem kolor brunatny

- faza opadających krążków - zanika proces fermentacji, a drożdże opadają na dno, lub w przypadku górnej fermentacji unoszą się na powierzchni w postaci zbitego kożuszka.

No to się powymądrzałam ;):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.