Skocz do zawartości

Dortmunder


Przemyss

Rekomendowane odpowiedzi

Nie trzeba, drożdże są uśpione, ale żyją. Dlatego przydaje się tydzień w temperaturze pokojowej podczas refermentacji. Jedynie gdybyś robił mocnego koźlaka, czy portera, to wtedy warto dać ciutkę drożdży, ale to kwestia innych czynników, a nie temperatury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

witam, mam pytanko warzyłem z tego samego zestawu Dortmundera teraz sobie fermentuje już 5 dzień, ale w ostatnich dniach temperatura troszkę skoczyła i tam gdzie fermentuje mam obecnie ok.15-16 stopni radzicie przenieść gdzieś, gdzie jest chłodniej czy poczekać już te dwa, trzy dni do cichej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.