Jump to content

Browar "Kamienny"


Stonerek
 Share

Recommended Posts

2011-07-09

Warka 24: Dunkelweizen "Zireael"

  • Pilzneński (Optima) 1 kg
  • Monachijski II 1 kg
  • Pszeniczny jasny 1,2 kg
  • Pszeniczny ciemny 1 kg
  • Carawheat 0,2 kg
  • Pszeniczny czekoladowy 0,1 kg
  • Marynka 25g na 80 min

Zacieranie:

45°C -> 15min

53°C -> 15min

63°C -> 30min

72°C -> 40min

76°C -> filtracja

 

Wybicie 25l 13,2°Blg. (1,5l jako rezerwa)

Napowietrzone i zadane gęstwą Wyeast 3068 (3 zbiór).

 

#23 zabutelkowane - 1,5l rezerwy

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 month later...

2011-09-02:

Warka 25: 8 zbóż "Insomnia"

  • Pilzneński (Optima) 2,50 kg
  • Pszeniczny jasny 0,50 kg
  • Żytni 0,50 kg
  • Carabelge 0,20 kg
  • Melanoidynowy 80 0,20 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • płatki owsiane 0,40 kg
  • płatki ryżowe 0,40 kg
  • kaszka kukurydziana 0,40 kg
  • kaszka jaglana 0,40 kg
  • kasza gryczana 0,40 kg
  • Marynka szyszki 60g
  • Citra 40g

Wg ProMash: IBU 50; SRM 5,8

 

Zacieranie:

100°C -> 60min - kleikowanie kasz

44°C -> 10min (pszeniczny)

53°C -> 10min

63°C -> 50min

72°C -> 40min

76°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 60g Marynka - 60min
  • 40g Citra - 10min
  • mech irlandzki 10g - 10min

Wybicie 30l 13°Blg.

Zadane 12h starterem Wyeast 1318 London Ale III.

Drożdże przeleżały w lodówce 2 m-ce więc trochę się obawiałem ale ruszyły "z kopyta" :)

Link to comment
Share on other sites

2011-09-07:

Warka 26: Świąteczne "Czarny Mikołaj"

  • Pilzneński (Optima) 3,20 kg
  • Pszeniczny jasny 0,70 kg
  • Monachijski II 0,60 kg
  • Special B 400 0,20 kg
  • Melanoidynowy 80 0,20 kg
  • Coffee Light 250 0,20 kg
  • Pszeniczny czekoladowy 0,10 kg
  • Zakwaszający 0,05 kg
  • płatki owsiane 0,40 kg
  • miód gryczany 0,35 kg
  • Marynka szyszki 50g (własny zbiór)
  • Simcoe 30g

Wg ProMash: IBU 40; SRM 20,5

 

Dodatki i przyprawy:

  • skórka z grapefruita, cytryny i pomarańczy
  • suszone śliwki 200 g
  • curacao 10 g
  • gałka muszkatołowa 4 g
  • imbir suszony 4 g
  • kolendra 4 g
  • cynamon 4 g
  • goździki 3 g
  • jałowiec 10 szt.
  • ziele angielskie 10 szt.
  • cukier wanilinowy 32 g

Zacieranie:

100°C -> 10min - kleikowanie płatków

44°C -> 10min (pszeniczny)

53°C -> 10min

63°C -> 30min

72°C -> 50min

76°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 50g Marynka - 60min
  • 30g Simcoe - 10min
  • mech irlandzki 5g i przyprawy - 10min

Wybicie 23l 17,2°Blg.

Zadane uwodnionymi drożdżami T-58.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

2011-10-10

Warka 27: Kolsch "poWyborcze"

  • Pilzneński (Optima) 3,6 kg
  • Monachijski I 0,4 kg
  • Pszeniczny jasny 0,4 kg
  • Marynka szyszki 60g na 70 min
  • Styrian Golding 20 g na 15 min

Zacieranie:

53°C -> 10min

63°C -> 45min

72°C -> 25min

76°C -> filtracja

 

Wybicie 25l 12,5°Blg. (1,5l jako rezerwa)

Napowietrzone i zadane pół saszetki S-33.

Edited by Stonerek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 28: "Red Wind" czyli przeciąg w magazynie

W ramach przygotowania do sezonu lagerowego magazyn wymagał przewietrzenia. I tak oto powstała dość przypadkowa warka:

  • Pilzneński (Optima) 3,53 kg
  • Monachijski I 0,59 kg
  • Monachijski II 0,42 kg
  • Melanoidynowy 80 0,59 kg
  • Special B 400 0,25 kg
  • Czekoladowy 900 0,05 kg
  • Marynka szyszki 60g na 60 min
  • Simcoe 30 g na 15 min

Zacieranie:

53°C -> 10min

63°C -> 45min

72°C -> 25min

76°C -> filtracja

 

Otrzymałem ok. 30l brzeczki 11°Blg.

Niestety gaz się skończył nagle i niespodziewanie więc rano trzeba będzie wstać wcześniej i jechać na stację.

 

c.d.n.

Edited by Stonerek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Inauguracja sezonu lagerowego (2011-12-10):

 

Warka 29: Premium American Lager "Cztery ręce"

  • Pilzneński (Optima) 4 kg
  • Carahell 0,20 kg
  • ryż 1 kg
  • Marynka (szyszki) 35g - 60 min
  • Northern Brewer 25g - 10 min
  • drożdże Zymoferm Z006 Pilsener Urquell

Zacieranie infuzyjne:

100°C-> 60min - kleikowanie ześrutowanego ryżu

53°C -> 10min

63°C -> 50min

72°C -> 20min

76°C -> filtracja

 

wybicie 30l 12°Blg.

starter drożdżowy - 24h - 0.7 l brzeczki

 

25l poszło do fermentora reszta na rezerwę i startery.

Edited by Stonerek
Link to comment
Share on other sites

Warka 30: Marcowe "Fix You"

  • Pilzneński (Optima) 1,5 kg
  • Monachijski I 1,5 kg
  • Wiedeński 1,7 kg
  • Carahell 0,3 kg
  • Special B 400 0,2 kg
  • Marynka (szyszki) 30g - 60 min
  • Saaz 30g - 10 min
  • drożdże Zymoferm Z013 "Breslauer Brauner Schöps"

Zacieranie:

53°C -> 10min

63°C -> 30min

72°C -> 40min

76°C -> filtracja

 

wybicie 25,5l 14°Blg.

starter drożdżowy - 24h - 1 l brzeczki

Link to comment
Share on other sites

Warka 31: Pils "Nie ma nieba"

  • Pilzneński (Optima) 4 kg
  • Monachijski I 0,40 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • Marynka (szyszki) 60g - 50 min
  • Saaz 40g - 10 min
  • drożdże Zymoferm Z006 Pilsener Urquell

Zacieranie infuzyjne:

53°C -> 10min

63°C -> 50min

72°C -> 10min

76°C -> filtracja

 

wybicie 25l 12°Blg.

starter drożdżowy - 12h - 0.5 l brzeczki plus piana z warki #29

Link to comment
Share on other sites

Warka 32: Gryczane "Maciejowe"

  • Pilzneński (Optima) 2,00 kg
  • Caracrystal 120 0,30 kg
  • Coffee Light 250 0,30 kg
  • Czekoladowy 900 0,10 kg
  • Carafa III 0,10 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • kasza gryczana 1,00 kg
  • Marynka (szyszki) 30g - 60 min
  • Lubelski 20g - 10 min
  • drożdże Zymoferm Z013 "Breslauer Brauner Schöps"

Zacieranie:

100°C->60min - kleikowanie kaszy

53°C -> 10min

63°C -> 25min

72°C -> 45min

dodanie namoczonych słodów palonych

78°C -> filtracja

 

wybicie 27l 13°Blg.

starter drożdżowy - 12h - 0.5 l brzeczki plus piana z warki #30

Link to comment
Share on other sites

Warka 33: 8 zbóż "Angielska pogoda"

  • Pilzneński CM 2,00 kg
  • Monachijski I 0,20 kg
  • Pszeniczny jasny 0,30 kg
  • Żytni 0,40 kg
  • Carawheat 0,10 kg
  • Melanoidynowy 80 0,20 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • płatki owsiane 0,30 kg
  • ryż 0,30 kg
  • kaszka kukurydziana 0,30 kg
  • proso 0,30 kg
  • kasza gryczana 0,30 kg
  • Challenger szyszki 40g - 60 min
  • Fuggles szyszki 30g - 10 min
  • drożdże S-33

Zacieranie:

100°C -> 60min - kleikowanie kasz

53°C -> 10min

63°C -> 30min

72°C -> 60min

76°C -> filtracja

 

Wybicie 26l 12°Blg.

Edited by Stonerek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 34: Tmave "5 km" 2012-01-02

  • Pilzneński CM 2.0 kg
  • Monachijski II 2.5 kg
  • Caramunich II 0.5 kg
  • Czekoladowy 900 0.10 kg
  • Chinook 20g - 40 min
  • Saaz 30g - 10 min
  • drożdże Zymoferm Z013 "Breslauer Brauner Schöps" - gęstwa 2 zbiór

Zacieranie:

50°C -> 30min

62°C -> 30min

72°C -> 30min

78°C -> filtracja

 

Wybicie 25l 13°Blg

Link to comment
Share on other sites

Warka 35: 8 zbóż "Wiosenne"

  • Pilzneński CM 1,00 kg
  • Monachijski I 1,00 kg
  • Pszeniczny jasny 0,40 kg
  • Żytni 0,40 kg
  • Caramunich II 0,20 kg
  • Melanoidynowy 80 0,20 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • płatki owsiane 0,30 kg
  • ryż 0,30 kg
  • kaszka kukurydziana 0,30 kg
  • proso 0,30 kg
  • kasza gryczana 0,30 kg
  • Marynka szyszki 30g - 60 min
  • Lubelski 30g - 10 min
  • drożdże S-33

Zacieranie:

100°C -> 60min - kleikowanie kasz

53°C -> 10min

63°C -> 30min

72°C -> 60min

76°C -> filtracja

 

Wybicie 28l 12°Blg.

25l do fermentora reszta na rezerwę.

 

w międzyczasie #33 - zabutelkowane z 160g cukru

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.