Stonerek Posted July 10, 2011 Author Share Posted July 10, 2011 2011-07-09 Warka 24: Dunkelweizen "Zireael" Pilzneński (Optima) 1 kg Monachijski II 1 kg Pszeniczny jasny 1,2 kg Pszeniczny ciemny 1 kg Carawheat 0,2 kg Pszeniczny czekoladowy 0,1 kg Marynka 25g na 80 min Zacieranie: 45°C -> 15min 53°C -> 15min 63°C -> 30min 72°C -> 40min 76°C -> filtracja Wybicie 25l 13,2°Blg. (1,5l jako rezerwa) Napowietrzone i zadane gęstwą Wyeast 3068 (3 zbiór). #23 zabutelkowane - 1,5l rezerwy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted July 25, 2011 Author Share Posted July 25, 2011 #24 zabutelkowane - 1,5l rezerwy plus 50g cukru na 24l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 2011-09-02: Warka 25: 8 zbóż "Insomnia" Pilzneński (Optima) 2,50 kg Pszeniczny jasny 0,50 kg Żytni 0,50 kg Carabelge 0,20 kg Melanoidynowy 80 0,20 kg Zakwaszający 0,10 kg płatki owsiane 0,40 kg płatki ryżowe 0,40 kg kaszka kukurydziana 0,40 kg kaszka jaglana 0,40 kg kasza gryczana 0,40 kg Marynka szyszki 60g Citra 40g Wg ProMash: IBU 50; SRM 5,8 Zacieranie: 100°C -> 60min - kleikowanie kasz 44°C -> 10min (pszeniczny) 53°C -> 10min 63°C -> 50min 72°C -> 40min 76°C -> filtracja Chmielenie 60g Marynka - 60min 40g Citra - 10min mech irlandzki 10g - 10min Wybicie 30l 13°Blg. Zadane 12h starterem Wyeast 1318 London Ale III. Drożdże przeleżały w lodówce 2 m-ce więc trochę się obawiałem ale ruszyły "z kopyta" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted September 9, 2011 Author Share Posted September 9, 2011 2011-09-07: Warka 26: Świąteczne "Czarny Mikołaj" Pilzneński (Optima) 3,20 kg Pszeniczny jasny 0,70 kg Monachijski II 0,60 kg Special B 400 0,20 kg Melanoidynowy 80 0,20 kg Coffee Light 250 0,20 kg Pszeniczny czekoladowy 0,10 kg Zakwaszający 0,05 kg płatki owsiane 0,40 kg miód gryczany 0,35 kg Marynka szyszki 50g (własny zbiór) Simcoe 30g Wg ProMash: IBU 40; SRM 20,5 Dodatki i przyprawy: skórka z grapefruita, cytryny i pomarańczy suszone śliwki 200 g curacao 10 g gałka muszkatołowa 4 g imbir suszony 4 g kolendra 4 g cynamon 4 g goździki 3 g jałowiec 10 szt. ziele angielskie 10 szt. cukier wanilinowy 32 g Zacieranie: 100°C -> 10min - kleikowanie płatków 44°C -> 10min (pszeniczny) 53°C -> 10min 63°C -> 30min 72°C -> 50min 76°C -> filtracja Chmielenie 50g Marynka - 60min 30g Simcoe - 10min mech irlandzki 5g i przyprawy - 10min Wybicie 23l 17,2°Blg. Zadane uwodnionymi drożdżami T-58. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted September 14, 2011 Author Share Posted September 14, 2011 #25 przelane na cichą - zeszło do 1.5 Blg - mimo tak mocnego odfermentowania sporo w nim smaków, zapowiada się bardzo obiecująco Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted September 21, 2011 Author Share Posted September 21, 2011 #26 przelane na cichą - zeszło do 4.5°Blg - liczyłem na więcej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted September 23, 2011 Author Share Posted September 23, 2011 #25 zabutelkowane - 200g cukru na 28l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted October 3, 2011 Author Share Posted October 3, 2011 #26 zabutelkowane - 1,5 l rezerwy na 23l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted October 11, 2011 Author Share Posted October 11, 2011 (edited) 2011-10-10 Warka 27: Kolsch "poWyborcze" Pilzneński (Optima) 3,6 kg Monachijski I 0,4 kg Pszeniczny jasny 0,4 kg Marynka szyszki 60g na 70 min Styrian Golding 20 g na 15 min Zacieranie: 53°C -> 10min 63°C -> 45min 72°C -> 25min 76°C -> filtracja Wybicie 25l 12,5°Blg. (1,5l jako rezerwa) Napowietrzone i zadane pół saszetki S-33. Edited October 21, 2011 by Stonerek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted October 20, 2011 Author Share Posted October 20, 2011 (edited) Warka 28: "Red Wind" czyli przeciąg w magazynie W ramach przygotowania do sezonu lagerowego magazyn wymagał przewietrzenia. I tak oto powstała dość przypadkowa warka: Pilzneński (Optima) 3,53 kg Monachijski I 0,59 kg Monachijski II 0,42 kg Melanoidynowy 80 0,59 kg Special B 400 0,25 kg Czekoladowy 900 0,05 kg Marynka szyszki 60g na 60 min Simcoe 30 g na 15 min Zacieranie: 53°C -> 10min 63°C -> 45min 72°C -> 25min 76°C -> filtracja Otrzymałem ok. 30l brzeczki 11°Blg. Niestety gaz się skończył nagle i niespodziewanie więc rano trzeba będzie wstać wcześniej i jechać na stację. c.d.n. Edited October 20, 2011 by Stonerek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted October 21, 2011 Author Share Posted October 21, 2011 c.d. warki #28: Ostatecznie wybicie wyszło 29l 12,8°Blg. 1,5l na rezerwę a reszta napowietrzona i zadana gęstwą S-33 po kolschu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted October 29, 2011 Author Share Posted October 29, 2011 #28 - Red Wind - przelane na cichą. Jest bardziej czekoladowe niż bursztynowe ale i tak smaczne #27 - poWyborcze - zabutelkowane z 1.5l rezerwy i 40g cukru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted November 14, 2011 Author Share Posted November 14, 2011 #28 - zabutelkowane z 1.5l rezerwy i 60g cukru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted December 11, 2011 Author Share Posted December 11, 2011 (edited) Inauguracja sezonu lagerowego (2011-12-10): Warka 29: Premium American Lager "Cztery ręce" Pilzneński (Optima) 4 kg Carahell 0,20 kg ryż 1 kg Marynka (szyszki) 35g - 60 min Northern Brewer 25g - 10 min drożdże Zymoferm Z006 Pilsener Urquell Zacieranie infuzyjne: 100°C-> 60min - kleikowanie ześrutowanego ryżu 53°C -> 10min 63°C -> 50min 72°C -> 20min 76°C -> filtracja wybicie 30l 12°Blg. starter drożdżowy - 24h - 0.7 l brzeczki 25l poszło do fermentora reszta na rezerwę i startery. Edited December 11, 2011 by Stonerek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted December 11, 2011 Author Share Posted December 11, 2011 Warka 30: Marcowe "Fix You" Pilzneński (Optima) 1,5 kg Monachijski I 1,5 kg Wiedeński 1,7 kg Carahell 0,3 kg Special B 400 0,2 kg Marynka (szyszki) 30g - 60 min Saaz 30g - 10 min drożdże Zymoferm Z013 "Breslauer Brauner Schöps" Zacieranie: 53°C -> 10min 63°C -> 30min 72°C -> 40min 76°C -> filtracja wybicie 25,5l 14°Blg. starter drożdżowy - 24h - 1 l brzeczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted December 12, 2011 Author Share Posted December 12, 2011 Warka 31: Pils "Nie ma nieba" Pilzneński (Optima) 4 kg Monachijski I 0,40 kg Zakwaszający 0,10 kg Marynka (szyszki) 60g - 50 min Saaz 40g - 10 min drożdże Zymoferm Z006 Pilsener Urquell Zacieranie infuzyjne: 53°C -> 10min 63°C -> 50min 72°C -> 10min 76°C -> filtracja wybicie 25l 12°Blg. starter drożdżowy - 12h - 0.5 l brzeczki plus piana z warki #29 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted December 14, 2011 Author Share Posted December 14, 2011 Warka 32: Gryczane "Maciejowe" Pilzneński (Optima) 2,00 kg Caracrystal 120 0,30 kg Coffee Light 250 0,30 kg Czekoladowy 900 0,10 kg Carafa III 0,10 kg Zakwaszający 0,10 kg kasza gryczana 1,00 kg Marynka (szyszki) 30g - 60 min Lubelski 20g - 10 min drożdże Zymoferm Z013 "Breslauer Brauner Schöps" Zacieranie: 100°C->60min - kleikowanie kaszy 53°C -> 10min 63°C -> 25min 72°C -> 45min dodanie namoczonych słodów palonych 78°C -> filtracja wybicie 27l 13°Blg. starter drożdżowy - 12h - 0.5 l brzeczki plus piana z warki #30 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted December 16, 2011 Author Share Posted December 16, 2011 (edited) Warka 33: 8 zbóż "Angielska pogoda" Pilzneński CM 2,00 kg Monachijski I 0,20 kg Pszeniczny jasny 0,30 kg Żytni 0,40 kg Carawheat 0,10 kg Melanoidynowy 80 0,20 kg Zakwaszający 0,10 kg płatki owsiane 0,30 kg ryż 0,30 kg kaszka kukurydziana 0,30 kg proso 0,30 kg kasza gryczana 0,30 kg Challenger szyszki 40g - 60 min Fuggles szyszki 30g - 10 min drożdże S-33 Zacieranie: 100°C -> 60min - kleikowanie kasz 53°C -> 10min 63°C -> 30min 72°C -> 60min 76°C -> filtracja Wybicie 26l 12°Blg. Edited December 16, 2011 by Stonerek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted December 27, 2011 Author Share Posted December 27, 2011 #29 przelane na cichą - zeszło do 2.5°Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted December 28, 2011 Author Share Posted December 28, 2011 #33 przelane na cichą - zeszło do 4°Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted December 28, 2011 Author Share Posted December 28, 2011 #30 przelane na cichą - zeszło do 3,5°Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted December 30, 2011 Author Share Posted December 30, 2011 #32 przelane na cichą - zeszło do 3°Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted January 2, 2012 Author Share Posted January 2, 2012 #31 przelane na cichą - zeszło do 2°Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted January 2, 2012 Author Share Posted January 2, 2012 Warka 34: Tmave "5 km" 2012-01-02 Pilzneński CM 2.0 kg Monachijski II 2.5 kg Caramunich II 0.5 kg Czekoladowy 900 0.10 kg Chinook 20g - 40 min Saaz 30g - 10 min drożdże Zymoferm Z013 "Breslauer Brauner Schöps" - gęstwa 2 zbiór Zacieranie: 50°C -> 30min 62°C -> 30min 72°C -> 30min 78°C -> filtracja Wybicie 25l 13°Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stonerek Posted January 5, 2012 Author Share Posted January 5, 2012 Warka 35: 8 zbóż "Wiosenne" Pilzneński CM 1,00 kg Monachijski I 1,00 kg Pszeniczny jasny 0,40 kg Żytni 0,40 kg Caramunich II 0,20 kg Melanoidynowy 80 0,20 kg Zakwaszający 0,10 kg płatki owsiane 0,30 kg ryż 0,30 kg kaszka kukurydziana 0,30 kg proso 0,30 kg kasza gryczana 0,30 kg Marynka szyszki 30g - 60 min Lubelski 30g - 10 min drożdże S-33 Zacieranie: 100°C -> 60min - kleikowanie kasz 53°C -> 10min 63°C -> 30min 72°C -> 60min 76°C -> filtracja Wybicie 28l 12°Blg. 25l do fermentora reszta na rezerwę. w międzyczasie #33 - zabutelkowane z 160g cukru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.