Skocz do zawartości

Browar "Kamienny"


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wiaderka wreszcie dotarły. :D Niestety trochę capią rybami więc trzeba je porządnie zdezynfekować. Na razie zalałem je kretem i poczekam jak się sprawi. I tak w tygodniu raczej nie będzie czasu na warzenie.

 

Do Portera zaplanowałem taki zasyp:

Pilzneński (Optima) 3,50

Monachijski I 2,00

Carahell 0,30

Caraaroma 0,25

Special B 350 0,50

Czekoladowy 900 0,10

Carafa III (barwiący) 0,05

płatki jęczmienne 0,80

 

to chyba maximum jakie wejdzie do mojego gara warzelnego a później da się przefiltrować.

Planuję otrzymać z tego ok. 20 l brzeczki 20,5°Blg.

Zastanawiam się jeszcze czym to chmielić? Do dyspozycji mam: Marynka, Lubelski, Perle, Northern Brewer, Spalt Select.

Lubię raczej mocno chmielone piwa ale z porterem nie mam jeszcze żadnych doświadczeń. Podpowiedzcie coś proszę.

Drożdże to Munich Lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warzenie w weekend niepewne więc zabrałem się do roboty dzisiaj (wczoraj :( 2011-02-08)

Warka 15: Porter Bałtycki "Fourfeeter"

  • Pilzneński (Optima) 3,50 kg
  • Monachijski 2,00 kg
  • Carahell 0,30 kg
  • Caraaroma 0,25 kg
  • Special B 350 0,50 kg
  • Czekoladowy 900 0,10 kg
  • Carafa III 0,05 kg
  • płatki jęczmienne błyskawiczne 0,80 kg
  • Marynka 40g
  • Lubelski 20g
  • drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 3 zbiór

Zacieranie infuzyjne:

53°C -> 10min

63°C -> 50min

72°C -> 30min

76°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 40g Marynka - 60min
  • 20g Lubelski - 10min

Wyszło 18l 20°Blg i ok. 14l popłuczyn, do których dodałem 150g cukru żeby wyszło 10°Blg. Po takiej ekwilibrystyce nie mam pojęcia jaka jest wydajność?

Jak ostygnie rozleję do fermentorów z gęstwą po gryczanym.

 

Wg ProMash: IBU 49; SRM 34

 

Zasyp mógł być o 1-2 kg większy - zmieściło by się do gara i filtratora.

Edytowane przez Stonerek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj postanowiłem popracować nad wydajnością, która do tej pory rewelacyjna nie była (62-67% dla pełnych piw).

Wyszedłem z założenia, że trzeba uderzyć z trzech stron: drobne śrutowanie, dekokcja i cyrkulacja brzeczki w garze zaciernym - czyli solidne machanie łychą :)

 

Na warsztat poszedł lager wiedeński, którego już w tym sezonie warzyłem - również dekokcyjnie (warka #9). Zasyp był ciut mniejszy, słody śrutowane w sklepie a wydajność wyszła 62%.

Zmodyfikowałem nieco skład, żeby troszkę go przyciemnić i zdecydowanie zmniejszyłem goryczkę, żeby zmieścić się w ramach stylu (może się odważę i wyślę na konkurs :rolleyes: )

 

Warka 16: Lager Wiedeński "Vanderlyle"

  • Wiedeński 4 kg
  • Monachijski I 0.50 kg
  • Carahell 0.25 kg
  • Special B 350 0.25 kg
  • Zakwaszający 0.10 kg
  • Northern Brewer 20g
  • Perle 30g
  • drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 3 zbiór

Zacieranie:

53°C - wsypane słody i od razu 1/3 do dekokcji

Dekokt 1: -> 62°C - 15min, 72°C - 15min, gotowanie 10min zawrócenie dekoktu i mam 62°C po 20min kolejna dekokcja

Dekokt 2: -> 72°C - 10min, gotowanie 20min, zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73°C

73°C -> 71°C - 30min

71°C -> 76°C

76°C - 15min

 

Wysładzanie do 31,5l (12°Blg )

2l odebrałem na rezerwę.

Brzeczka pomimo sporej ilości mąki w zasypie bardzo klarowna - z filtracją też kłopotów nie było (używam sralnej rurki)

 

Chmielenie

  • 20g Northern Brewer - 60min
  • 30g Perle - 10min
  • mech irlandzki 4g - 15min

Wybicie 28l 13°Blg co daje jeżeli dobrze liczę 75% (nie licząc rezerwy).

 

Wnioski: drobno śrutować bo warto i zbudować mieszadło bo machanie łychą męczy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 17: Tmave "Night with PJ"

  • Pilzneński (Optima) 1,80 kg
  • Monachijski II 1.80 kg
  • Melanoidynowy 80 0.50 kg
  • Coffee Light 0.20 kg
  • Czekoladowy 900 0.10 kg
  • Carafa III 0.10 kg
  • Zakwaszający 0.10 kg
  • Northern Brewer 20g
  • Spalt Select 15g
  • Perle 5g
  • drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 3 zbiór

Zacieranie infuzyjne:

53°C -> 10min

63°C -> 20min

72°C -> 50min

76°C -> filtracja

 

Filtracja i wysładzanie bardzo oporne - chyba przegiąłem ze śrutowaniem na na mąkę.

 

Chmielenie

  • 20g Northern Brewer - 50min
  • 15g Spalt - 10min
  • 5g Perle - 0min
  • mech irlandzki 4g - 15min

Wybicie 25l 12°Blg co daje 68% wydajności. Jednak brak dekokcji to niższa wydajność :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajszy (2011-03-07) urobek na zakończenie sezonu lagerowego:

Warka 18: 8 zbóż "Octopus"

  • Pilzneński (Optima) 4,00 kg
  • Monachijski I 0,50 kg
  • Monachijski II 0,20 kg
  • Carapils 0,10 kg
  • Pszeniczny jasny 0,60 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • płatki owsiane 0,40 kg
  • płatki ryżowe 0,40 kg
  • płatki żytnie 0,40 kg
  • kaszka kukurydziana 0,40 kg
  • kaszka jaglana 0,35 kg
  • kasza gryczana 0,35 kg
  • Marynka szyszki 50g
  • Spalt Select 50g

Wg ProMash: IBU 33; SRM 4,5

 

Zacieranie infuzyjne:

100°C -> 40min - kleikowanie kasz

53°C -> 10min

63°C -> 25min

72°C -> 60min

76°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 50g Marynka - 60min
  • 50g Spalt Select - 10min
  • mech irlandzki 8g - 15min

Wybicie 37l 12,5°Blg.

Rozlałem do dwóch fermentorów. Do jednego zadałem Munich Lager a do drugiego Bohemian - jest okazja porównania różnic smakowych (jeżeli takie wystąpią).

 

#17 - Tmave - zeszło do 3°Blg. Przelane na cichą.

 

Do rozlania ok. 120l piwa a butelki wyszły :) I co tu robić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2011-03-19

Warka 19: Premium American Lager "Jelonek"

  • Pilzneński (Optima) 5 kg
  • Monachijski 1 kg
  • Carahell 0,50 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • kasza jaglana 0,70 kg
  • kaszka kukurydziana 0,40 kg
  • Marynka szyszki 60g na 60 min
  • Citra 50g na 10min
  • mech irlandzki 8g

Zacieranie infuzyjne:

100°C -> 45min - kleikowanie kaszki

53°C -> 10min

63°C -> 45min

72°C -> 40min

76°C -> filtracja

 

Wybicie 42l 12,5°Blg.

Rozlałem do dwóch fermentorów. Do jednego zadałem Munich a do drugiego Bohemian Lager.

Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego

 

Po wysłodzeniu a przed chmieleniem zrobiłem sobie przerwę i udałem się na koncert ;) i stąd nazwa...

Pogo przy Paganinim - bezcenne :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

No to koniec tego lenistwa...

Sezon lagerowy był na tyle udany, że piwniczka pustoszeje błyskawicznie - znaczy się chyba gościom smakuje :smilies:

Aby nie obudzić się z ręką w nocniku (suchym...) trzeba się do roboty zabrać.

Surowce dojechały, plany porobione, butelki przyszykowane, zapał jest.

 

Na początek pszenica:

2011-06-10

Warka 20: Hefe-Weizen "Męskie granie"

 

  • Pilzneński (Optima) 1,8 kg
  • Pszeniczny jasny 2,1 kg
  • Carawheat 0,1 kg
  • Zakwaszający 0,1 kg
  • Marynka szyszki 35g na 60 min

 

Zacieranie:

45°C -> 15min

53°C -> 15min

63°C -> 40min

72°C -> 40min

76°C -> filtracja

 

Wybicie 24l 12,5°Blg. (1,5l jako rezerwa)

Napowietrzone i zadane starterem Wyeast 3068 Weihenstephan Wheat.

Edytowane przez Stonerek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2011-06-12

Warka 21: Hefe-Weizen "Replay"

 

Powtórka z warki #20.

Zmniejszyłem tylko ilość chmielu - Marynka szyszki 30g

Wybicie 21l 13,5°Blg. (1,5l jako rezerwa)

 

Zebrałem sporo piany i zrobiłem szybki starter.

Fermentacja będzie w temp ok.19-20°C, poprzednia fermentuje ok. 24°C. Zobaczymy jaka będzie różnica w aromatach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2011-06-13

Warka 22: Dunkelweizen "Pomroczność jasna"

  • Pilzneński (Optima) 1 kg
  • Monachijski II 1 kg
  • Pszeniczny jasny 1,2 kg
  • Pszeniczny ciemny 1 kg
  • Carawheat 0,2 kg
  • Pszeniczny czekoladowy 0,1 kg
  • Perle 20g na 60 min

Zacieranie:

45°C -> 15min

53°C -> 15min

63°C -> 30min

72°C -> 40min

76°C -> filtracja

 

Wybicie 22l 13,5°Blg. (1,5l jako rezerwa)

Napowietrzone i zadane pianą z warki #21.

Edytowane przez Stonerek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2011-06-21

Warka 23: Gryczane Ale Ciemne "Ponury kosiarz"

  • Pilzneński (Optima) 4 kg
  • Special B 400 0,3kg
  • Carafa III 0,15 kg
  • Zakwaszający 0,05 kg
  • kasza gryczana prażona 1 kg
  • Simcoe 20g na 60 min
  • Simcoe 20g na 30 min
  • Cascade 25g na 10 min
  • mech irlandzki 10g na 15 min

Zacieranie:

100°C -> 40min - kleikowanie kaszy

53°C -> 10min

63°C -> 30min

72°C -> 45min

76°C -> filtracja

 

Wybicie 25l 14°Blg. (1,5l jako rezerwa)

Napowietrzone i zadane starterem 1318 London Ale III (dzięki bimbelt :D ).

 

#20 zabutelkowane - 1,4l rezerwy i 40g cukru

#22 przelane na cichą - zeszło do 3.5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.