Jump to content
Sign in to follow this  
Stonerek

Browar "Kamienny"

Recommended Posts

Zbliża się koniec roku - pora na podsumowanie dotychczasowej działalności piwowarskiej.

 

To nowe hobby okazało się bardzo wdzięcznym zajęciem a konsumpcja "owoców" własnej wytwórczości podnosi samoocenę i prestiż u kolegów. Plan był taki, żeby raz w miesiącu uwarzyć ze 20 l piwka - czyli tyle ile mniej więcej miesięczne zapotrzebowanie piwowara.

Jednak kumple szybko wyniuchali co się święci (warzy) i okazali się bardzo pomocni w ocenie organoleptycznej produktu finalnego ;) oraz w dostarczaniu pustych butelek (mogli by je jeszcze umyć łobuzy...). Tak więc w przyszłym roku trzeba zwiększyć wydajność.

No i doszedłem do wniosku, że trzeba zacząć notować - może uda się uwarzyć coś co wartało by powtórzyć a pamięć już nie ta.

 

Pierwsze dwie warki to konserwy więc nie warto o nich pisać ale smakiem zachęciły mnie do dalszych starań.

Zastosowanie znalazł więc stary 33l gar (z napisem na dnie "CCCP") i zaczęły się eksperymenty z zacieraniem. Na początek zestawy z BA: IPA, Pszenica i Koelsch. Szczególnie IPA przypadło mi do gustu - to będzie w moim browarze częsty gość.

Bardzo przyjemnie jest odkrywać nowe smaki i aromaty, zwłaszcza jak się samemu je tworzy. Nieocenioną pomocą okazało się to Forum. Wasze doświadczenie i wiedza bardzo pomogły w początkowo częstych chwilach niepewności. Dalej zresztą pomagają. Wasze zdrowie. :)

 

Następnym krokiem były już samodzielnie wynajdowane i komponowane receptury. Gdy jesienna temperatura spadła do poziomu odpowiedniego dla dolnej fermentacji przyszedł czas lagerów. Zakupiłem płynne drożdże Wyeast Bohemian Lager i 25kg ześrutowanych słodów. A co z tego wynikło będę dalej opisywał w tym wątku.;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niech zgadnę.

"Daj kilka butelek, te piwo jest takie dobre", albo "ja przynoszę puste, a wynoszę pełne, ok?" i tym podobne. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurs wymiany pustych do pełnych ustaliłem na 5:1 więc przynajmniej mam teraz zapas na kilka warek...;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 6: Pils Bohemski "Zimne nóżki" 2010-10-10

 

  • pilzneński 4 kg
  • monachijski 0.6 kg
  • Marynka 50g granulat
  • Saaz 40g granulat
  • Marynka ok. 10g szyszki z własnego chmielnika - całość pierwszego zbioru z dwóch sztobrów, które owocowały
  • drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager

 

Zacieranie:

53°C - wsypane słody i od razu 1/3 do dekokcji

Dekokt 1: -> 62°C - 15min, 72°C-15min, gotowanie 10min zawrócenie dekoktu i mam 62°C po 20min kolejna dekokcja

Dekokt 2: ->72°C - 10min, gotowanie 20min, zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73°C

73°C -> 71°C - 30min

72°C -> 76°C

76°C - 15min

 

Chmielenie:

  • 30g Marynki - 60 min
  • 30g Marynki 30 min
  • Saaz 25 min
  • mech irlandzki 5g - 15min

 

wyszło 27l 11.5°Blg

 

Fermentacja:

  • burzliwa - 17 dni ok. 10°C plus 1 doba 14°C
  • cicha - 23 dni ok. 8°C

 

Klarowane 3.5g żelatyny na 3 ostatnie dni.

Gęstość spadła do 2°Blg

Zabutelkowane 25l z 190g glukozy.

 

Było sporo stresu z tą warką. Pierwszy lager, pierwsze odmierzanie słodów, pierwsze drożdże płynne i starter, pierwsza dekokcja.

Podstawowym błędem było zbyt późne przygotowanie drożdży - saszetka napęczniała dopiero po 3 dniach i jeszcze 1 dzień na przygotowanie startera; skutkiem tego zimna brzeczka czekała 24h na zadanie drożdży. Fermentacja ruszała bardzo powoli więc zrobiłem test na piekarskich co mnie trochę uspokoiło (zeszło w 48h do 1.5°Blg ). Na szczęście obyło się bez infekcji.

Kolejny błąd - za mocno wysładzałem i wyszło za rzadkie - trzeba było odparować przez dodatkowe 1.5h.

 

Pomimo tych przeciwności piwko wyszło bardzo smaczne - właśnie rozpocząłem konsumpcję;)

Smak bardzo zbliżony do zakładanego, tylko gazu i piany jeszcze mało ale butelki stoją w temp zbliżonej do 0 więc to nie dziwi. Z tą dekokcją jednak sporo roboty, jednak chyba warto. Dla porównania zrobię w tym sezonie podobną warkę ale infuzyjnie.

Edited by Stonerek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 7: Koźlak "Ciemna strona mocy" 2010-10-29

 

  • Pilzneński 2.5 kg
  • Monachijski 3.75 kg
  • Carahell 1 kg
  • Cararoma 0.3 kg
  • Marynka 40g granulat
  • Lubelski 15g granulat
  • drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa 1 zbiór

Zacieranie

63°C -> 10min

Dekokt 1: ->72°C - 15min, gotowanie 15min, zawrócenie dekoktu

72°C -> 40min

76°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 50g Marynki - 60min
  • 15g Lubelski - 15min
  • mech irlandzki 5g - 15min

wyszło 23l 17.5°Blg

Litr brzeczki odjęty do startera

Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego

 

Fermentacja

  • burzliwa - 20 dni 8-10°C
  • cicha 13 dni 5°C

Gęstość spadła do 4.5°Blg

Zabutelkowane 20.5l z 145g glukozy.

 

Piwo wyszło bardzo klarowne o głębokim brązowym kolorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 8: Bohemian Dunkel "Straż nocna" 2010-11-21

  • Pilzneński 2.4 kg
  • Monachijski II 3 kg
  • Caramunich II 0.6 kg
  • Carafa I 0.07 kg
  • Saaz 75g
  • drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa 2 zbiór

Zacieranie infuzyjne:

50°C -> 30min

62°C -> 30min

72°C -> 30min

78°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 40g Saaz - 40min
  • 35g Saaz - 20min
  • mech irlandzki 5g - 15min

wyszło 30l 13°Blg

Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego

Gęstwa bezpośrednio z Koźlaka

 

Fermentacja

  • burzliwa - 9 dni 8-10°C
  • cicha - jeszcze trwa 2-5°C aktualnie 3°Blg

Zdecydowanie piwo wyszło za jasne - trzeba podwoić ilość Carafy albo dać ciemniejszą (III).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 9: Lager Wiedeński "Egzystencjalne" 2010-12-03

  • Wiedeński 4 kg
  • Monachijski I 0.45 kg
  • Caramunich II 0.40 kg
  • Marynka 45g
  • Lubelski 15g
  • Saaz 5g
  • drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa 1 zbiór

Zacieranie:

53°C - wsypane słody i od razu 1/3 do dekokcji

Dekokt 1: -> 62°C - 15min, 72°C - 15min, gotowanie 10min zawrócenie dekoktu i mam 62°C po 20min kolejna dekokcja

Dekokt 2: ->72°C - 10min, gotowanie 20min, zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73°C

73°C -> 71°C - 30min

72°C -> 76°C

76°C - 15min

 

Chmielenie

  • 45g Marynki - 60min
  • 15g Lubelskiego - 15min
  • 5g Saaz - 15min
  • mech irlandzki 5g - 15min

wyszło 22l 13°Blg

Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego

Starter 100g ekstraktu jasnego na 1 wody - rozruch 24h

Test odfermentował na tych samych drożdżach do 2°Blg w 48h

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekając na kuriera z dostawą taboretu gazowego zastanawiam się nad jubileuszową 10 warką.

Taboret jedzie od środy, więc jak już ten !%$#@!$@%$# kurier się zjawi to zaraz po odebraniu paczki powyrywam mu nogi z d...y i rzucę psom na pożarcie. Jakoś trzeba przecież uspokoić nerwy przed warzeniem...:P

 

Aby uświetnić rocznicę postanowiłem wykonać mały eksperyment smakowy:

  • Bohemian Pilsener 2,50
  • Monachijski I 1,00
  • Carapils 0,40
  • Zakwaszający 0,10
  • kaszka jaglana 0,35

Ciekawe czy taki dodatek będzie miał jakikolwiek wpływ na smak piwa? Jak wpłynie na inne parametry?

Edited by Stonerek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 10: Pils "Jagiełło"

  • Bohemian Pilsener 2,50 kg
  • Monachijski I 1,00 kg
  • Carapils 0,40 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • kaszka jaglana 0,35 kg
  • Marynka 45g
  • Lubelski 30g
  • drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa 2 zbiór

Zacieranie infuzyjne:

100°C -> 30min - kleikowanie kaszki

53°C -> 10min

63°C -> 40min

72°C -> 20min

78°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 45g Marynki - 60min
  • 30g Lubelskiego - 15min
  • mech irlandzki 5g - 15min

wyszło 21l 12°Blg - liczyłem na większą wydajność.

Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego

Gęstwa bezpośrednio z #9

 

 

Nowy taboret gazowy sprawdził się znakomicie :lol: nareszcie chmielenie przebiega w sensownym czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 11: Marcowe "Noworoczne"

  • Bohemian Pilsener 2,0 kg
  • Monachijski I 1,6 kg
  • Wiedeński 1,0 kg
  • Carahell 0,4 kg
  • Caraaroma 0,1 kg
  • Zakwaszający 0,1 kg
  • Lubelski 30g
  • Saaz 20g
  • drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 1 zbiór (sziszi - dziękuję za drożdże)

Zacieranie:

53°C - wsypane słody i od razu 1/3 do dekokcji

Dekokt 1: -> 62°C - 15min, 72°C - 15min, gotowanie 10min zawrócenie dekoktu i mam 62°C po 20min kolejna dekokcja

Dekokt 2: ->72°C - 10min, gotowanie 20min, zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73°C

73°C -> 71°C - 40min

72°C -> 76°C

76°C - 15min

 

Chmielenie

  • Lubelski w 30' gotowania
  • Saaz w 45' gotowania
  • mech irlandzki 5g w 45'

wyszło 26l 13,5°Blg

Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego

Starter 100g ekstraktu jasnego na 1 wody - rozruch 36h

Edited by Stonerek

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 zabutelkowane 160g glukozy na 21l - zapowiada się bardzo obiecująco :)

#10 przelane na cichą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vienna Lager (#9) wyszedł krystalicznie przejrzysty - było zimno i na ostatnie 48h dodałem żelatyny.

Na wszelki wypadek dodałem 4 ml świeżej gęstwy. Mam nadzieję, że to wystarczy i się nagazuje...

 

Jeżeli dodajecie drożdże przed butelkowaniem to ile?

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 stało w temp ok. 16°C i elegancko się nagazowało. Piękny bursztynowy kolor i rewelacyjny aromat. Goryczka trochę za intensywna ale chyba za kilka tygodni się jeszcze ułoży. Zdecydowanie moje najlepsze piwo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wczoraj:

#10 zabutelkowane 150g glukozy na 19l

#11 przelane na cichą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki pomocy kretu, który pożyczył swój śrutownik (piwowarzy to jednak życzliwy naród... :P ) - surowiec na piątkowe warzenie przygotowany. Będzie gryczane. Trzeba tylko jeszcze dopracować recepturę. Poprzeglądam Wasze zapiski z warzenia i coś się stworzy.

Zastanawiam się nad proporcją gryki do słodów. Nie piłem jeszcze gryczanego i tak naprawdę nie wiem czego się spodziewać? Jak mocno aromaty i smaki z gryczanego ziarna wpływają na gotowe piwo? Może ktoś warzył w kilku różnych proporcjach i potrafi ocenić te zależności? Podpowiedzcie coś proszę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

0.4kg kaszy palonej - "gryczaność" słabo wyczuwalna

0.8kg kaszy palonej - wyczuwalne wyraźnie

 

Obydwa moje wyszły przechmielone, zbyt goryczkowe. Ok. 20 IBU to chyba dobry poziom, Jejski takie robił ostatnio. Następne zrobię dużo prostsze i z płatków, a nie z kaszy, bo z kaszą jest za dużo zachodu, 1.2kg płatków powinno dać zdecydowanie gryczany charakter.

 

Za to niedawno próbowałem piwo Mimazego z białą kaszą gryczaną (niepaloną) - i było zaskakująco odświeżające, takie rześkie. Poszukaj w jego zapiskach, bo było dość... niezwykłe. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 12: Gryczane "Czarna Inez"

  • Bohemian Pilsener 1,40 kg
  • Pilzneński (Optima) 2,60 kg
  • Caraaroma 0,30 kg
  • Carafa I 0,17 kg
  • Carafa III 0,10 kg
  • Zakwaszający 0,05 kg
  • kasza gryczana 0,90 kg
  • Marynka 35g
  • Lubelski 20g
  • drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 2 zbiór

Zacieranie infuzyjne:

100°C -> 40min - kleikowanie kaszy (z 0.35kg słodu pilzneńskiego

53°C -> 10min

63°C -> 25min

72°C -> 45min

dodanie namoczonych słodów palonych

78°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 35g Marynki - 60min
  • 20g Lubelskiego - 10min

wyszło 25,5l 13,5°Blg.

Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego

drożdże rozruszane 12h przez 0.5 l świeżej brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotowałeś tę kaszę razem ze słodem przez 40 min? W takim razie po co ten słód, powyżej 78°C nie działają żadne enzymy.

Wg mnie lepszym rozwiązaniem było przetrzymanie kaszy ze słodem w ok 63°C przez pół godziny a potem podgrzanie do 80°C .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie nie opisałem dokładnie tego procesu:

- 20 min w temp 72°C

- 20 min gotowania

Edited by Stonerek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka bardzo ciemna i klarowna - "gryczaność" w aromacie i smaku bardzo delikatna. Ciekawe jak się to rozwinie po fermentacji, która właśnie ruszyła.

Mam nadzieję, że udało mi się zatrzeć z wyeksponowaniem słodowości ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 13: Pils Niemiecki "Sehr traurig Helmut"

  • Pilzneński (Optima) 4,50 kg
  • Carapils 0,30 kg
  • Carahell I 0,10 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • Northern Brewer 30g
  • Hallertau Spalt Select 20g
  • drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 2 zbiór

Zacieranie infuzyjne:

53°C -> 10min

63°C -> 45min

72°C -> 25min

76°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 30g Northern Brewer - 60min
  • 20g Hallertau Spalt Select - 10min

wyszło 25l 12°Blg.

Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego

drożdże rozruszane 12h przez 0.5 l świeżej brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 14: Premium American Lager "Sztywny PAL Azji"

  • Pilzneński (Optima) 3,80 kg
  • Carapils 0,20 kg
  • Zakwaszający 0,10 kg
  • kaszka kukurydziana 0,80 kg
  • Perle 50g
  • drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager - gęstwa 3 zbiór

Zacieranie infuzyjne:

100°C -> 60min - kleikowanie kaszki

53°C -> 10min

63°C -> 45min

72°C -> 30min

76°C -> filtracja

 

Chmielenie

  • 30g Perle - 60min
  • 10g Perle - 15min
  • 10g Perle - 0min
  • mech irlandzki 4g - 15min

wyszło 25l 12,5°Blg.

Napowietrzanie przy pomocy miksera kuchennego

drożdże rozruszane 12h przez 0.5 l świeżej brzeczki

 

Planowałem chmielić na aromat Lubelskim ale po otwarciu opakowania Perle ten zapach mnie urzekł - mam nadzieję, że coś z tego zostanie w gotowym piwie :okey:

 

Wg ProMash: IBU 32; SRM 2,7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem zamiar dzisiaj zmierzyć się z "bestią" i uwarzyć Portera bałtyckiego. No i lipa bo wiadra z allegro nie dotarły :smilies: a wszystkie posiadane w robocie.

Słody ześrutowane czekają, drożdże w gryczanym zdychają z głodu (zeszło do 3°Blg ), piwowar gotowy do pracy a tu taki niefart...

No i co teraz? Telewizję mam kurczę oglądać czy co? Piątkowy wieczór bez warzenia to jak noc poślubna bez panny młodej. Nic to - trza wyciągnąć gitarę i zagrać coś smutnego...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.