Jump to content
Sign in to follow this  
DeeCann

Małe doświadczenie z pianą fermentatora

Recommended Posts

Witam

 

Swego czasy był temat odnośnie tego czy piana na powierzchni ma drożdże czy nie.

Zrobiłem mała warke ( 0,5l ) z suchego ekstraktu i władowałem do niej "pianę" w Wyeastow 3068.

 

Efekt po godzinie:

http://tinypic.com/r/rbm70i/7

 

pozdrawiam

Edited by DeeCann

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bez wątpienia też mi się tak wydaje.

Od dzisiaj będę zbierał gęstwę z góry i dołu i porównam jak one kondycyjnie stoją przy zadawaniu do kolejnych warek.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

W pianie zawsze przecież są drożdże. Poznać je można po kolorze.

Jeśli zdekantujesz brzeczkę po warzeniu i napowietrzysz to masz pianę z tej brzeczki (białko). Po zadaniu drożdzami będziesz miał już z drożdżami. Górniaki po przefermentowaniu pozostają u góry (nie które opadają) a dolniaki zaś opadają na dno. Różne drożdże różnie się do tego mają.

Jeśli robisz eksperyment to podlicz również ilość drożdży na ilość brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli zdekantujesz brzeczkę po warzeniu i napowietrzysz to masz pianę z tej brzeczki (białko). Po zadaniu drożdzami będziesz miał już z drożdżami. Górniaki po przefermentowaniu pozostają u góry (nie które opadają) a dolniaki zaś opadają na dno. Różne drożdże różnie się do tego mają.

Piana (bardziej nazwałbym to kożuchem), to w zasadzie to co po niej zostało bo piana opadła jakieś 4 dni temu. Warstwa kożucha to jakiesś 3 cm, 6 dzień burzliwej.

No to teraz pytanie teoretyka: czemu przy górniakach zbiera się gęstwę z dna skoro nad brzeczką mamy zdrowe drożdże i nie ma problemu z ich "przemywaniem" bo defacto nie zbieramy ich razem z brzeczką ?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że drożdże normalnie opadają i znajdują się na dole, a po powierzchni ostaje cieniutki kożuszek.

Ja zawsze wpierw przelewam na cichą i wtedy kożuszek ostaje na ściankach i widać że cienki jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana z piw fermentowanych drożdżami górnej fermentacji ma według moich obserwacji potężną moc - zadane nią piwo startuje w kilka godzin. Ciekawy jestem, czy tak samo dobrze sprawiła by sie piana z dolnej fermentacji (nigdy nie warzyłem dolniaków). Może ktoś próbował zaszczepiać dolniaka pianą i opisze rezultaty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że przy drożdżach S-23, tej piany byłoby za mało żeby zaszczepić całą warkę, bo przecież dla piw dolnej fermentacji drożdży musi być więcej. Z innymi drożdżami lagerowymi nie mam doświadczeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana lub kożuch (jak zwał tak zwał) to potęga, fermentacja naprawdę szybko startuje po zadaniu brzeczki czymś takim. Używam Wyeastów 1318 i pierwsze bulgotanie w rurce zaczęło się już w 2h po zadaniu. Jak korzystałem z suchych to ten sam efekt następował dopiero po 6-7h od zadania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże zebrane z piany są młodsze, zdrowsze i lepiej rozruszane. Sam zaszczepiłem w ten sposób parę warek w tym sezonie, zawsze fermentacja przebiegała bardzo dobrze.

 

Obawiam się tylko o czystośc takiego procesu, złapałem chyba ze dwie małe infekcje w ten sposób, ale to było w okresie letnio/jesiennym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobne odczucia. Parę razy tak robiłem, szczególnie w pszeniczniakach na 3068. Piwa wychodziły ok, ale ostatnie zadanie w taki sposób w połączeniu z długim lagiem spowodowało powstanie apteki w moim Pale Ale... Nie mam dowodów, że to o to chodziło, ale mam podejrzenia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pozostaje nic innego jak organoleptycznie sprawdzić wyższość i skuteczność tych nad od tych pod :P Ale to już w 2011.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.