Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Mętne marcowe

Recommended Posts

To już druga warka która wyszła mi mętna... czy raczej "zamglona" czyli mętność jest nieopadająca.

Mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza ale poprzednie warki wychodziły krystalicznie czyste bez żadnych specjalnych zabiegów i zastanawiam się o co chodzi.

Marcowe nawet wystawiłem na balkon przy -1°C na "cold brake" a jest mętne prawie jak pszeniczne.

 

Ma ktoś jakiś pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może infekcja ? Piszesz, że to druga warka.....

 

jedna po drugiej ? na tym samym sprzęcie lub gęstwie ?

 

By the way jaki to drożdze - może są wyjątkowo słabo flokujące ?

 

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

No kolego napisz coś więcej bo nic innego nie można wywnioskować prócz:

- złego zacierania (może zły odczyt temp.)

- jak źle zatarte to mogła pozostać skrobia - sprawdzałeś wskaźnikiem skrobi?

- może za szybka fermentacja i mąka przeleciała - jak filtrujesz?

- infekcja, a tu może być równie sporo czynników.

Odpisz więc i napisz jak smakuje piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skład:

Pilzneński 4kg

Monachijski 2kg

Amber 0,1kg

 

52°C 10min

63°C 20min

72°C 30min

Odebranie rzadkiego ok 8L, zagotowanie i do gara - 78°C

 

Marynka 30g 60min

Spalt Select szyszki 30g 30min

Spalt Select szyszki 20g 1min

 

Drożdże S-23

 

Filtracja w tempie ok 1-1,5L/min.

 

Piwo w smaku bardzo dobre, piana ok, nagazowanie również, aromat bardziej zbożowo-chlebowy niz chmielowy, piwo w butelkach od 27-11-2010 więc dopiero 2tygodnie w sumie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten dekokt powinien być trochę gotowany 15- 20 minut. ja odbieram zacier trochę gęstszy. W jakiej temp. pobrałeś dekokt i ile było zacieru. Pobiera się mniej więcej 1/3 całości do dekoktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ten dekokt powinien być trochę gotowany 15- 20 minut. ja odbieram zacier trochę gęstszy. W jakiej temp. pobrałeś dekokt i ile było zacieru. Pobiera się mniej więcej 1/3 całości do dekoktu.

Ten dekokt ma za zadanie tylko podnieść temperaturę zacieru do mash-out więc zgodnie z wiki powinien być najrzadszy, gotowałem go ok 10-12min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To w takim razie dłużej trzymaj w przerwie 63°C. 30 minut powinno wystarczyć. Trochę też zależy od słodów jakie masz. Ale jak potrzymasz przerwę 40 minut to też nie będzie źle, a piwo powinno być klarowniejsze.

Jeszcze jest sprawa odfermentowania. Ile czasu trwała burzliwa, jaka była temp. fermentacji, kiedy się zaczęła. Czasami piszą , że burzliwa trwała 14 dni, ale nie piszą, że ruszyła w 3 dniu od zadania drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze jest sprawa odfermentowania. Ile czasu trwała burzliwa, jaka była temp. fermentacji, kiedy się zaczęła. Czasami piszą , że burzliwa trwała 14 dni, ale nie piszą, że ruszyła w 3 dniu od zadania drożdży.

Burzliwa ok. 5 dni z litrowego startera, temp 14-16°C wystartowała już kilka godzin po zadaniu (rano była już piana na "dwa palce") i potem tydzień cichej w temp 8-10°C i dwa dni w -1-0°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temp. trochę wysoka jak na te drożdże. fermentacja burzliwa powinna być w niższej temp. 5 dni to trochę mało. Takie piwa w temp 10-12°C fermentuję ok 14 dni. Potem cicha 5°C znowu 14 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Temp. trochę wysoka jak na te drożdże. fermentacja burzliwa powinna być w niższej temp.

Ja to wiem, ale kto by sie spodziewał takiego ocieplenia w listopadzie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następne piwo na pewno będzie klarowniejsze, ale daj mu więcej czasu. Pośpiech jest złym doradcą przy warzeniu również może coś zepsuć. Wg mnie lepiej kilka dni dłużej fermentować niż za krótko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No najlepiej do zjedz na fermentacji burzliwej na 8°C a max. na 10°C. Na cichej daj piwu się sklarować, odpocząć, te dwa tygodnie z niczego się nie wzieły. Najlepiej przetrzymaj na cichej koło 0°C. I więcej cierpliwości ! Drożdże dopiero co zrobiły gaz z cukru w tych butelkach a jeszcze muszą trochę ochłonąć i opaść.

Cierpliwości życzę.

A czy używasz wskaźnika skrobi po zacieraniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Następne piwo na pewno będzie klarowniejsze, ale daj mu więcej czasu. Pośpiech jest złym doradcą przy warzeniu również może coś zepsuć. Wg mnie lepiej kilka dni dłużej fermentować niż za krótko.

Pośpiechu nie było, po 5dniach burzliwej odfermentowało do 3,5°Blg, potem po tygodniu na cichej do 2,5 więc nie było co trzymać dłużej. Plus dwa dni w -1 i myślałem że będzie idealnie, a tu zonk... ale jest bardzo smaczne więc to nie problem, jedynie zastanawia mnie czego kwestią była ta mętność

Share this post


Link to post
Share on other sites
No najlepiej do zjedz na fermentacji burzliwej na 8°C a max. na 10°C. Na cichej daj piwu się sklarować, odpocząć, te dwa tygodnie z niczego się nie wzieły. Najlepiej przetrzymaj na cichej koło 0°C. I więcej cierpliwości ! Drożdże dopiero co zrobiły gaz z cukru w tych butelkach a jeszcze muszą trochę ochłonąć i opaść.

Cierpliwości życzę.

A czy używasz wskaźnika skrobi po zacieraniu?

tak zrobię w nadchodzącym pilsnerku.

Wskaźnika skrobi zwykle nie używam, ale przy marcowym użyłem ze względu na w sumie krótkie zacieranie i było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.