Jump to content
Sign in to follow this  
DeeCann

Gęstwa wyeast 3068 - mrozić czy nie ?

Recommended Posts

Witam

 

Dzisiaj będę najpewniej zbierał gęstwę z 3068 i tak się zastanawiam co z nią ewentualnie zrobić bo najbliższa pszenica po nowym roku będzie.

Zamrozić całość czy darować sobie i wstawić tylko do lodówki ?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy kiedy będzie to "po nowym roku". :)

Jeśli w styczniu to ja bym przepłukał 2 razy zimną, przegotowaną wodą i wstawił do lodówki a przed warzeniem zrobił porządny starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję, że wytrzeźwieje szybko i w pierwszej połowie stycznia coś się upichci :)

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.

 

Generalnie jeśli chodzi o drożdże do pszeniczniaków, to jest zalecane ich szybkie użycie. Myślę tu o zebranej gęstwie oczywiście. Ponoć z czasem dają mniej smaków banana i goździka. Jednak myślę, że jak chcesz zrobić piwo w pierwszym tygodniu 2011, to nie powinno być tragedii :) Robiłem tak sam, piłem też inne piwa pszeniczne na drożdżach, które stały ok. msc. w lodówce i były ok.

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites

No własnie czytałem odnośnie tych 3068, że w zasadzie 2 tygodnie to takie niby max. Ale czytałem, że w wielu przypadkach po dłuższym czasie ruszały bez problemów.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruszyć, ruszą na pewno. Tylko typowych posmaków możesz mieć trochę mniej, ale ja bym się tym nie przejmował :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej.

 

Generalnie jeśli chodzi o drożdże do pszeniczniaków, to jest zalecane ich szybkie użycie. Myślę tu o zebranej gęstwie oczywiście. Ponoć z czasem dają mniej smaków banana i goździka.

Mniej banana.

Goździki pochodzą od kwasu ferulikowego podczas przerwy w 44°C chyba, że coś pokręciłem. :)

Edited by mareks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Generalnie jeśli chodzi o drożdże do pszeniczniaków' date=' to jest zalecane ich szybkie użycie. Myślę tu o zebranej gęstwie oczywiście. Ponoć z czasem dają mniej smaków banana i goździka.[/quote']

Mniej banana.

Goździki pochodzą od kwasu ferulikowego podczas przerwy w 44°C chyba, że coś pokręciłem. :)

Mało drożdży zadane + temperatura fermentacji ciut wyższa (22°C) -> więcej banana. Tak z mojej obserwacji wynika. Jakbym się tym przejmował, to bym zrobił mały starter na rozruszanie (~0.5l), żeby się mnożyły już po zadaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Generalnie jeśli chodzi o drożdże do pszeniczniaków' date=' to jest zalecane ich szybkie użycie. Myślę tu o zebranej gęstwie oczywiście. Ponoć z czasem dają mniej smaków banana i goździka.[/quote']

Mniej banana.

Goździki pochodzą od kwasu ferulikowego podczas przerwy w 44°C chyba' date=' że coś pokręciłem. :)[/quote']

Mało drożdży zadane + temperatura fermentacji ciut wyższa (22°C) -> więcej banana.

Trza zapamiętać. :)

Edited by mareks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdzić hipotezę i potwierdzić lub odrzucić. Jedna obserwacja to jeszcze nie dowód. :)

Spróbuje z fermentacją w wyższej temp.

Zawsze staram się nie przekraczać 20°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No własnie czytałem odnośnie tych 3068, że w zasadzie 2 tygodnie to takie niby max. Ale czytałem, że w wielu przypadkach po dłuższym czasie ruszały bez problemów.

 

pozdrawiam

Fermentowałem pszeniczne na 3068 po 7 tygodniach leżakowania w lodówce,przemyłem przegotowaną wodą i bez startera do brzeczki.;)

Degustował tą pszenicę rubezhal fakt że była za bardzo z chłodzona i w pierwsze fazie gożdzików nie było ,ale kiedy piwo się ogrzało to gożdziki i banany dały znać o sobie.:beer:

Temperatura serwowania pszenicznych jest wyższa niż LAGERÓW I ALE ,może tu jest kwestia którą należy poruszyć.;)

Na Bawarii do serwowania pszenicznych piw są specjalne dzbanki z ciepłą wodą do których wkłada się szklanicę i podgrzewa piwo.;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na Bawarii do serwowania pszenicznych piw są specjalne dzbanki z ciepłą wodą do których wkłada się szklanicę i podgrzewa piwo.;)

Takie proste, a nie wpadłem na to!

Lodówka mi chłodzi do 5°C, a ja lubię piwo dużo cieplejsze, 12-14*.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.