Jump to content
scooby_brew

Darth Vader - Black IPA (Cascadian Dark Ale)

Recommended Posts

W czym takie fajne etykiety robisz ?:lol:?

Naklejki robię tu: http://www.beerlabelbuilder.com/

1 oz = 28g

2 oz = 56 g

Ah faktycznie zaraz poprawię. Właściwie 2 oz=56.7g, więc wpisze jako "57 g".

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem piwko na podstawie tego przepisu, bez chmielenia na zimno. W takim przypadku proponuję więcej Cascade na aromat, ale piwko jest przednie.

dzięki Scooby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Fidel, mnie też to piwo bardzo smakuje (i kumplom) i ostatnio warzę je najczęściej ze wszystkich moich piw (mam je teraz w kegeratorze).

Na chmielenie na zimno używam 1 oz. Cascade (czasami Citra albo Centennial), ale to wrzucam do kega 19L przed nagazowaniem, więc tak myślę że jeżeli butelkujesz to możesz nawet podwojić ilość chmielu na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już nic nie da rady zrobić, bo już je spijam :beer:

Ale na pewno uwarzę ponownie, bo jest pyszne.

Chmielenia na zimno trochę się boję, na razie dwa razy robiłem i efekt marny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem piwko na podstawie tego przepisu, bez chmielenia na zimno. W takim przypadku proponuję więcej Cascade na aromat, ale piwko jest przednie.

dzięki Scooby.

Witam,

A jakiego słodu uzyłeś zamiast Special Roast??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

A jakiego słodu uzyłeś zamiast Special Roast??

Tu masz moją wersję.

Dałem, zgodnie z sugestią Scoobiego słód Biscuit.

Wczoraj niestety wypiłem ostatnią flaszkę tego piwa, było bardzo, bardzo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze kilka uwag na temat tego stylu:

 

1. Jako słód podstawowy często używa się słodu pils, inne słody używane w tym stylu także są europejskie (np. Carafa II, Weyermann).

 

2. Słody barwiące często dodaje się pod koniec zacierania lub do wysładzania (jak w niemieckich lagerach, co jest mało spotykane w amerykańskich ales).Wydaje mi się, że ten styl powstał z połączenia europejskiego Koźlaka i amerykańskiego IPA.

 

3. Styl ma wiele nazw: Black IPA (BIPA), Dark IPA, Black Ale, Dark Ale, Cascadian Dark Ale (CDA).

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niektórzy puryści językowi wytykają, że słowo "Pale" w kontekście tego piwa jest niewłaściwe - bo piwo jest ciemne a nie jasne. Chyba powinno być CDA lub American Black/Dark Ale.

 

Co do przepisu to ja bym pokombinował z chmielami - obciął bym 45 min dodatek Cascade i przesunąłbym na 5-0 min. Jeśli zależy Ci na IBU to trzebaby tylko dodać więcej chmielu na 60 min. Można by też zmienić chmielenie na zimno - np. 2 oz Cascade i 2 oz Centennial. To ostatnie oczywiście wg swojego smaku chmielowego. Ja lubie potęzne smaki i często teraz używam przynajmniej 4oz do aromatu na 5-0 min oraz 4 oz do chmielenia na zimno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niektórzy puryści językowi wytykają, że słowo "Pale" w kontekście tego piwa jest niewłaściwe - bo piwo jest ciemne a nie jasne. Chyba powinno być CDA lub American Black/Dark Ale.

 

Tak, opisałem tą debatę tutaj 3 lata temu, kiedy w roku 2010 po raz pierwszy uwarzyłem to piwo.

 

 

 

Co do przepisu to ja bym pokombinował z chmielami - obciął bym 45 min dodatek Cascade i przesunąłbym na 5-0 min. Jeśli zależy Ci na IBU to trzebaby tylko dodać więcej chmielu na 60 min. Można by też zmienić chmielenie na zimno - np. 2 oz Cascade i 2 oz Centennial. To ostatnie oczywiście wg swojego smaku chmielowego. Ja lubie potęzne smaki i często teraz używam przynajmniej 4oz do aromatu na 5-0 min oraz 4 oz do chmielenia na zimno

 

Jest chmiel w 15 min i 0 min, ale jak chcesz to możesz jeszcze dołożyć dawkę w 5 min? Co do chmielenia na zimno - to już zależy od piwowara, ja chmielę w kegu to 1 uncja mi starcza, ale ty możesz użyć więcej.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam takie pytanie odnośnie BIPA, ale równie dobrze może odnosić się do innych styli piwnych gdzie fermentacja zachodzi w niższych temperaturach.

Z waszego doświadczenia, czego można oczekiwać gdy przeprowadzimy fermentację w 21-22 C? W przepisach z amerykańskich stron dla piwowarów wszędzie preferowana jest temp ok. 17 C

 

dzięki za odp

Share this post


Link to post
Share on other sites

w wyższych temperaturach powstaje więcej estrów, które nadają piwu różne zapachy/aromaty (owoce, kwiaty, guma balonowa). W zależności od stylu są one pożądane bądź nie. Większości przepisów w których mowa o 17C chodzi, o to, żeby nic nie zaburzało aromatów pochodzących od chmielu i innych składników użytych w recepturze. Jednak to nadal ma być ale, a nie lager.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy wyższa temperatura może podbijać posmaki alkoholowe?

Jeżeli chodzi o temperaturę fermentacji, to nigdy nie stwierdziłem jej wpływu na odczucie alkoholu w gotowym (ułożonym) piwie. Z logicznego punktu widzenia, powinno być odwrotnie, bo w wyższych temperaturach powstaje mniej alkoholu, cześć cukrów drożdże przerabiają na estry.

Za to wyższa temperatura podawania może podbijać te posmaki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki za wyjaśnienie, mam nadzieję, ze ten alkohol się ułoży, bo ten posmak stwierdziłem tydzień po rozlaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

scooby_brew tak patrzę na skład "polskiej wersji" i ilość słodów mi się nie zgadza, nie powinno ich być o połowę mniej, oprócz pilzneńskiego:>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, mi się zgadza funt = 0,454 kg i wszystko wychodzi OK.

 

EDIT: już widzę, w tej drugiej polskiej części Scooby zmniejszył tylko pilzneński, ale w wersji amerykańskiej są kilogramy przecież, i tam jest git.

Na szczęście zrobiłem to piwko poprawnie :P

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

scooby_brew tak patrzę na skład "polskiej wersji" i ilość słodów mi się nie zgadza, nie powinno ich być o połowę mniej, oprócz pilzneńskiego:>

 

 

Racja. Już poprawiłem, sorki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prosiłbym o poradę...

 

Widziałem również wersje Cascadian Dark Ale ze słodem Pale Ale.

 

Można zastąpić w recepturze Pilsa słodem PaleAle? Jaka będzie różnica w smaku?

 

Pozdrawiam

P.S. to mój pierwszy wpis :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czołem

Śmiało możesz zastąpić, nie poczujesz różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.