Jump to content
Sign in to follow this  
trosinski

Dziwny odczyt Blg?

Recommended Posts

Właśnie skończyłem nastawiać moją 1 warke i wszystko szło całkiem dobrze. Wymieszałem Coopersa Draught z ekstraktem słodowym jasnym 1.7kg WES - takie proporcje zasugerowany mi przy kupnie składników na stronie http://www.centrumpiwowarstwa.pl Niestety jedna rzecz która mnie martwi to odczyt Blg. Odmierzam przy sugerowanej temp. 20 stopni, a areometr wskazuje mi ponad 20 stopni Blg :P Przy wlaniu czystej wody odczyt mam nieco ponad 0 stopni, wiec to raczej nie problem z wyskalowaniem. Dodam jeszcze, że przy zanurzaniu aerometru do menzurki, obracam go, żeby nie było pod nim bąbelków powietrza. W czym tkwi problem? Za dużo ekstraktu słodowego WES w brzeczce? No i czym grozi taki wysoki odczyt, oprócz wyższej zawartości alkoholu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ile masz litrów brzeczki ? Drożdże dodawane do brewkita mogą stężenia alkoholu nie wytrzymac i nie odfermentuja .

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że to zdecydowanie za duży odczyt. Ale nie wiem jaka może być przyczyna , ale stawiał bym na błąd odczytu. A drożdże już zadałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja nie mam pojęcia, myślałem , że może się pomylileś w przeliczeniach z OG na Blg, ale w takim wypadku ... Może ktoś bardziej doświadczony coś wymysli , ale moim zdaniem jest to fizycznie niemożliwe żeby było 20 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wręcz niemożliwe, tyle nie wyjdzie z puchy brewkita + 1.7kg ekstraktu WES... Może ze 13-13.5°Blg, ale też nie przy 23l. Coś jest ewidentnie nie halo. Jakiegoś cukru nie dosypałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gotowałeś całe 23 litry? czy wlewałeś puchy od razu do fermentora? może nie wymieszałeś dostatecznie?

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed otwarcie puszek załałem je wrzątkiem, żeby ekstrakt był bardziej płynny. Po otwarciu przełame obie puszki do fermentatora, zalewając je jeszcze ok 1 litrem wrzątku z czajnika, potem już tylko chłodna woda do 23 stopni Celsjusza. Wydaje mi się, że mieszałem dosyć długo. I nic poza ekstraktami i drożdzami nie dodawałem. A jest sens jakbym teraz znowu zlał trochę brzeczki z pojemnika i sprawdził Blg, czy po wsypaniu drożdży już nie powinienem tego robić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym troche poruszał trochę fermentorem , żeby się to wszystko w środku porządnie wymieszało i napowietrzyło , i pobrał próbkę , tylko musisz wszystko co będzie mialo kontakt z brzeczką zdesynfekować. Troche mało wody wlałeś gorącej , i przez to mogło tak wyjść. Pobierałeś próbkę pewnie przez kranik ?

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co radzisz? Wymieszać to jeszcze dokładniej i próbkę pobrać z powierzchni? Warkę skończyłem robić ponad godzinę temu, więc jakoś dużo czasu jeszcze nie minęło...

Edited by trosinski

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to na 100% nie wymieszane do końca :lol: radzę wymieszać , i pobrać z powierzchni, ale jeszcze raz pamiętaj o dezynfekcji , bo teraz najłatwiej o infekcje!

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to idę mieszać dalej :) Mam nadzieję, że to pomoże. Dzięki za rade :lol: Co do desynfekcji to właśnie ja zaczynam :)

 

Wymieszałem to jeszcze raz, wziąłem próbkę z góry i aerometr wykazał mi 13 Blg. Mam nadzieje, że teraz już wszystko ok no i że nie doszło do zakażenia brzeczki. Zrobiłem desynfekcję, ale zawsze jest to ryzyko :/

 

Dzięki jeszcze raz pomoc :):P

Edited by trosinski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może w samym gwincie kranika zebrało się trochę nie wymieszanej brzeczki i do cylindra poszło właśnie o wiele większe stężenie niż tak naprawdę jest w całym pojemniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może w samym gwincie kranika zebrało się trochę nie wymieszanej brzeczki i do cylindra poszło właśnie o wiele większe stężenie niż tak naprawdę jest w całym pojemniku.

Też się nad tym zastanawiałem i całkiem możliwe, że tak właśnie było. Teraz już wiem, że brzeczkę trzeba naprawdę pożądnie wymieszać :lol: No i próbkę pobierać z powierzchni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

To samo z dodawaniem cukru do refermentacji :lol: Zrobiłem zbyt gęsty syrop i nie wymieszałem na tyle dobrze. Po zabutelkowaniu całości zobaczyłem na dnie piękną skorupę syropu cukrowego :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
To samo z dodawaniem cukru do refermentacji :P Zrobiłem zbyt gęsty syrop i nie wymieszałem na tyle dobrze. Po zabutelkowaniu całości zobaczyłem na dnie piękną skorupę syropu cukrowego :)

Ale w tym cały urok bycia żółtodziobem, że uczymy się na własnych błędach :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wróciłem z pracy i zauważyłem, że temperatura brzeczki wynosi 26°C . Obawiam się, że jest to trochę za dużo. Ale nie mogłem znaleść na forum dokładnej informacji w jakich zakres temperatur można uznać za dopuszczający przy 1 fermentacji. Mógłby mi ktoś taki zakres podać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.