Jump to content
Sign in to follow this  
jkot

dziwny czarny osad

Recommended Posts

Witam

Zrobiłem już 2 warki z konserw. Piwka były pyszne i czas juz zacząć prawdziwe warzenie.

Ale nie o tym chciałem.

Pozostawiłem piwko w takim domku gospodarczym gdzie temperatura niewiele sie różni od tej na zewnątrz.

Piwko zamarzło (tzn końcówka piwka jakieś 8 butelek). Dziś piwko jest już w stanie ciekłym ale zauważyłem dziwny czarny osad znajdujący się na osadzie z przerobionego cukru. Czyżby jakies grzybki ?

Prosze o pomoc bo nie wiem co z browarkiem dalej robić czy pić wylewać czy rozdać :)

pozdraiwam

Jacek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym spróbował. Jeśli będzie niedobre to wylej, jeśli OK to pij. Nie rozdawaj za dużo piwa znajomym bo będziesz miał kolejki :P

Jestem zwolennikiem zasady co nawarzyłeś to wypij (no chyba, że wyjdzie straszny kwas). A mrożenie nie zaszkodzi piwu (w sensie zakażenia itp.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Prosze o pomoc bo nie wiem co z browarkiem dalej robić czy pić wylewać czy rozdać :D

Z tego wynika że jak dobre to chcesz wypić a jak nie dobre to wylać lub rozdać :P hehe ciekawe podejście, nie będzie smakowało nie będą chcieli więcej

a tak na serio to otwórz jedną butelkę i spróbuj, jak będzie dobre to śmiało pij, ewentualnie staraj się nie nalać osadu do kulfa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za porady

Otworzę i spróbuję. Tylko z tym laniem bez osadu to bedzie problem. Bo jak piwko otwieram to tyle gazu leci ,że wszystko się pięknie miesza i po wlaniu piwka do kufla nic nie zostaje na dnie :P .....pewnie troche za dużo cukru przy rozlewie....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.