Jump to content
Sign in to follow this  
mirfak

Browarek Paprocański

Recommended Posts

Jak na razie, to wszystko do du...y.

Długi okres oczekiwania na przesyłkę z zestawem startowym, a na dodatek fermentatory popękane.

 

Czym się różni fermentator do ferentacji burzliwej od tego z kranikiem? Nie powinno być jakiegoś otworu w okolicach dna w tym drugim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadro to wiadro. To do rozlewu ma dziurę na kran, to do fermentacji nie ma dziury.

 

Takie wiadra plastikowe z atestem do żywności, szumnie przez nas nazywane "fermentorami", są do kupienia w Castoramie i Leroy Merlin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiadro to wiadro. To do rozlewu ma dziurę na kran, to do fermentacji nie ma dziury.

 

Takie wiadra plastikowe z atestem do żywności, szumnie przez nas nazywane "fermentorami", są do kupienia w Castoramie i Leroy Merlin.

No tak, ale zamówiłem zestaw i dostałęm dwa identyczne wiadra i do tego popękane :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
No tak, ale zamówiłem zestaw i dostałęm dwa identyczne wiadra i do tego popękane :D

Też kiedyś dostałem peknięte wiadro. I najgorsze, że przesyłkę przyjąłem od kuriera, podpisałem, a otworzyłem ją dopiero po paru godzinach. Tak więc nawet reklamacji nie mogłem złożyć. :P

Tu przykład jak się dostarcza przesyłki: http://www.piwo.org/forum/p76834-Dzisiaj-12-51-56.html#p76834 ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli w jednym fermentorze nie ma otworu na kranik to najwyraźniej ktoś w sklepie zapomniał go wyciąć... w sumie wtopa, ale wycięcie go nożykiem do tapet to 2 minuty roboty i żaden problem. To, że fermentory są popękane to pewnie "zasługa" firmy kurierskiej - akurat na Onecie jest śmieszny tekst o traktowaniu paczek przez UPS :P

 

Napisz do sklepu jak sytuacja wygląda, takie rzeczy trzeba reklamować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Napisz do sklepu jak sytuacja wygląda, takie rzeczy trzeba reklamować.

Do sklepu już napisąłem, obiecali wysłać nowe :D

 

Ale weekend dla warzenia stracony :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadro pożyczone od wujka :lol:

W garze mikstura wrze.

Nawet miły zapach :P

 

19:07

11.5 Blg (pszeniczne z ekstraktów). Dobrze?

Edited by mirfak

Share this post


Link to post
Share on other sites

No °Blg raczej w normie ale tylko po tym ciężko stwierdzić czy piwko będzie dobre :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi moje pierwsze i jedyne do tej pory piwko (co prawda zacierane) odfermentowało do 3,5 °Blg na burzliwej po tygodniowej cichej zeszło do 2,5°Blg . A rozumiem że te 11,5 °Blg to przed fermentacją było :lol:

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites
A do ilu Blg powino odfermentować?

Zależy z jakiego ekstraktu, jeżeli WES, to do 2.5-3°Blg zejdzie. Stawiałbym nawet bliżej 2 niż 3.

 

Jak nie wziąłeś próbki na FFT to zadaj drożdże i zostaw na 10-14 dni fermentacji w temp. 18-20°C, po tym czasie na pewno będzie dofermentowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Temperatura w okolicy fermentora: 20,6°C

Bulgocze :)

 

Czy mogę zaglądać pod pokrywę?

Możesz, nawet w celach edukacyjnych - wskazane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to teraz masz czas dla siebie. :) Jak masz ochotę to możemy się kiedyś wymienić butelczyną. Bywam w Tychach w okolicy paprów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to teraz masz czas dla siebie. ;) Jak masz ochotę to możemy się kiedyś wymienić butelczyną. Bywam w Tychach w okolicy paprów.

Z wielką przyjemnością ;)

 

 

Fermentacja ruszyła jak głupia :/

Edited by mirfak

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra, pierwsze piwo zlane po 13 dniach do butelek - niestety nie miałem czasu żeby to wcześniej zrobić.

Pszeniczne z ekstraktów WES (robione/warzone wg instrukcji)

 

Odfermentowało do 2 °Blg (z 11.5°Blg ), z wyglądu dosyć ciemne (takie brunatne), mniej mętne niż "typowy sklepowy pszeniczniak", w smaku dosyć "cienkie". Do refermentacji dodałem 200 g ekstraktu suchego (WES) rozpuszczonego w 200 ml wody na około 19,5 l młodego piwa.

 

Pytania:

1. czy kolor, smak i stopień odfermentowania są prawidłowe?

2. czy substratu do refermentacji wystarczy aby otrzymać przyjemnie nagazowane piwo?

3. czy znacie coś godnego polecenia (ekstrakty ew. brewkit) aby otrzymać Pilsa podobnego do tego z Bierhalle oraz Gniewosza Ciemnego?

 

sam0038l.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Edited by mirfak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Piwko masz ok, dobrze odfermentowane tylko daj mu dwa tygodnie w ciepłym miejscu tz. 20°C.

Na kolejne piwko to zrób zacierając-będzie jeszcze więcej przygód. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź.

Zacieranie jest kuszące, ale niestety nie mam na to za bardzo czasu i możliwości logistycznych, dlatego pozostanę przy szybszych formach :)

 

Jakieś sugestie co do piw o które pytałem? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, bo nie chcę próbować na ślepo - chociaż to też może być interesujęce ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo, choć minęło zaledwie kilka dni od butelkowania, wyszło zadziwiająco dobre. Całkiem przyjemnie nagazowane, w smaku wytrawne i czuć, że jest pszeniczne.

Aromatyczne, bez wyczuwalnej goryczki.

 

Trzeba zbierać butelki na warkę nr 2 (to, niestety, jest wąskie gardło całej operacji)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.