Jump to content
pepek84

Browar Siepraw

Recommended Posts

Nowy sezon czas zacząć.

 

#12 Belgian Blonde

 

Pilzneński - 3 kg

Monachijski - 1 kg

Carared - 0,2 kg

Caramunich I - 0,1 kg

Cukier karmel. - 0,45 kg

 

Zacieranie

64°C - zasyp w 15 litrach.

62°C - 40 min.

72°C - 20 min.

78°C - 10 min. mashout

Chmielenie :

60 min. Marynka 20g

10 min. East Kent Goldings 20g

 

 

Zadane starterem po aktywacji Wyeast THG przy 24°C

Wybicie

22l. 15 Blg

 

temp fermentacji 20°C

 

6.09.2011 , #12 przelana na cichą , przy 3 Blg.

 

22.09.2011 Zabutelkowane ze 130 g cukru ( 42 butelki )

 

 

Pierwsza warka na nowym sprzęcie. Czyli taboret i keg 50l jako kadź warzelna. Mam nareszcie swoje pomieszczenie.Blat roboczy i całkiem sporo miejsca. Niestety jeszcze nie zmontowałem wody do chłodnicy , więc muszę tachać do garażu ( a różnica pomiędzy garem emaliowanym a kegiem jest dosyć spora. ). Trochę mnie martwi długość podgrzewania do wrzenia w tym kegu. Dobrze że nie przerzuciłem się na warki 40 litrów ( za poradą Elroya - dzięki ) bo już widzę , że nie byłoby szans bez dodatkowego grzania. Mam kega z całkowicie obciętą górą , a za to z dospawanymi uszami i trzeba będzie zmontować jakąś pokrywkę.

 

PS. Jeśli ktoś będzie reflektował na gęstwę - PW. We wtorek warzę Bitttera , więc będzie także dostępna gęstwa Wyeast London Ale III.

 

PS2. Udało mi się wreszcie zdobyć Koelsha komercyjnego. Czy to dobry przykład tego stylu piwa ?

http://www.jamesclay.co.uk/beer-suppliers/images/stories/product_pics/fruh_main.jpg

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 Bitter

 

Pilzneński - 4 kg

Carared - 0,35 kg

Carafa I - 0,05 kg

 

Zacieranie :

 

69°C - Zasyp w 15 litrach wody

67°C - 70 min.

78°C - 10 min. ( + Carafa I 50 g. )

 

Chmielenie :

60 min. - Marynka 50 g

15 min. - East Kent Goldings 15g

5 min. - East kent Goldings 15g ( + mech irlandzki 5 g )

 

Zadane starterem 1 l London Ale III przy 25°C

Wybicie :

23l 11 Blg

 

temp fermentacji 18 °C

 

PS. Nie wiem czy nie przesadziłem z IBU.

PS2. Zdecydowanie nie , po 5 dniach zeszło do 3,5. Aromat chmielu mocny ( chociaż mógłby być mocniejszy ) natomiast goryczka potężna , ale jak dla mnie idealna :D Chyba pokuszę się na IPA z chmieleniem na zimno.

 

 

18 Września , zlane na cichą przy 3°Blg

 

24 październik zabutelkowane z 90g cukru

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 Dubbel

 

Pilzneński - 4 kg

Monachijski - 1 kg

Caramunich - 0,4 kg

Caraamber - 0,2 kg

Carafa I - 0,06 kg

Cukier - 0,5 kg

 

 

Zacieranie :

 

66°C - zasyp w 15l

62°C - 40 min.

72°C - 30 min. + Carafa I

78°C - 10 min. mashout

 

Chmielenie :

 

60 min. - marynka 20g

5 min. - lubelski 10g + mech 5g + cukier 0,5 kg w 0,5l wody.

 

Zadane starterem 1l Wyeast THG przy 22°C

 

Wybicie :

21l 16 Blg

 

Troszkę zbyt ciemne wyszło. Start ferm po 3 godzinach.

 

22.09.2011 Przelana na cichą

 

4.11.2011 Zabutelkowane z 150 g cukru.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jednak zmiana planów i sezon nadal trwa ! Jedziemy :smilies:

 

 

#15 Dry Stout

 

Zainspirowany recepturą Makarona , z małymi zmianami ;)

 

Pilzneński - 3,5 kg

Caraaroma - 0,2 kg

Carafa I - 0,35 kg

Płatki - 0,8 kg

jęczmienne

błyskawiczne

 

Zacieranie :

69°C - zasyp w 15l

67°C - trudno powiedzieć , ale na pewno powyżej 2 godzin , mpo mniej więcej 75 min dodana Carafa I i zacier sobie stał nie podgrzewany. Jak wróciłęm temp spadła do 50°C

78°C - 10 min

 

Chmielenie :

60 min - marynka 30g

10 min - lubelski 30g + mech

 

Zadane całością gęstwy London Ale III

Wybicie :

20 l 13,5°Blg

 

Po ok 7 godzinach fermentacja w pełni burzliwa :)

 

6.11.2011 Zabutelkowane bez cichej z 110 g cukru.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16 Belgian Tripel

 

Pilzneński - 5,2 kg

Monachisjki - 0,5 kg

cukier - 1 kg

miód lipowy - 0,25 kg

rodzynki - 0,25 kg

 

Zacieranie :

65°C - zasyp w 20l

62°C - 50 min.

72°C - 30 min.

78°C - 10 min.

 

Chmielenie :

Gotowanie 20 min.

70 min - 25 g marynka

5 min - 15g lubelski

 

Zadane gęstwą po dubblu WYEAST THG

 

dodane do fermentującej brzeczki 2 litry brzeczki zagotowanej z rodzynkami i miodem w celu podniesienia ekstraktu.

 

Wybicie 21l 20 °Blg

 

Zabutelkowane 20.04.2012 ze 150g cukru , zeszło do 2 Blg.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Jasne styczniowe

 

pilzneński - 4 kg

monachisjki - 0,5 kg

 

Zacieranie :

 

30 min 62C

30 min 72C

5 min 78C

 

Chmielenie :

 

Gotowanie 10 min

60 min - 30g lubelski

30 min - 10g EKG

10 min - 5g lubelski

0 min - 5g lubelski

 

Zadane starterem Budvar Lager ( 1 litr )

Wybicie 20l 13 Blg

 

Zabutelkowane 13.04.2012 ze 140g cukru. Zeszło do 1,5 Blg.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 Pszeniczne

 

Pilzneński - 1,8 kg

Pszczeniczny - 2,5 kg

 

Zacieranie :

 

15 min 45C

15 min 55C

40 min 62C

40 min 72C

 

5 min 78C mashout

 

Chmielenie :

 

Gotowanie 5 min

60 min - 20g marynka

15 min - 10g lubelski

5 min - 5g lubelski

 

Zadanie szybkim starterem z brzeczki przedniej na saszetce WB06

Wybicie 20l. Blg nie mierzyłem

 

Zabutelkowane ze 170g cukru.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 Jasne Lekko Wędzone - eksperyment

 

Pilzneński - 2 kg

Pszeniczny - 1 kg

Wędzony -1 kg

 

Zacieranie :

 

10 min 44C

40 min 62C

30 min 72C

5 min 78C mashout

 

Chmielenie :

 

Gotowanie 10 minut

60 min - 40g marynka

15 min - 20g lubelski

5 min - 10 g lubelski

 

Zadanie szybkim starterem z brzeczki przedniej na US05 - saszetka

Wybicie 24l . Blg nie mierzyłem . Brak napowietrzenia , niska temp poczatkowa ( poniżej 15 stopni ) i efekt : 12 godzin bez oznak fermentacji.

 

Zabutelkowane ze 160g cukru.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#20 Ale bursztynowe

 

Pilzneński - 3,3 kg

Monachijski - 1 kg

Carared - 0,1 kg

Caraaroma - 0,1 kg

 

Zacieranie :

40 min 62C

30 min 72C

10 min 78C mashout

 

Chmielenie:

Gotowanie 10 minut

60 min - 30g marynka

10 min - 10g lubelski

5 min - 5g lubelski

 

Zadane gęstwą US05 po #19.

Wybicie 25l , Blg nie mierzyłem. Po 2 godzinach wystartowało.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#21 Pszeniczne v.2

 

Wg zmodyfikowanej receptury od mcpol1 , dzięki !

 

Pilzneński - 1,7 kg

Pszeniczny - 2,6 kg

Caramunich - 0,1 kg

 

Zacieranie :

 

44C - 40 min

62C - 20 min

72C - 40 min

 

Chmielenie :

 

Gotowanie 10 min

60 min - 20 g marynka

10 min - 10g lubelski

 

Zadane starterem WB06. Wybicie 23 l.

Mam obawy co drożdży. Mogły coś złapać. Zapach ze startera jest na granicy akceptowalności a innych drożdżaków do pszenicy nie mam. Zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dłuuugiej przerwie...browar rusza na nowo :) Dziś na tapecie powtórka #20 z lekkimi modyfikacjami.

 

#22 Ale bursztynowe v.2

 

pilzneński 3,3 kg

monachijski 0,9 kg

caraaroma 0,1 kg

caramunich 0,1 kg

 

Zacieranie

 

62C - 50 min.

72C - 30 min

78C - mashout

 

Chmielenie :

 

Gotowanie 10 min

 

60 min - 50g marynka

10 min - 10g lubelski

0 min - 10g lubelski + 10g EKG

 

Zadane starterem US05 , wybicie 21 l 13 Blg

 

27.01.2013 Zabutelkowane ze 130g cukru , 21 l ,

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#23 ciemny lager

wg receptury Joanna Tumanów-Tumańska , Maciej Moczyński , z "Znakomite Piwa" str 60 lekko zmodyfikowane

 

pilzneński 4 kg

caramunich 0,5 kg

 

Zaciernanie :

dekokcyjnie

50C zasyp i odebrane 1/3 dekoktu

dekokt 62C 10 min i 15 min 100C , zawrócenie dekoktu

62C 30 min i odebranie 1/3

dekokt 72C 10 min i 15 min 100C , zawrócenie dekoktu

72C 30 min

79 10 min

 

Chmielenie :

 

10 min gotowanie

60 min 50g marynka

10 min 20 g lubelski

5 min mech irlandzki 5 g

0 min 10g lubelski

 

Zadane uwodnionymi W34/70 w 16C

Wybicie 23l 13,5 Blg

Dziwnie wysoka wydajność , nowy sposób zacierania , czy świeże słody ?

 

5.02.2013 Zabutelkowane ze 150g cukru

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#24 Stout owsiany

 

pilzneński 3,5 kg

caraaroma 0,35 kg

karmelowy ciemny

strzegom 300 EBC 0,2 kg

jęczmień palony 0,2 kg

carafa I 0,05 kg

płatki owsiane

błyskawiczne 0,8 kg

 

Zacieranie 120 min ~67C

 

Chmielenie

 

gotowanie 10 min

 

60 min 40g marynka

5 min 20g EKG

 

Zadane uwodnionymi US-04 w 23C

Wybicie 26l 13,5 Blg

 

5.02.2013 Zabutelkowane ze 110 g cukru

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#25 jasne mocno chmielone

 

pilzneński 4 kg

monachisjki 0,5 kg

 

Zacieranie :

 

45C zasyp w 15 litrach

dekokt 62C 10 min , 15 min 100C zawrócenie dekoktu

62C 30 min

dekokt 72C 10 min , 15 min 100C zawrócenie dekoktu

72C około 1 godzina spadające do 58C ( poszukiwanie butli z gazem :) )

79C mashout 10 min

 

Chmielenie :

 

65g marynka 60 min

10g lubelski 15 min

20g lubelski 0 min

 

Zadane starterem w34/70 w 18C

Wybicie 23l 13 Blg

 

23.04.2013 zabutelkowane ze 180 g

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#26 Emit Remmus - AIPA

 

pilzneński 4 kg

monachijski 0,5 kg

karmelowy jasny strzegom 0,5 kg

 

Zacieranie

45C zasyp w 18 litrach

67 - 64 90 min

78 mashout

 

Chmielenie

50g marynka 60 min

20 g amarillo 10 min

10 g amarillo 0 min

30 g amarillo na zimno

5 g mech irlandzki 5 min

 

Zadane starterem US-05

Wybicie 22l , 14 Blg

 

16.04.2013 , 30 g amarillo , 20g citra na zimno

 

23.04.2013 zabutelkowane ze 140 g

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#27 Pszeniczniak

 

2,5 kg pilzneński

2,5 kg pszeniczny

 

Zacieranie

48 C zasyp w 18 litrach

44C 50 min

62C 40 min

72C 30 min

78C mashout

 

Chmielenie

30g marynka 60 min

20g lubelski 10 min

 

Zadane starterem 3068 Wiehenstephan , zebrane z deki przez kolegę Dragonfair , dzięki :)

Wybicie 24l 13,5 Blg

 

24.04.2013 zabutelkowane ze 180 g

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#28 D-Day , Witbier z chinookiem , warzone 30.04.2013

 

Pilzneński 2,5 kg

pszeniczny 1 kg

płatki pszenne 1 kg

 

Zacieranie

 

50C 60 min

płatki kleikowane w 66C 30 min , 100C 30 min

Dodanie płatków do zacieru , 62C 60 min

72C 30 min

78C mashout

 

Chmielenie

 

10g lubelski , 10g chinook 60 min

10g lubelski , 10g chinook 15 min

10g lubelski , 10g chinook 5 min

25g skórek z pomarańczy i 10g z grejfruta , 7g rozgniecionej kolendry 10 min

25g skórek z pomarańczy i 10g z grejfruta , 7g rozgniecionej kolendry 3 min

 

Wybicie 25 l 13 Blg

Zadane uwodnionymi i starterem z brzeczki przedniej Brewferm Blanche

7.06.2013 Zabutelkowane 24,5 l ze 140 g cukru przy 3,5 Blg

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#29 Californication - APA

 

Pilzneński 4 kg

monachijski 0,5 kg

karmelowy jasny strzegom 30 EBC , 0,25 kg

 

Zacieranie

 

60 min 67-64 C

10 min 78C mashout

 

Chmielenie

 

20g chinook 60 min

15g chinook , 10g cascade 30 min

20g cascade 15 min

20g centennial 10 min

10g cascade 5 min

10g cascade , 10g centennial 0 min

 

11.06 na zimno 20g amarillo 20g centennial 20 g mosaic

Wybicie 27 l , 12 Blg

 

Zadane starterem US05.

 

15.06.2013 Zabutelkowane ze 130 g cukru przy 3 Blg

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#30 ? Dry Stout

 

pilzneński 4 kg

monachijski 0,2 kg

płatki jęczmienne 0,2 kg

kasza manna 0,2 kg

carafa I 0,2 kg

palony jęczmień 0,2 kg

 

Zacieranie

 

kleikowanie kaszy manny i płatków 66C 30 min , 100 C 10 min

45 min 65C

30 min 72C

mashut

 

Chmielenie :

 

50g marynka 60 min

30g lubelski 10 min

 

Wybicie 26l 13 Blg. Zadane starterem S04.

 

12.06 20g Fuggles na zimno , sypane luzem do fermentora , zobaczymy jak się to zachowa :)

 

15.06 Zabutelkowane ze 110 g cukru przy 5 Blg

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#31 Porter Wędzony

 

pilzneński 4 kg

monachijski 0,5 kg

wędzony Weyermann 1 kg

carafa I 0,4 kg

palony jęczmień 0,3 kg

karmelowy ciemny

Strzegom 300 EBC 0,3 kg

 

Zacieranie

 

10 min 50C

50 min 62C

30 min 72C - dodanie słodów palonych i karmelowych po próbie jodowej

mashout

 

Chmielenie

30g marynka 60 min

20 g Fuggles 30 min

15 g Fuggles 10 min

15 g Fuggles 0 min

 

Wybicie 27l 16 Blg , zadane starterem z saszetki s04

 

14.06 Przelane na cichą fermentacje ( pęknięta pokrywa , S04 wyszły na spacer :D )

 

24.07, zabutelkowane ze 140g cukru. 5 Blg

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

# 32 Tropical Thunder - Amarillo Citra IPA

 

pilzneński 5 kg

monachisjki 0.5 kg

karmelowy

Strzegom 150 EBC 0.12 kg

 

Zacieranie :

 

50C zasyp w 16 litrach

 

50 min 62C

20 min 72C

mashout

 

Chmielenie

 

20g Amarillo , 20g Citra 60 min

20g Amarillo , 20g Citra 30 min

10g Citra 15 min

10g Amarillo 10 min

10g Citra 5 min

10g Amarillo 0 min

mech irlandzki 5g 15 min

 

Planowane chmielenie na zimno 40g Amarillo , 40g Citra

24.07 Przelane na cichą z 40g Amarillo i 40g Citra.

 

Wybicie 23l 16 Blg , zadane starterem z saszetki US05

 

30.07 Zabutelkowane ze 120g cukru , 19,5.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

# 33 Coffee Shop - Espresso Stout

 

pilzneński 3 kg

pszeniczny 0.5 kg

płatki owsiane 0.4 kg

palony jęczmień 0.3 kg

karmelowy

strzegom 300 EBC 0.2 kg

 

Zacieranie

 

50C zasyp w 16 litrach

66C - 60 min

mashout ( dodanie słodów palonych i karmelowych )

 

Chmielenie

 

20g Marynka , 20g Fuggles 60 min

10g Marynka , 10g Fuggles 10 min

100 g kawa mielona Kimbo 1 min

 

Wybicie 24l , 11,5 Blg , zadane starterem S04 , po #31 .

 

29.07.2013 Zabutelkowane ze 120g cukru , 3,5 Blg

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#34 Sunny Wheat - American Wheat, piwo inspirowane recepturą Scooby'ego : http://www.piwo.org/...eat/#entry63874

 

pale ale 3 kg

pszeniczny 2 kg

monachijski 0,2 kg

karmelowy 120EBC 0,1 kg

 

Zacieranie

68C zasyp w 16 litrach

67-64C 60 min

mashout

 

Chmielenie :

 

Lubelski 30g 60 min

Citra 10g 20 min

Citra 10g 10 min

Citra 10g 5 min

 

Wybicie 23 litry , 13,5 Blg zadane starterem US05 ( podzielony na drugą warkę )

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

#35 Simcoe IPA

 

pale 3,5 kg

pszeniczny 0,5 kg

monachijski 0,5 kg

karmelowy jasny 120 EBC 0,15 kg

 

Zacieranie :

 

69C zasyp w 16 litrach

66 C 60 min

mashout

 

Chmielenie :

 

Marynka 50g , Simcoe 15g 60 min

marynka 20g , Simcoe 15g 30 min

Simcoe 10g 20 min

Simcoe 10g 10 min

Simcoe 10g 5 min

Simcoe 10g 0 min

 

Na zimno : 30g Simcoe dni

 

Wybicie : 25 litrów , 13 Blg . Zadane starterem US05 ( druga część z #34 )

 

Zabutelkowane ze 120 g cukru , 22litry

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...