Jump to content
pepek84

Browar Siepraw

Recommended Posts

Spis warek z odnośnikami do łatwiejszego wyszukiwania konkretnych receptur. Zapiski w swoim wątku zacząłem od 10 warki , więc pierwsze 9 będzie w tym poście, poniżej jako uzupełnienie brakujących.

#1 - Brewkit European Lager Coopers
#2 - Zestaw z HB , Pale Ale
#3 - Koelsch
#4 - Pszeniczne Jasne - Hefe Weizen
#5 - Pszeniczne Ciemne - Dunkelwiezen
#6 - Czerwony Topór - IRA - receptura kolegi Infam
#7 - Szkocka 80tka - Scottish Export 80/-
#8 - Marcowe - Marzen Oktoberfestbier
#9 - Stout Fabryczny - FES wg receptury Dori
#10 Kawa z mlekiem - Milk Stout
#11 Kolońskie II - Koelsch
#12 Belgian Blonde
#13 Bitter
#14 Dubel
#15 Dry Stout
#16 Belgian Tripel
#17 Jasne Styczniowe
#18 Pszeniczne
#19 Jasne Lekko Wędzone
#20 Ale Bursztynowe
#21 Pszeniczne
#22 Ale Bursztynowe v.2
#23 Ciemny Lager
#24 Stout Owsiany
#25 Jasne Mocno Chmielone
#26 Emit Remmus - AIPA
#27 Pszeniczne
#28 D-Day - Witbier
#29 Californication - APA
#30 Dry Stout
#31 Porter Wędzony
#32 Tropical Thunder - Amarillo Citra IPA
#33 Coffee Shop - Espresso Stout
#34 Sunny Wheat - American Wheat receptura wb kolegi Scooby
#35 Simcoe IPA
#36 Ciemna Pszenica - DunkelWeizen
#37 Bitter - receptura kolegi Kantor
#38 Polskie Jasne Ale

 

 

#39 Nelson - NZPA
#40 Waimea - NZPA
#41 Pacific Jade - NZPA
#42 Brown Porter
#43 Little Wing- Sweet Stout
#44 Pils
#45 98% Peated Ale
#46 Stout Żytni
American Stout
#47 American Amber Ale
#48 Amarillo Weizen
#49 Age Of Reason AIPA
#50 Californication v.2 - APA
#51Polskie Ale
#52 Bitter z niespodzianką
#53 Amerykański Dry Stout

 

PODSUMOWANE SEZONU ........   - ................ 

 

#54 Pszeniczne wędzone

---- Saison 

---- Belgian IPA - hibiskus , płatki róży
#55 Californication v.3
#56 Stout Wędzony
#57 Świąteczne
#58 AIPA
#59 Australian Rice PA
#60 Pszenicze v.6
#61 Pszeniczne v.7
#62 Stout owsiany
#63 Brown Ale BA
#64 Grodziskie
#65 Black IPA
#66 Stout wędzony Olcha
#67 Pils
#68 Barleywine BA
#69 SH Iunga
#70 Porter Bałtycki
#71 American Stout v.2
#72 Simcoe Pils
#73 American Wheat

#74 RIS

#75 Lambik

#76 Coffee Rye Amber Ale

#77 AIPA

#78 WeeHeavy

#79 Cherry Beech

#80 Stout różany

#81 Witbier 

#82 Peated Stout

#83 Californiacation v.4

#84 Witbier 

#85 Monroe

#86 Milk Stout

#87 Black IPA
#88 Californication v.5

 

PODSUMOWANIE SEZONU 23.07.2014 – do 30.09.2015

 

#89 ESB

#90 Cream Ale 

#91 Californication v.6

#92 Red AIPA

#93 Pils/Pale Ale

#94 RIS BA
#95 Californication v.7 

#96 Milk Stout 

#97 FES

#98 Californication v.8

#99 Saison

#100 Pils

#101 AIPA

#102 Bohemian Pils v.3

#103 Pszenica 

#104 American Wheat

#105 Californication v.9

#111 Californication v.10 

#112 AIPA 

 

#127 APA

#128 Oatmeal Stout

#129 Black IPA

I uzupełnienie receptur warek od 3 do 9 ( #1 pomijam bo po puszka , a #2 bo nie mam zapisków :) )

#3 Koelsh
Pilzneński 3 kg
pszeniczny 0,8 kg

Zacieranie :
30' - 62C
30' 72C
mashout 75C

Chmielenie
40g lubelski 60'

Wyicie 16l , Blg 13, butelkowane 7.08.2010

#4 Pszeniczne Jasne
pszeniczny 2,5 kg
pilzneński 1kg

Zacieranie
10' 45C
10' 52C
30' 62C
30' 72C
mashout 75C

Chmielenie :
15g lubelski 60'
15g lubelski 15'

Wybicie 18l Blg 12 , zabutelkowane ze 130 g cukru 7.08.2010

#5 Pszeniczne ciemne
pszeniczny 2 kg
monachijski 1 kg
pilzneński 1 kg
czekoladowy pszeniczny 0.03 kg

Zacieranie :
10' 45C
10' 52C
30' 62C
30' 72C
mashout 75C

Chmielenie :
15g lubelski 60'
15g lubelski 10'

Wybicie 23 l , Blg 12 , zabutelkowane ze 150 g cukru data ?

#6 Czerwony Topór - IRA 16.12.2010
pilzneński 4 kg
wiedeński 0.3 kg
caraamber 0.3 kg
palony jęczmień 0.06 kg

Zacieranie :
40' 66C
30' 72C
mashout 75C

Chmielenie :
20g marynka 60'
30g Hallertauer Tradition 15'

Wybicie : 21l , Blg 13 ,zautelkowane ze 140g 2.01.2011

#7 Szkocka 80tka - Scottish 80/- 23.01.2011
pilzneński 3 kg
caramunich 0.2 kg
carahell 0.1 kg
palony jeczmień 0.04 kg

Zacieranie :
30' 64C
30' 72C

Chmielenie :
30g Hallertauer Tradition 60'
15g Hallertauer Tradiotion 10'

Wybicie : 21l , blg 12,5 , zabutelkowane z 120g cukru 6.02.2011

#8 Marcowe - Marzen Oktoberfestbier 5.02.2011
pilzneński 4 kg
monachijski 1,5kg
carared 0.01 kg
carafa III 0.01 kg

Zacieranie :
15' 53,5C
30' 63C
20' 72C
mashout

Chmielenie
35g marynka 5g lubelski 50'
5 marynka 5g lubelski 10'

Wybicie : 20,5 l , 14,5 blg , zabutelkowane 19.02.2011 ze 150g cukru

#9 Stout Fabryczny , FES 17.02.2011
pilzneński 4,4 kg
caraaroma 0.3 kg
carafa II 0.2 kg
jęczmień palony 0.3 kg
płatki jęczmienne 0.4 kg

Zacieranie :
40' 63C
30' 72C
mashout 75C

Chmielenie
40g marynka 120' + 0.3 kg cukru
40g lubelski 10'

Wybicie : 20l , 15 blg , zabutelkowane ze 150 g cukru 24.04.2011

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie , jestem właśnie przy końcu wysładzania IRA . Jak byście doradzili chmielić ? Mam dwa chmiele , marynka i Hellertauer Tradition ? Planowałem marynkę dać od razu , ( na 60 minut ) , a Hellertauer 15 minut przed końcem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IRA nie wymaga smaku chmielowego, jak nie masz angielskich chmieli, to chmiel tylko na goryczkę. Obojetnie którym, ja bym użył Hallartau.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Słuchajcie mam pytanko co do Weizena. Właśnie próbowałem ostatnią butelkę jaka mi została. Od butelkowania ma prawie 2 miesiące. Co mnie zdziwiło dzisiaj , to to , że piwo jest teraz o wiele gorsze w smaku. Po tygodniu , dwóch , no generalnie do miesiąca od butelkowania było wyśmienite , aż sam byłem zaskoczonym takim wynikiem biorąc pod uwagę kompletne początki w tym temacie.

 

Widzę 3 możliwości.

 

1. Infekcja ,która powoli rozwijała się w butelkach

2. Drożdże przefermentowały do końca i jest kompletnie wytrawne co negatywnie wpłynęło na smak

3. Pszeniczne powinni być wypite aż tak szybko po butelkowaniu ? Najlepiej smakowało jakiś tydzień po.

 

Z góry dzięki za odpowiedź.

 

PS. Elroy zastosowałem patent z karmelizowaniem cukru. Trochę inaczej niż planowałem , niemniej scottish ale już ładnie pracuje po ok. 12 godzinach od zadania gęstwy

Rezultaty opisze kiedy jakieś będą. Puki co smak i zapach karmelizowanego cukru w połączeniu z niewielką ilością brzeczki był baaardzo obiecujący. Boję się tylko ,że niewiele z tego zostanie po fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie piwo pszeniczne powinno być wypite szybko po zabutelkowaniu ponieważ szybko traci na smaku. W sumie dobrze zauważyłeś kiedy smakuje najlepiej. Piwko to ma kwaskowaty smaczek a po czasie wyczuwa się go coraz bardziej, banany i goździki schodzą na drugi plan a potem zanikają. Miałem kiedyś taką półroczną pszeniczkę i nie dało się jej pić, nic w niej nie wyczuwałem tylko sam kwasior. Piana dalej się utrzymywała, nagazowanie było spore. Także jeśli masz takie piwko to nie zostaje Ci nic innego jak je wypić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak bym to określił , czuć tylko kwaskowy smak , z aromatów i smaków które były w świeżym piwie nie pozostało praktycznie nic. Mam jeszcze jedną butelkę Dunkel Weizena , dziś sprawdzę czy objawy takie same. Trochę szkoda , bo pszeniczne to jeden z moich ulubionych stylów. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Dziś warzyłem pierwsze piwko z drożdżami dolnej fermentacji , gęstwa od Tieroo ( serdeczne dzięki ).

 

Marcowe , wyszło mi dosyć ciemne , ale może tylko teraz takie sprawia wrażenie

 

Chmielenie trwało dzisiaj o wiele dłużej i zaobserwowałem coś czego do tej pory nie widziałem u siebie. I w związku z tym mam pytanko , czy to jest przełom ?

 

Starałem się zrobić jak najlepsze zdjęcie ( ale ciężko robić zdjęcie nad garem z wrzącą brzeczką ) , mam nadzieje że coś widać.

displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0

 

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0

 

PS. Coś mam problemy z wyświetlaniem zdjęcia

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki , czyli mój pierwszy przełom , podobno to dobry znak , a jest to piwo ( oprócz pierwszego ze słodów ) co do którego mam największe wątpliwości czy wyjdzie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś butelkowałem Scottish Ale. Karmelizowany cukier pozostawił po sobie to co najlepsze :) Dosyć intensywną goryczkę ( taki lekko palony smak ). Próbka była z syropem a mimo to goryczka jest naprawdę intensywna. Czyli tak jak chciałem i tak jak lubię , zastanawiam się tylko czy jeśli słodycz od syropu zostanie zamieniona na bąbelki , to czy ta goryczka i palony smak nie będzie zbyt intensywny.

 

Pierwszy raz mam tak klarowne piwo ( pewnie to skutek 3 tygodniowej cichej ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelewam dziś Foreign Extra Stout na cichą , pomiar BLG pokazał 5. Piwko bardzo smaczne , chociaż jest mocno goryczkowe , może nawet bym określił jako lekko cierpkie. Ale smaczne bardzo , zapach tym bardziej.

 

Co mnie dziwi , to ten pomiar BLG. Nie przy tym konkretnym piwie , ale w ogóle , praktycznie nie udało mi się uzyskać odfermentowania poniżej 4 BLG , a zazwyczaj burzliwa staje na 5 Blg. Wszystkie warki wyszły w porządku , nie przejmuje się odczytem Blg , tylko normalnie butelkuje , zazwyczaj mniej niż powinno być ( do tej pory tylko jedna warka wyszła trochę za słabo nagazowana , Irish Red Ale, co akurat bardzo mi odpowiada w tym piwie - szkoda że zostały tylko dwie butelki , w tym jedna zarezerwowania dla Elroya )

 

Jak myślicie co może być powodem tego odfermentowania ? Temperatury pilnuje , cukromierz sprawdzony , burzliwa zazwyczaj trwa 2 tygodnie ( czasami dłużej , jak ten FES , 3 tygodnie )

 

PS. Blg początkowe tego FESa , to 15,5

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierane dokładnie wg przepisu Dori , z wikipedii http://www.wiki.piwo.org/index.php/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_(dori)

 

 

czyli 40`64C , 30` 72C

Drożdze Scotish Ale , gęstwa po Scotish 80

 

 

Nie chodzi mi tylko o tą warkę ,ale tak jak pisałem ,to tej pory nigdy nie uzyskałem Blg poniżej 4

 

Nie mam pojęcia co może być powodem tego , może zacierać bardziej wytrawnie ?

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites
Attenuation: 69-73%

Te drożdże nie są wielkimi żarłokami. Na cichej może jeszcze zejdzie jakieś 0.5°Blg i wynik wtedy już będzie całkiem dobry.

 

Dodatkowo im gęstszy zacier (np. przy mocnych piwach) tym wolniej przebiega konwersja i piwo wyjdzie proporcjonalnie słodsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O , i może tutaj jest kwestia , spóbuję zacierać w większej ilości wody . Przydałaby się nowa łyga , plastikowa w HB przy tym FESie ledwo dawała radę , a co by było przy jeszcze większym zasypie.

 

Jak to wygląda jeśli chodzi o drewniane łyżki ? Trochę się obawiam że po kilku warkach łyżka będzie siedliskiem bakteri ( o estetycznej kwestii nie wspominam )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież i tak się moczy w gorącym zacierze - a potem gotujesz brzeczkę. Na zwykłą higienę wystarczy ją dobrze opłukać w wodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sobie chwalę drewniane chochle. Ojciec wystrugał mi taką z drewna lipowego. Długa na 55 cm, ot małe wiosełko ;). Ale przy zacieraniu - rzecz wymarzona. Zagarniesz, zamieszasz, szybciutko wyrównasz temperaturę. Polecam!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak myślicie co może być powodem tego odfermentowania ? Temperatury pilnuje , cukromierz sprawdzony , burzliwa zazwyczaj trwa 2 tygodnie ( czasami dłużej , jak ten FES , 3 tygodnie )

To że pilnujesz temp. nie oznacza że Twój termometr nie zaniża, co by potwierdzało niedofermentowanie. Sprawdź go.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa termometry ( lekarski i ten którego używam do zacierania ) w jednym naczyniu z wodą.

 

Lekarski pokazuje 39,3 a ten którego używam do zacierania pokazuję 38. Kilkukrotne powtórzenie pomiaru w zakresie temperatur który pokazuje termometr lekarski daję różnicę około 1,5C. To raczej nie jest dużo .

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj butelkowane Marcowe na gęstwie Bavarian Lager od Tieroo. Pierwszy raz użyłem dolniaków i pierwszy raz piwo przy butelkowaniu smakuje tak wspaniale ( jak dla mnie oczywiście ;) A aromat... po prostu rewelacja. ) Dzięki Tieroo za gęstwę !

 

Zabutelkowane ze 150 gramów cukru do 45 butelek z zamknięciem patentowym , prezentują się wyśmienicie.

 

PS. Co za szkoda , że tak późno zdecydowałem się na drożdże dolnej fermentacji. A może jeszcze temp pozwoli na co nieco ?

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10 , Milk Stout ( zmodyfikowana receptura Weny , z wiki )

 

 

Pilzneński - 3,6 kg

Caramunich III - 0,2 kg

Carafa II - 0,2 kg

Palony jęczmień - 0,8 kg

laktoza - 350 g

 

Zacieranie :

 

zasyp 64C

64C - 30 min.

67C - 15 min. próba jodowa

72C - 30 min.

76C - min.

 

Chmielenie

 

marynka 60g - 60min.

laktoza 350g - 15min.

 

Wyszło 23 litry , 14 Blg

 

Zadane gęstwą Scottish Ale

 

Dziś pierwszy raz użyłem chłodnicy od Wesolego. Nowy wymiar warzenia ;)

W niecałą godzinę od wyłączenia palnika drożdże już w fermentorze , rewelacja !

 

Całość około 7 godzin ze sprzątaniem.

 

Jeszcze trochę się muszę nadzwigać , bo chłodnicę mam w grażau , kilka kondygnacji niżej .. ale na następny sezon przenoszę się ze wszystkim do garażu.Sprzętowy plan na następne tygodnie , Grifo Heavy Duty.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj ( tj. 24.04.2011 )

#9 Foreign Extra Stout zabutelkowany ze 150g cukru na 20l

 

Dziś tj 25.04.2011

 

#10 Milk Stout zabutelkowany ze 120g cukru na 20l

 

 

#11 Kolońskie II

 

Pilzneński - 4 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

Carahell - 0,2 kg

 

Zacieranie

 

50°C - zasyp

62°C - 40 min.

72°C - 20 min.

78°C - 10 mashout

 

Chmielenie

 

10min gotowanie - wyraźny przełom

60min. 30 g marynka

 

Zadane starterem z brzeczki przedniej ( po 2 godzinach drożdże pięknie pracowały w 100ml startera ) US05

 

Wybicie 21l 13,5 °Blg.

 

Około 120 butelek umytych i przygotowanych na następne butelkowanie.

 

Generalnie pracowity dzień :P

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites
(...)

Zadane starterem z brzeczki przedniej ( po 2 godzinach drożdże pięknie pracowały w 100ml startera ) US05

A co ze sterylnością takiego startera?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naczynie ( słoik 1l. ) porządnie wymyty i potraktowany OXI. Brzeczka przegotowana kilka minut w małym garnku , przelana do docelowego słoika i ostudzona do 20°C . Drożdże wsypane i do momentu dodania startera do brzeczki intensywnie mieszane co kilkanaście minut.

 

Ale domyślam się ,że chodziło Ci o to , czy przegotowałem brzeczkę. Tak , kilka minut . Po powrocie z pracy ( czyli po około 24 godzinach ) piana na jakieś 4 , może 5 cm.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.