Jump to content
Sign in to follow this  
Srecky

Fermentacja IRA

Recommended Posts

Ira ruszyła opornie, zadana starterem Wyeast 1084, w poniedziałek o 14.

We wtorek po prawie dobie pojawiły się pierwsze objawy działania drożdżaków. Jednak w porównaniu z moimi poprzednimi warkami fermentacja ta wygląda zupełnie inaczej. W trzech poprzednich przypadkach (Brew Kity Real Ale i Stout oraz zacierane Świąteczne na T-58) miałem do czynienia z prawdziwą kotłowaniną w balonie już po 4 godzinach. A tu piana jest, rurka bulgota, ale drożdżaki leżą sobie na ściankach (foto).

Ponieważ to dla mnie nowe doświadczenie, to zjawisko budzi pewien niepokój.

Podpowiedzcie, czy coś sknociłem, czy "ten typ tak ma" i niech sobie po swojemu pyka.:tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites
. Mnie piwa zadawane starterem też długo mantykują zanim fermentacja ruszy na dobre.

Zgoda, tak z ciekawości, co to jest ta mantykacja, bo się jeszcze z takim terminem piwowarskim nie spotkałem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

SJP podaje, że "mantykować" to znaczy "zrzędzić, nudzić", ale ja się nie spotkałem z takim użyciem - tylko w znaczeniu "zwlekać, marudzić".

Share this post


Link to post
Share on other sites
a ja myślałem że to inne okreslenie kopulacji :tort:

Hehe, dobre... Ale generalnie już chyba wiem o co chodzi... :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj Marcin.

 

Ja znam z firmy jednego mantykującego to załapałem. :tort:

Czynisz coś w grudniu? Bo warzę tak sobie po swojemu, może bym mistrza podpatrzył?

 

Świąteczne na cichej. Zeszło z 14 do 4 i znaków życia nie daje. Smakuje tak sam nie wiem jak...:tort: Ale strasznie mętne. W sobotę do flaszeczek poleci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witaj Marcin.

 

Ja znam z firmy jednego mantykującego to załapałem. :tort:

Czynisz coś w grudniu? Bo warzę tak sobie po swojemu, może bym mistrza podpatrzył?

 

Świąteczne na cichej. Zeszło z 14 do 4 i znaków życia nie daje. Smakuje tak sam nie wiem jak...:tort: Ale strasznie mętne. W sobotę do flaszeczek poleci.

Hej.

 

No właśnie, trza by się jakoś umówić... Jakbyś w sobotę znalazł trochę czasu, to zapraszam do mnie. Nie wiem jeszcze co będę warzył (mam dwie opcje), ale to zależy czy mi w końcu Bavarian Lagery zakończą fermentację mojego ciemniaczka. Jak nie, to zawsze zostaje jeszcze gęstwa German Ale. No ale muszę coś w weekend uwarzyć, żeby się trochę odstresować... Więcej szczegółów na PW, albo sms :tort:

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites
a ja myślałem że to inne okreslenie kopulacji :tort:

...ale to chyba wymyślnej jakiej mocno...:tort:

Na przyszłość będę bardziej uważał z doborem słów. :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.