Jump to content
Sign in to follow this  
coelian

Temperatura przechowywania a zakażenie / infekcja

Recommended Posts

Piwo Irish Stout z ekstraktu Coopersa wykazuje niepokojące oznaki.

Na powierzchni piwa w butelce pływa taka delikatna błonka (jak w zimnej herbacie) z malutkimi kropeczkami.

Jeden kolega piwowar który widział to piwo powiedział, że na 99% to beztlenowce [EDIT: chodziło jednak o tlenowce] i że w 50% są nieszkodliwe.

Pytanie: co znaczy że w 50% są nieszkodliwe :tort:

i drugie pytanie:

Objawy takie mają wszystkie butelki Stouta które były przechowywane w piwnicy (temp. stała ok 11,5°C ).

Kilka butelek jakie miałem w mieszkaniu w szafce nie wykazują optycznie żadnych niepokojących zmian. Powierzchnia piwa jest idealna. Smakowo jeszcze nie sprawdzałem.

Czy temperatura przechowywania może mieć coś wspólnego z podatnością na infekcje??

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

zasadniczo chyba im niższa temperatura tym bakterie rozwijają się gorzej (tak myślę).

Wydaje mi się też, że objaw błonki na powierzchni to wina bakterii tlenowych, które ujawniły się po przelaniu piwa z fermentarora, pozbawieniu ochrony co2, natlenieniu piwa podczas przelewania i obecności tlenu w zakapslowanej butelce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli są na powierzchni, to raczej tlenowce i zwykle są mało szkodliwe.

 

Raczej ta niska temperatura w piwnicy powinna je przytłumić, ale są rzeczy na niebie i ziemi które nas jeszcze nieraz zadziwią. Np. może w mieszkaniu piwo się szybciej nagazowało, tlen został zużyty i bakterie nie mogły się rozwinąć?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Np. może w mieszkaniu piwo się szybciej nagazowało, tlen został zużyty i bakterie nie mogły się rozwinąć?

to jest wg mnie logiczne wytłumaczenie. Takie jest też moej stanowisko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może rzeczywiście chodziło o tlenowce a ja coś pomyliłem.

Zawsze przy napełnianiu robię tak:

po napełnieniu butelki nakładam kapsel i odstawiam na bok. Dopiero po 20 napełnionych butelkach zaczynam kapslowanie. W międzyczasie nałożone kapsle zaczynają "pykać" i podskakiwać. Czyli CO2 już się zaczyna wydzielać.... może powinienem czekać dłużej by więcej CO2 całkowicie wypchnęło tlen z butelki??

Piwo do nagazowania zwykle w temp.pokojowej trzymam około tygodnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tlenu i tak się w 100% nie pozbędziesz, bo trochę się rozpuszcza w piwie podczas nalewania do butelki. Najlepsze remedium to szybkie nagazowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za odpowiedzi. Zapytam jeszcze o ich szkodliwość. Czy przeniesienie teraz do "cieplejszego" coś da?? Czy już to bez znaczenia. I czy trzeba się śpieszyć z piciem tego piwa??

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma co się spieszyć, na zdrowie to pewnie nie wpływa, a po jakimś czasie błonka pewnie opadnie na dno butelki (można potrząsać :tort:).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak napisał Belzebub, to opadnie i jeśli nie będzie się widocznie pogarszać to piwo jest do wypicia. Kiedy mi pierwszy raz coś takiego się zdarzyło to byłem pewien że będzie kwas, tymczasem otworzyłem piwo i nie wyczułem żadnych nienormalnych posmaków w moim porterze. To było 6 miesięcy temu i ciągle mam kilka butelek, nic złego się z nimi nie stało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.