Jump to content
bnp

Ile CaCO3 do ciemnych piw ?

Recommended Posts

jak w temacie, jutro warzę portera bałtyckiego 27 blg z 350g palonych słodów i się zastanawiam ile dać

węglanu wapnia ? a może coś jeszcze, sody ?

Mam miękką wodę i stouty, portery wychodzą mi kwaskowate.

Kolejna sprawa to na jakim etapie dodać węglan wapnia ? Podczas zacierania ? Dodatek CaCO3 zwiększy mi pH a co za tym idzie spadnie mi wydajność lub wydłuży się czas zacierania.

 

Będę wdzięczny za posty doświadczonych piwowarów. ( chyba nie tylko ja bo brakuje takiego opracowania)

 

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do piw bardzo ciemnych należy mieć 200-300 ppm HCO3- w wodzie. Porter bałtycki nie jest ekstremalnie ciemny, więc użyłbym max 250 ppm.

 

Ile to gram kredy? Zależy ile już masz w wodzie. W mojej jest 130 ppm HCO3, a dodatek 7g CaCO3 zwiększa to do 250 ppm, 10g 300 ppm, 4g 200 ppm

Na wodzie destylowanej to by było odpowiednio 15g 18g 12g.

 

Myśle, że na początek możesz dać jakieś 8 gram i będzie dobrze.

 

Nie musisz bać sie wzrostu pH, bo słody ciemne bardzo sciągają pH w dół; poza tym CaCO3 oprócz alkaliczności (HCO3) dodaje też twardości (Ca), która częściowo kontruje alkaliczność.

 

CaCO3 dodaje się do zacierania, razem ze śrutą.

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie chce zaczynać nowego wątku bo moje pytanie pasuje do tego, więc odkopuje :D 

 

czy myślicie że można dodać węglanu do black ipa podczas przelewania na cicha ? mam wrażenie że chcąc uzyskać smołę przesadziłem z ciemnymi słodami i jest kwaśnawe. Da to coś czy tylko do zacieru ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.