Jump to content
Sign in to follow this  
skybert

Kwas mlekowy - termin przydatności

Recommended Posts

Właśnie kupiłem kwas mlekowy 80%. Na etykiecie widnieje data przydatności na 2014. O co chodzi, czy po tej dacie kwas ten się zepsuje?

Pytanie do chemików. Z góry dzieki za odp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwas mlekowy nie może się "zepsuć", bo niby jak? Ta data to pewnie nadgorliwość producenta/dystrybutora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też mi się właśnie tak wydaje...kwasior to kwasior, dlatego nieśmiało zapytałem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kwas mlekowy nie może się "zepsuć", bo niby jak? Ta data to pewnie nadgorliwość producenta/dystrybutora.

To nie nadgorliwość producenta , wszystkie produkty spożywcze muszą mieć datę przydatności ( nie ważne czy mogą się zepsuć , czy też nie ) taki wymóg sanepidu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kwas mlekowy nie może się "zepsuć"' date=' bo niby jak? Ta data to pewnie nadgorliwość producenta/dystrybutora.[/quote']

To nie nadgorliwość producenta , wszystkie produkty spożywcze muszą mieć datę przydatności ( nie ważne czy mogą się zepsuć , czy też nie ) taki wymóg sanepidu.

Taki wymóg nakłada ustawa lub rozporządzenie, a nie "sanepid".

Widziałeś datę minimalnej trwałości lub termin przydatności na paczce cukru czy soli? :rolleyes:

Polecam przeczytanie Rozporządzenia MRiRW z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych. (Dz. U. z dnia 31 lipca 2007 r.), szczególnie rozdział 2.

Z resztą kwas mlekowy nie jest produktem spożywczym więc nie podlega wymogom tero rozporządzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kwas mlekowy nie może się "zepsuć"' date=' bo niby jak? Ta data to pewnie nadgorliwość producenta/dystrybutora.[/quote']

To nie nadgorliwość producenta , wszystkie produkty spożywcze muszą mieć datę przydatności ( nie ważne czy mogą się zepsuć , czy też nie ) taki wymóg sanepidu.

Nieprawda. Ocet jabłkowy na ten przykład, który miałem u siebie w sklepie nie miał takiej daty, a PH importera pokazał mi pismo, ze zgodnie z... bla bal bla paragraf itd. mieć takiej daty nie musi, bo jest wymieniony na liście produktów, które takiej daty mieć nie muszą.

 

Umieszczenie takiej daty jest jednak ze wszech miar pożądane, bo 80% ludzi po przekroczeniu tej daty kupi nową buteleczkę. :D I interes się kręci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwas mlekowy nie produktem spożywczym tylko dodatkiem do żywności tak jak kwas cytrynowy i pewnie ma inne wymagania wg jakieś tam ustawy odnośnie dodatków do żywności tzn. max ilość jaka może być dodana do produktu, w jakim stężeniu itd.

Data pewnie jest podana, ponieważ po jakimś tam czasie kwas może ulegać jakimś tam przemianom chemicznym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Data pewnie jest podana, ponieważ po jakimś tam czasie kwas może ulegać jakimś tam przemianom chemicznym.

I tu jest sedno sprawy. W laboratorium chemicznym większość odczynników ma datę przydatności. Nawet węglan wapnia tech. czyli tak naprawdę kreda szkolna ma taką datę. I przekonałem się sam że nie jest ona podawana dla kręcenia się interesu tylko przy doświadczeniu chemicznym może wyjść coś całkiem innego.

Trzeba też uważać co kryje się pod nazwą spożywczy. Bo np. kwas mlekowy spożywczy może to być kwas mlekowy o czystości od 60% do 90% (stara skala czystości obejmowała również takie zagadnienie). Natomiast ten kwas może zawierać przykładowo związki rtęci, czyli nie nadaje się do spożycia. Ale myślę że szanujący się sklep z odczynnikami nie poda już takiej wiadomości. No chyba że odczynnik pochodzi z przed 2004r. bo chyba wtedy usunięto te śmieszne nazwy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie skybert kupił kwas mlekowy jakości spożywczej, więc nie wiem po co to bicie piany...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kwas mlekowy nie może się "zepsuć", bo niby jak?

kwas mlekowy ma grupy COOH i OH, wiec może może zajść reakcja estryfikacji i zrobi się laktyd, a nawet może zrobić się polimer :smilies: ale to raczej mało prawdopodobne podczas normalnego przechowywania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kwas mlekowy nie może się "zepsuć", bo niby jak?

Ależ może i to na wiele sposobów :smilies:

Przede wszystkim jako hydroksykwas może polimeryzować czyli tworzyć poliester, może tworzyć z tej samej przyczyny cykliczne laktydy, może też ulegać utlenieniu do kwasu pirogronowego, itp, itd.

Wszelako w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pojemniku będą to procesy b. wolne i zapewne przed rokiem 2014 nie zajdą w znaczącym stopniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie twierdzę, że w roztworze kwasu mlekowego przez kilka lat nie zajdzie żadna reakcja chemiczna. Mogę się jednak założyć, że w 2014 roku ten specyfik będzie zdatny do użycia. Dlatego uważam, że podawanie terminu przydatności na takim produkcie jest zupełnie zbędne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten kwas został sprowadzony specjalnie dla mnie z Chempur?u. Dziś go odebrałem. Etykieta mówi że został wyprodukowany w listopadzie tego roku. Data ważności 11. 2014. A więc producent daje mu 4 lata.

Zaciekawił mnie jeszcze skład np.:

- metale ciężkie (j. Pb) ? max 0.001%

- arsen ? max 0,00005%

- pozostałe wydają się jadalne :smilies:

 

ps

dzieki za odzew.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic się tym nie martw bo metali ciężkich masz więcej w wodzie pitnej. To są śladowe stężenia, które raczej nic nie wniosą do twojego zdrowia. Na pewno nie raz, nieświadomie, każdy z nas miał styczność lub spożył o wiele większe ilości szkodliwych substancji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.