Jump to content
Sign in to follow this  
bubuś

Piwo lodowe

Recommended Posts

W zeszłym roku poświęciłem 4l kożlaka podwójnego 23 blg na piwo lodowe.

Po wymrożeniu zostało 3l , do refermentacji dodałem 21gr glukozy i trochę świeżej gęstwy.

Piwo leżało sobie spokojnie w piwnicy. 1 butelkę otworzyłem dopiero po 6 miesiącach , ostatnią wczoraj.

Piwo było mocne i smaczne , lecz bardzo słabo nagazowane.

Zbliża się warka nr 50 i chcę zrobić z całości piwo lodowe. Czy zna ktoś może sposób naturalnego nagazowania tak mocnych piw ( moje wyliczyłem na jakieś 12,4%

PS. Robiłem też taki eksperyment z zwykłym kożlakiem 16 Blg i wyszedł całkiem dobry , z dobrym nagazowaniem.

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dlaczego dodałeś tylko 20 gram glukozy?

21g na 3litry, to 3,5g/but, to wydaje mi się, że wcale nie jest mało. Jest tak "akurat".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dlaczego dodałeś tylko 20 gram glukozy?

3,5gr/but 0,5 to taki mój standart , czasami daję więcej , mniej nigdy.

W lagerach do 23 blg początkowego zawsze się sprawdzał.

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, glukozy było wystarczająco, w takim razie drożdże nie dały rady.

Od razu dałeś do piwniczki, czy potrzymałes parę dni w cieple?

Share this post


Link to post
Share on other sites
No tak, glukozy było wystarczająco, w takim razie drożdże nie dały rady.

Od razu dałeś do piwniczki, czy potrzymałes parę dni w cieple?

1 tydzień w 20 , 2 tydzień w 12 a potem do piwnicy.

To było 3 pokolenie bohemian lager , zrobiłem na nich później jeszcze parę warek , bez żadnych problemów.

Być może moc piwa była zbyt duża dla tych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam teraz 1 pokolenie wyeast 2565 koelsch , nie robiłem na nich jeszcze mocniejszych piw , ale z tego co czytałem mają większą tolerancję na alkohol niż większość drożdży lagerowych.

Następną warką ma być kolońskie , zrobię większy zasyp , odbiorę początkowy filtrat ( jakieś 6l , tak aby po chmieleniu zostało 4,5l jakieś 22 blg i do dymiona) , po cichej wymrażanie i do butelek. Jeżeli wszystko wyjdzie ok , to zrobię pełną warkę , tyle że zasyp będzie bardziej pod koźlaka , niż pod kolońskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.