Jump to content
Sign in to follow this  
skybert

Mieszadło czy pompa

Recommended Posts

Pytanie do praktyków.

Chodzi mi o równomierny rozkład temperatury w trakcie zacierania w kadzi z fałszywym dnem.

Co się lepiej sprawdzi: mieszadło czy pompka i cyrkulacja zacieru?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie do praktyków.

:) Zbyt wielu w tej materii nie znajdziesz.

 

Ale moim zdaniem przy obecnych słodach, drobne różnice w temperaturach, nie będą wyraźnie wpływać na efekt końcowy. A ile zacierasz słodu na raz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 kg max.

Ja dokładnie nad tym samym się zastanawiałem w przypadku swojego browaru, bo wydajność mi dość spadła przy większych zasypach. Ze względu na prostotę zdecyduję się jednak na mieszadło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 kg max.

Ja dokładnie nad tym samym się zastanawiałem w przypadku swojego browaru' date=' bo wydajność mi dość spadła przy większych zasypach. Ze względu na prostotę zdecyduję się jednak na mieszadło.[/quote']

Ale czy wydajność spada z powodu problemów z mieszaniem przy zacieraniu, czy może z kłopotami przy wysładzaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.