Jump to content
Sign in to follow this  
Guest tomato

Koniec fermentacji?

Recommended Posts

Guest tomato

°Blg spadło do dwóch, ale drożdże us05 dalej spienione unoszą się na powieszchni.

 

czy kiedyś opadną?

 

burzliwa już tydzień trwa.

Edited by tomato

Share this post


Link to post
Share on other sites
°Blg spadło do dwóch, ale drożdże us05 dalej spienione unoszą się na powieszchni.

 

czy kiedys opadną?

 

bużliwa już tydzień trawa.

Nie opadną, ten szczep taką ma cechę charakterystyczną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

dsc00158y0.jpg

 

 

 

tak to mniej więcej wyglądało przed zlaniem na cichą

Share this post


Link to post
Share on other sites
tak to mniej więcej wyglądało przed zlaniem na cichą

Standard przy US-05, podobnie zachowuję się też inne drożdże np. WLP Belgian Wit, WLP London Ale.

 

Informacje o zakończeniu fermentacji daje tylko pomiar gęstości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja trzymałem 2 tygodnie, z czego ostatnie 3 dni silnie schłodzone (na pewno poniżej 16st.).

Drożdży nie było na powierzchni, ładnie się ubiły na dnie. Została tylko kleista piana na ścianach.

Ale patrząc na zdjęcie to ja bym jeszcze potrzymał fermentację, chyba że naprawdę jesteś pewny że nie ma już cukru - wtedy bym spróbował schłodzić mocno i potrzymać w takim stanie parę dni, może pomoże....

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym syfie nie ma już sprawnych drożdży. Jeżeli chcesz jeszcze potrzymać to piwo, to zbierz syf z wierzchu i go wyrzuć, drożdże i tak już leżą na dnie w postaci gęstwy. A według tego artykułu trzymanie tego kożucha może mieć negatywny wpływ na smak piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, ja sądzę, że to są drożdże na pianie, można je zebrać i uzyć ponownie, ale też można poczekać, aż spadną na dno. Można też dekantować na cichą spod tego kożucha.

 

Deka raczej jest ciemniejsza i ma bardziej "płytkowatą" teksturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W tym syfie nie ma już sprawnych drożdży. Jeżeli chcesz jeszcze potrzymać to piwo, to zbierz syf z wierzchu i go wyrzuć, drożdże i tak już leżą na dnie w postaci gęstwy. A według tego artykułu trzymanie tego kożucha może mieć negatywny wpływ na smak piwa.

Sam autor tego opracowania stwierdził, że w ślepym teście nie odróżnił piw poprawnie zatem wpływem na smak bym się tym nie przejmował.

Taka drożdżowa kra pływała u mnie ostatnio na NE Brown po 3 tygodniach burzliwej. Użyłem jej wraz z osadem z dna do kolejnej warki. Fermentacja przebiega poprawnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

piwo przelane spod osadu leży na cichej.

 

czy tydzień to nie za mało?

 

Zastanawiam ile musi stać żeby trzeba było dodawać drożdży do butelek?

kiedyś trzymałem pilsa na burzliwej 3 tygodnie i nagazowało się normalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
piwo przelane spod osadu leży na cichej.

 

czy tydzień to nie za mało?

 

Zastanawiam ile musi stać żeby trzeba było dodawać drożdży do butelek?

kiedyś trzymałem pilsa na burzliwej 3 tygodnie i nagazowało się normalnie.

Jeżeli nie przeprowadzisz pasteryzacji to zawsze po dodaniu surowca do refermentacji nastąpi nagazowanie, czasem tylko proces ten będzie zbyt długi i wtedy jest sens dodawać świeże drożdże wraz z nową porcja cukrów. Po tygodniu na cichej fermentacji w temp. zbliżonej do burzliwej na pewno jeszcze sporo drożdży pozostanie w piwie. Jeżeli chcesz znacząco przyspieszyć ich osadzanie musisz piwo lagerować w okolicy 0°C albo i niższej przez 2-3 tygodnie. Takie lagerowane piwo, do efektywnego nagazowania wymaga już dodania nowej porcji drożdży (doskonale się też nadaje do sztucznego nasycenia).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.