Jump to content
TomX

Bożonarodzeniowe (Christmas Ale) 17,5°Blg

Recommended Posts

Przymierzam się do warzenia Christmas Ale w najbliższych dniach. Zastanawiam się nad możliwością zastosowania szafranu. Jak wiadomo, jest to silny barwnik. Myślicie, że jest ryzyko, że niewielki dodatek zniweczy efekt czekoladowych słodów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy któryś z was próbował kiedyś łączyć przyprawy z dunkel weizenem?

Zagapiłem się, nie pomyślałem w porę i nie zdążę zrobić christmas ale na nadchodzące święta - ale za parę dni robię dunkel weizena i nie wiem czy cokolwiek wyjdzie jeśli dorzucę przyprawy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś wyjdzie. Pszenica z samej swej natury jest aromatyczna, tylko doprawić będzie trzeba ostrożnie, żeby nie zabić bananów i goździków.W sumie goździk jest przyprawą piernikową, wiec podstawa jakaś jest ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Degustowane przeze mnie i moich znajomych po jakis 5 miechach lezakowania - generalnie dla mnie rewelacja i "ochy" i "achy" od znajomych, bo piwo rozdalem :D Kilka butelek zostawiam na za rok, a w sierpniu wersja nr 2 z platkami tym razem i tu pytanie - jakie suche drozdze polecacie ?? Po niezbyt udanych doswiadczeniach z plynnymi zamierzamu uzywac wylacznie "sucharow".

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jakbym chciał dodać imbir do przepisu z 1 strony, to ile na takie 20l? i w jakiej formie: starty, suszony?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jakbym chciał dodać imbir do przepisu z 1 strony, to ile na takie 20l? i w jakiej formie: starty, suszony?

Dodaj pokrojony, obrany korzeń na ostatnie 10 min do gotowania. Piekny aromat i lekka pikanteria. Jak pokroisz w plastry to bez problemu odfiltrujesz brzeczke do fermentacji. Ja tak zrobilem w witbierze i wyszlo naprawdę fajnie;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakich dokładnie słodów karmelowych (strzegom) powinienem użyć:

1. Karmelowy jasny 30 czy 150 ?

2. Karmelowy ciemny 300 czy 600 ?

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karmelowy 30 jest bardzo delikatny, w jasnych piwach nieraz nie jestem w stanie go wyczuć... Więc zapewne chodzi o karmel 150, co do drugiego to ja osobiście wrzuciłbym karmelowy 300. Dlaczego? Nie wiem. :D ale 600'ka wydaje mi się za ciemna jak na to piwo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobilem w tym roku 2 wersje - jedna ze skorka (zebralem obieraczka tylko to pomaranczowe) i druga z swiezym ananasem. Troche pozno w tym roku i chyba nie ulozy sie na swieta :/,ale zostawie wiecej na przyszly rok :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp:

 

3 kg - Pilzneński

1 kg - Pszeniczny Jasny

0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne

0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom)

0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom)

120 g - Jęczmień Palony

80 g - Barwiący

 

Zacieranie:

 

- 23°C - 30' (nie planowane ale "tak wyszło")

- 64°C - 30'

- 74°C - 20'

- Próba jodowa negatywna, dodane palone ziarna, mash-out.

 

Warzenie (60')

- 30 g szyszek Marynki (nieznane a-k) od początku

- na 10' przed końcem:

* 15 g granulatu East Kent Goldings

* Cukier biały - 500 g

* Cukier Wanilinowy - 16 g

* Cynamon Mielony - 7 g

* Gałka muszkatołowa świeżo starta - 6 g

* Śliwki suszone, posiekane - 100 g

* Skórka z 3 pomarańczy

* Goździki całe - 16 sztuk

 

 

Do fermentacji poszło ~22 litry 17,5°Blg, zadane gęstwą Wyeast 1028 London Ale

Refermentowane 155 gramami cukru.

 

Dojrzałe po 3,5 miesiąca w butelkach.

 

Wyszło naprawdę zaje*iste, kolor portera, piana beżowa, gęsta jak śmietana a trwała jak beton. W smaku spora goryczka (chmielowa + pochodząca od przypraw), wyraźne ale nie pierwszoplanowe posmaki palone, kompozycja przypraw - jak to ujął mój ojciec "piernik w płynie". Do tego rozgrzewająca moc alkoholu (7,5%).

Śliwki i cukier wanilinowy - nie wyczuwalne, trzeba by ich używać więcej.

Zdecydowanie jedno z (jeśli nie pierwsze) najlepszych piw jakie warzyłem.

jaka temp fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp:

 

3 kg - Pilzneński

1 kg - Pszeniczny Jasny

0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne

0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom)

0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom)

120 g - Jęczmień Palony

80 g - Barwiący

 

Zacieranie:

 

- 23°C - 30' (nie planowane ale "tak wyszło")

- 64°C - 30'

- 74°C - 20'

- Próba jodowa negatywna, dodane palone ziarna, mash-out.

 

Warzenie (60')

- 30 g szyszek Marynki (nieznane a-k) od początku

- na 10' przed końcem:

* 15 g granulatu East Kent Goldings

* Cukier biały - 500 g

* Cukier Wanilinowy - 16 g

* Cynamon Mielony - 7 g

* Gałka muszkatołowa świeżo starta - 6 g

* Śliwki suszone, posiekane - 100 g

* Skórka z 3 pomarańczy

* Goździki całe - 16 sztuk

 

 

Do fermentacji poszło ~22 litry 17,5°Blg, zadane gęstwą Wyeast 1028 London Ale

Refermentowane 155 gramami cukru.

 

Dojrzałe po 3,5 miesiąca w butelkach.

 

Wyszło naprawdę zaje*iste, kolor portera, piana beżowa, gęsta jak śmietana a trwała jak beton. W smaku spora goryczka (chmielowa + pochodząca od przypraw), wyraźne ale nie pierwszoplanowe posmaki palone, kompozycja przypraw - jak to ujął mój ojciec "piernik w płynie". Do tego rozgrzewająca moc alkoholu (7,5%).

Śliwki i cukier wanilinowy - nie wyczuwalne, trzeba by ich używać więcej.

Zdecydowanie jedno z (jeśli nie pierwsze) najlepszych piw jakie warzyłem.

Głupie pytanie, ale zaryzykuję: przeliczając na dekagramy to jęczmienia jest 12 dekagramów a barwiącego 8 dekagramów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Głupie pytanie, ale zaryzykuję: przeliczając na dekagramy to jęczmienia jest 12 dekagramów a barwiącego 8 dekagramów?

A na kilogramy to: 0,12 kg i 0,08 kg... Ja rozumiem jakby tu były jednostki imperialne, ale takie pytanie przy metrycznych?

 

Zasyp:

 

3 kg - Pilzneński

1 kg - Pszeniczny Jasny

0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne

0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom)

0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom)

120 g - Jęczmień Palony

80 g - Barwiący

 

Zacieranie:

 

- 23°C - 30' (nie planowane ale "tak wyszło")

- 64°C - 30'

- 74°C - 20'

- Próba jodowa negatywna, dodane palone ziarna, mash-out.

 

Warzenie (60')

- 30 g szyszek Marynki (nieznane a-k) od początku

- na 10' przed końcem:

* 15 g granulatu East Kent Goldings

* Cukier biały - 500 g

* Cukier Wanilinowy - 16 g

* Cynamon Mielony - 7 g

* Gałka muszkatołowa świeżo starta - 6 g

* Śliwki suszone, posiekane - 100 g

* Skórka z 3 pomarańczy

* Goździki całe - 16 sztuk

 

 

Do fermentacji poszło ~22 litry 17,5°Blg, zadane gęstwą Wyeast 1028 London Ale

Refermentowane 155 gramami cukru.

 

Dojrzałe po 3,5 miesiąca w butelkach.

 

Wyszło naprawdę zaje*iste, kolor portera, piana beżowa, gęsta jak śmietana a trwała jak beton. W smaku spora goryczka (chmielowa + pochodząca od przypraw), wyraźne ale nie pierwszoplanowe posmaki palone, kompozycja przypraw - jak to ujął mój ojciec "piernik w płynie". Do tego rozgrzewająca moc alkoholu (7,5%).

Śliwki i cukier wanilinowy - nie wyczuwalne, trzeba by ich używać więcej.

Zdecydowanie jedno z (jeśli nie pierwsze) najlepszych piw jakie warzyłem.

Tak, jak sairakowski, chętnie poznam temperaturę fermentacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Głupie pytanie, ale zaryzykuję: przeliczając na dekagramy to jęczmienia jest 12 dekagramów a barwiącego 8 dekagramów?

A na kilogramy to: 0,12 kg i 0,08 kg... Ja rozumiem jakby tu były jednostki imperialne, ale takie pytanie przy metrycznych?

 

 

 

Po prostu wydało mi się to zatrważająco mało. Zastanawiałem się czy ktoś się nie pomylił i zamiast 12 i 8 dekagramów nie miało być 120 i 80.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam zamiar uwarzyć sobie podobne (właściwie takie samo) piwko, różnicując jedynie dodatki. Zainspirował mnie do tego fakt, że właśnie skończył mi burzliwą FES na drożdżach 1028 i dysponowałem gęstwą z którą nie miałem co zrobić.

 

Zasyp planuję taki sam, a mianowicie:

 

3 kg - Pilzneński

1 kg - Pszeniczny Jasny

0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne

0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom)

0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom)

120 g - Jęczmień Palony

80 g - Barwiący

 

Zacieranie również takie samo (może poza tymi 23°C :) )

- 64°C - 30'

- 74°C - 20'

- dodanie palonych ziaren, mash-out.

 

Warzenie (60') i tutaj delikatnie zmienię 

- 30 g Marynki (granulat) od początku

 

na 10' przed końcem:

* 20g granulatu East Kent Goldings

* Cukier kandyzowany - 300g

* Cukier Wanilinowy - 32 g (dwie saszetki)

* Cynamon Mielony - 7 g

* Gałka muszkatołowa świeżo starta - 6 g

* Śliwki suszone, posiekane - 200 g

* Skórka z pomarańczy (dwie paczki suszonej skórki, ok 100g)

* Goździki całe - 16 sztuk

* paczka (100g) suszonej żurawiny

*kilkanaście plastrów świeżego imbiru

*laska wanili 

 

Fermentacja w piwnicy w 18°C, po ok. tygodniu może przeniosę do 21°

 

Teraz pytanie odnośnie tych składników dodatkowych. Autor nie napisał konkretnie, ale rozumiem, że po gotowaniu pozbył się tego wszystkiego i do fermentacji poszła sama czysta brzeczka? Bo zastanawiam się, czy przez te 10 minut gotowania te wszystkie składniki zdołają oddać swoje smaki i zapachy? Jakie macie doświadczenia z dodatkami tego typu? No i ewentualnie co z laską wanilii? Jako, że uwielbiam wanilię to nie obawiam się, że będzie za dużo smaku waniliowego bo u mnie takiego pojęcia nie ma, natomiast zastanawiam się jak ją najefektywniej wykorzystać przy tym gotowaniu? Wystarczy przekroić wzdłuż i wrzucić? Czy może wyskrobać wnętrze? Macie jakieś doświadczenia z laskami wanilii?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie goździkowe ;-) ja po wrzuceniu 2 sztuk na ostatnie 10 minut (warka 12 litrów) czułem tylko ten goździk, który zdominował wszystkie pozostałe przyprawy.

Polecam powściągliwość przy tym akurat dodatku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez sensu zakładać nowy wątek więc zapytam tutaj co sądzicie o takim świątecznym? To jest modyfikacja z użyciem chmielu i słodu, który pozostał mi po ostatnim warzeniu.

 

Po wpisaniu w brewness tak to wygląda:

 

Gęstość: 17.5 BLG
ABV: 7.5 %
IBU 35
SRM 20.2
Styl: Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

 

Pale Ale - Słodownia Optima   4 kg
Monachijski - Słodownia Optima   0.8 kg
Pszeniczny 1 kg
Płatki owsiane 0.8 kg
Karmelowy żytni Strzegom  0.15 kg
Barwiący  0.25 kg

 

Warzenie

60':

- 30 g Marynka(granulat)

10':

- Willamette 25g (granulat)

- Cynamon

- Goździki 8 g
- Gałka muszkatołowa 3 g
- Skórka pomarańczy z 3 szt.
- Cukier Wanilinowy 100 g
- Laska wanilii - połowa
 

Drożdże - 2x T-58

Fermentacja temp. 18-20 st.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...