Jump to content

Bożonarodzeniowe (Christmas Ale) 17,5°Blg


Recommended Posts

  • 1 month later...
  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Zasyp:   3 kg - Pilzneński 1 kg - Pszeniczny Jasny 0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom) 0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom) 120 g - Jęczmień Palony 80 g -

Pilem z 2 tyg temu jedno - w smaku fajne, ale cudowny aromat ulecial niestety,a pachnialo cudnie cynamonem.Ja jestem zadowolony

jaka temp fermentacji?

  • 11 months later...

Osuszyłem właśnie przedostatnią butelkę tego specjału. Po niemal półtorarocznym leżakowaniu piwo to bardzo złagodniało, zyskało wspaniałą harmonię smaków, jest po prostu wyborne. Zapach - jak świeża pomarańcza, w smaku dobrze zbalansowane ciemne piwo z piernikiem w tle, no cud miód! Zobaczymy, czy uda mi się ostatnią flaszkę dotrzymać do kolejnych świąt.

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...

Piwo dekantowałem znad osadów, w których na pewno zatrzymała się cała skórka pomarańczowa i śliwki, podejżeam, że większość "sypkich" przypraw też. Generalnie przełom w tej warce miałem gigantyczny, nigdy wcześniej ani później nie powstało mi tyle osadów zbitych w takie wielkie kluchy - podejżewam, że wpływ na to mogły mieć właśnie przyprawy korzenne.

Link to post
Share on other sites

Nie wiem, co Ci poradzić. Tak jak ja zrobiłem, to w efekcie przez pierwsz 2 miesiące przyprawy były wyczuwalne jako mocna, nieprzyjemna gorycz, dopiero po pewnym czasie zbalansowały się dając piernik. Efekt był bardzo dobry, ale następnym razem robiąc takie piwo spróbowałbym doprawiać je przy rozlewie mocną nalewką korzenną. Ułatwiłoby to dobranie odpowiedniej dawki, bo o ile w tym piwie trafiłem dobrze z ilością przypraw, to w kolejnym eksperymencie z cynamonem mocno przegiołaem, efekt nie był najlepszy.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Hej. Fajny przepis....już skopiowany do kajeciku ;) . Interesuje mnie pierwsza przerwa: "- 23°C - 30' (nie planowane ale "tak wyszło")".....rozumiem, że nie planowana ale byś tego nie zmieniał???

I jeszcze jedno pytanko. Jako, że nie przepadam za experymentami z drożdżami czy zamiast tych których użyłeś można użyć suchych....ewentualnie jakich???

Edited by kajtek99
Link to post
Share on other sites

Jak ktoś ma zacięcie, to zamiast zwykłego cukru i śliwek proponuję zrobić sobie syrop inwertowany i tego użyć. Jakiś ciemny, np. No.3. Daje fajne smaczki suszonych owoców, które ciężko jest uzyskać właśnie suszonymi owocami. ;)

Link to post
Share on other sites

"No to muszę w końcu skosztować. Trzeba zejść do piwniczki i wstawić do lodówki na wieczór :) Ciekawe jak smakuje po 2 latach? "

 

No i jak tam wujek :D - nic nie piszesz jak smak tego piwka!!!??? :/

Edited by kajtek99
Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
  • 9 months later...

planuje takie piwko, mam cukier kandyzowany brązowy 100 g nie wiem ile i na jakim etapie go dać?

mam też płatki dębowe cherry 50 g one na cichą ale nie wiem czy 50 g na 20 l piwa to nie za dużo?

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • 6 months later...

Uwarzylem dzis...z przygodami :D zamiast cukru dalem "Golden Syrup" - komercyjny cukier inwertowany :) i pol laski wanilli, a drugie pol dam na cicha lub platki debowe. Poki co pachnie pieknie :)

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.